Pieczone winogrona z labneh.

Choć airfryer trafił na rynek jako beztłuszczowa frytkownica na gorące powietrze, zakres jego możliwości zdecydowanie wykracza poza łatwe i szybkie przyrządzanie lekkich i zdrowych frytek bez tłuszczu. Dla mnie to przede wszystkim doskonałe urządzenie do pieczenia warzyw i owoców szybciej niż w piekarniku. 

Airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, marchew czy bataty), owoce, rybę, mięso, a nawet owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.

Pieczone winogrona z domowym labneh to bardzo fajny pomysł na szybkie gorące śniadanie na słodko. Labneh wystarczy nastawić w lodówce na 1-3 dni wcześniej, w zależności od oczekiwanego poziomu gęstości i kremowości tego prostego jogurtowego twarożku, a winogrona upieczesz w airfryerze w mniej niż 15 minut.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • na labneh: około 1 kg jogurtu naturalnego (w tym przepisie używam bałkańskiego Maluta o zawartości 10% tłuszczu; do labneh świetnie sprawdza się również lżejszy Nadbużański o zawartości 2% tłuszczu w litrowym opakowaniu)
  • 2 spore kiście winogron, np. ciemnych i jasnych
  • garść orzechów pekan (lub innych), posiekanych
  • gałka muszkatołowa

Pieczone winogrona z labneh – PRZEPIS:

  1. Przygotuj labneh: jogurt przełóż do miski, dodaj pół łyżeczki soli, dokładnie wymieszaj, przełóż jogurt na sito wyłożone jałową gazą, tetrą lub czystą bawełnianą ścierką, zwiń i zaciśnij krawędzie, tworząc „tobołek”, po czym umieść sito w misce lub garnku tak, by nie dotykało dna i wstaw do lodówki na 1-4 dni (szczegółowy opis znajdziesz w przepisie na labneh).
  2. Umyte winogrona włóż do pojemnika frytkownicy i piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni C lub nieco dłużej. Po 12 minutach winogrona są gorące, w części popękane i wyraźnie słodsze niż surowe, jak na pieczone owoce przystało. Pamiętaj, że airfryer można w dowolnym momencie wyłączyć, sprawdzić stan zawartości i w razie potrzeby ją podpiec, przy okazji zmieniając czas lub temperaturę pieczenia.
  3. Labneh wyłóż na talerz i posyp posiekanymi orzechami. Na labneh ułóż upieczone winogrona i dopraw całość świeżo startą gałką muszkatołową, gotowe!

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh

Pieczone winogrona z labneh