Justino’s Madeira Verdelho 10 Years Old.

Justino’s Madeira Verdelho 10 Years Old Reserve

Historia wzmacnianego wina madera liczy przeszło 500 lat, a sama madera jest jednym z najbardziej charakterystycznych i najsmaczniejszych win wzmacnianych na świecie. Wysokiej jakości madera przyćmiewa swoim blaskiem nawet wysokiej jakości porto, a kieliszek dobrej wytrawnej madery jest jak przebłysk słońca w pochmurny dzień. Madera jest winem wzmacnianym, w którym naturalna fermentacja winogron zostaje przerwana poprzez dodanie wysokoprocentowego neutralnego alkoholu, po czym wino poddaje się obróbce cieplnej według jednej z dwu metod: tradycyjnej canteiro albo nowoczesnej estufagem. Canteiro to naturalny, tradycyjny, wieloletni proces dojrzewania wina w dębowej beczce, które poddaje się wpływowi czasu i naturalnych wahań temperatury poprzez umieszczenie beczek na najwyższych piętrach magazynu w celu uzyskania naturalnego „ogrzewania” i, w konsekwencji, powolnego i kontrolowanego utleniania. Przemysłową i bardziej ekonomiczną odpowiedzią na canteiro jest nieporównanie tańsza metoda estufagem, która polega na tym, że wino poddaje się kontrolowanej komputerowo obróbce cieplnej, tj. naprzemiennemu schładzaniu i podgrzewaniu wina do ok. 50ºC. Unikalny proces produkcji w zestawieniu z wyjątkowością górzystej wyspy jako regionu winiarskiego (klimat, ukształtowanie terenu, skrajnie rozdrobnione uprawy) czyni z madery niepowtarzalny w skali globalnej winiarski klasyk, który trudno porównywać z jakimkolwiek innym trunkiem. Proces wytwarzania madery (kontrolowane utlenianie w zmiennej temperaturze) sprawia również, że madera jest winem niezwykle trwałym, które po otwarciu butelki spokojnie można przechowywać przez co najmniej rok czy dwa, a nawet dłużej.

Madery wytwarza się z siedmiu szczepów (Sercial, Verdelho, Terrantez, Boal, Bastardo, Tinta Negra, Malvasia) i klasyfikuje według stopnia słodkości, a lista producentów jest krótka i zamknięta – liczy tylko 7 podmiotów, z których 5 najwyżej pozycjonowanych i wytwarzających wina najlepszej jakości to, obok Justino’s, także Pereira d’Oliveira, Vinhos Barbeito, Blandy’s i HM Borges.

Justino’s Madeira Wines S.A. to producent z Wyspy Wiecznej Wiosny, doskonale znany każdemu miłośnikowi madery. Justino’s jest jednym z najstarszych producentów wina na Maderze, którego historia sięga 1870 roku, a jednocześnie jednym z najbardziej prężnych i dynamicznych. To w znacznej mierze zasługa Juana Teixeiry, niezwykle utalentowanego głównego enologa, a zarazem dyrektora generalnego Justino’s Madeira Wines, który jest związany z firmą od przeszło 20 lat. Juan wniósł do Justino’s bezcenny kapitał w postaci pasji i zamiłowania do wdrażania innowacji, nie tracąc przy tym z oczu historii, tradycji i autentyczności, które od zawsze charakteryzowały wina z Madery. Justino’s wytwarza znakomite, wielokrotnie nagradzane madery w szerokim wyborze (zobacz), a ich frasqueiras, colheitas (cztery produkowane z białych odmian – Sercial, Verdelho, Boal, Malvasia oraz jedna z Tinta Negra), single casks i starzone 10-letnie odmianowe madeiras nie mają sobie równych. 

Przed filokserą Verdelho było najpowszechniej uprawianą białą odmianą winorośli na Maderze, zajmującą nawet ⅔ powierzchni wszystkich nasadzeń na wyspie; występowała tam również czerwona odmiana Verdelho Tinto. Portugalskie Verdelho i Sercial należą obecnie do najbardziej niszowych tradycyjnych odmian na świecie, stanowiąc nie więcej niż 2% całkowitej globalnej produkcji winogron. Verdelho uprawiane jest przede wszystkim w północnej części Madery, głównie w okolicach São Vicente, Seixal, Arco de São Jorge, Ponta Delgada i Ribeira da Janela. W mniejszych ilościach występuje też w południowej części wyspy – w szczególności w Prazeres, Fajã da Ovelha i Estreito de Câmara de Lobos. Verdelho daje świetne, pełne, skoncentrowane wina o niższym poziomie kwasowości niż Sercial. Justino’s wytwarza z niego znakomite półwytrawne madery o bogatym aromacie suszonych owoców i orzechów w karmelu. Starzone Verdelho nabiera wyjątkowej dymnej złożoności, zachowując przy tym swój wyrazisty charakter. Sercial (subiektywnie) nie ma konkurencji, ale Verdelho ustępuje mu tylko nieznacznie i wyłącznie dlatego, że do mocno wytrawnej madery o wysokim poziomie orzeźwiającej kwasowości mamy wielką i nieuleczalną słabość.

Wszystkie madeiras Justino’s w serii Old Reserve wytwarzane są wyłącznie w systemie canteiro. Starzona Madeira Verdelho 10 Years Old made by Justino’s powstaje jako blend różnych roczników, które przed butelkowaniem spędziły co najmniej 10 lat w dębowych beczkach, by uzyskać charakterystyczną bursztynową barwę i typowy dla madery bogaty smak.

Verdelho 10 YO Reserve ma kolor miodowego topazu. Częstuje intensywnym i bogatym aromatem słodkich fig, prażonych migdałów i podwędzanych suszonych owoców. Smak jest pełny i harmonijny, z nutą pomarańczy, toffi i bakalii. Do tego umiarkowana, średnia kwasowość typowa dla Verdelho i przyjemnie trwały posmak. Dobrze zbudowana, półwytrawna, pyszna madera. Doskonała jako aperitif i samodzielny deser. Wspaniale komponuje się z serami, oliwkami, orzechami i migdałami, kawiorem, ale też z owocami morza, sushi i wędzonymi rybami.

Nazwa: Justino’s Madeira Verdelho 10 Years Old Reserve
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Rodzaj: madera, półwytrawne
Szczepy: Verdelho
Moc: 19%
Wino otrzymane do degustacji od producenta

Justino’s Madeira Verdelho 10 Years Old Reserve