BARBEITO Piękny przekrojowy wine tasting Platinum – Camara de Lobos.

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Vinhos Barbeiro Madeira

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO wine tasting Platinum

To był jeden z lepszych początków dnia podczas naszego ostatniego urlopu na Maderze. Wine tasting wspaniałych madeiras w Vinhos Barbeito umówiony tuż przed południem, na 11:30 i zaplanowany na ponad dwie godziny miał być rozbudowany i przekrojowy, ale żadne z nas nie oczekiwało aż takiego przyjęcia. Barbeiro doskonale wie, jak zjednać sobie nie tylko podniebienia, ale też serca miłośników słynnego lokalnego trunku.

Barbeito wytwarza jedne z najlepszych madeiras w ogóle, dlatego do Vinhos Barbeito najlepiej pofatygować się na degustację w wariancie Madeira Platinum (wszystkie opcje możesz sprawdzić tutaj – CENNIK). To znakomita okazja, by w małej grupie (max. 6 osób) i swobodnej atmosferze spróbować ok. 10 doskonałych win z portfolio Barbeito, które prowadzący – w naszej grupie Leandro – dodatkowo dobiera tak, by możliwie maksymalnie dopasować się do preferencji gości. Jeżeli zasygnalizujesz, że najbardziej cenisz sobie na przykład bardziej wytrawne szczepy, będzie to wzięte pod uwagę. Formalnie rzecz biorąc, cena tastingu obejmuje 6 win. W praktyce podano ich trochę więcej. Same wspaniałe butelki, krótkie, czasem ultra krótkie serie, niektóre już wyprzedane. Leandro – autentyczny pasjonat – lubi dzielić się winem i wiedzą, dzięki czemu robi świetną robotę. Widać, że kontakt z miłośnikami madery sprawia mu wielką przyjemność, a to warunek konieczny każdej udanej degustacji. Sklepik w Barbeito jest maleńki, ale zawartość półek bardzo zacna, a ceny więcej niż korzystne. Nigdzie indziej nie kupisz znakomitych win spod tego szyldu w tak atrakcyjnych cenach jak w siedzibie producenta.

W ramach Tour Platinum dostaniesz spacer po siedzibie (magazyny, mała plantacja kilku szczepów), dowiesz się co nieco o procesie produkcji i przyswoisz niezbędne pojęcia (od pipas po colheitas i frasqueiras), a na koniec spróbujesz wyjątkowych win w ramach degustacji komentowanej przez bardzo serdecznie nastawionego prowadzącego.

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

Historia Vinhos Barbeito

Vinhos Barbeito to przedsiębiorstwo relatywnie młode, bo założone w roku 1946 przez Mário Barbeito de Vasconcelos, i wciąż prowadzone przez familię Barbeito, tyle że dziś już w kooperacji z japońskim kontrahentem, dzięki któremu Barbeito od lat z impetem podbija japoński rynek. Japonia konsumuje już ok. 70% sprzedaży Barbeito. Trzeba się spieszyć, za kilka lat może być jeszcze gorzej 😉 W roku 1985 stery po Mário Barbeito przejęła w pełnym zakresie jego córka Manuela de Vasconcelos, porzucając przejściowe zaangażowanie firmy w hurtowy eksport madery, który okazał się drogą donikąd, i kontynuując politykę ojca w obszarze produkcji (wina butelkowane jako podstawa obrotu) oraz budowy relacji z odbiorcami. W latach ‘80 ubiegłego wieku w Barbeito zdano sobie sprawę, że stawianie na ilość (eksport hurtowy w beczkach) bezpośrednio szkodzi jakości produkowanego wina. Firma przez kilka lat dojrzewała do decyzji o pełnej zmianie profilu i zaprzestaniu handlu hurtowego, co finalnie nastąpiło w 1991, gdy do spółki dołączył Ricardo Vasconcelos Freitas.

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

Rok 1991 zapoczątkował serię zmian w Barbeito, wśród których kluczowe miejsce zajęła ściślejsza współpraca z rodziną Kinoshita, z którą firma utrzymywała bliskie relacje zarówno handlowe, jak i osobiste od roku 1967. Od tej chwili Vinhos Barbeito koncentruje swe wysiłki na produkcji, starzeniu i kupażach win wysokiej jakości. Dziś krótkie serie i butelki madery wyprzedawane na pniu to ich znak rozpoznawczy. Powtarzalny produkt wysokiej jakości w ściśle limitowanej serii to najlepsza recepta na luksusowy status wytwarzanego wina. I prosta droga do międzynarodowego sukcesu, który Barbeito już osiągnęła, a wciąż walczy o więcej.

Obecnie, głównym enologiem Barbeito jest Ricardo Freitas, a motto firmy brzmi: produkować wina dobrej jakości o niepowtarzalnym stylu. By osiągnąć ten cel, Barbeiro skupuje najlepsze winogrona od lokalnych rolników (własnych winorośli, jak każdy producent na Maderze, nie ma zbyt wiele), starając się pozyskać ich do współpracy na stałe. Specyfika uprawy winorośli na wyspie (a tylko z tych, ściśle określonych szczepów, wytwarzana jest madera), polega na tym, że plantacje są maleńkie i bardzo rozproszone. Liczy się dosłownie każdy krzew i skrawek ziemi. Nie ma tu winnic jak w Douro, Dão czy Alentejo. Jest 500 ha upraw, należących do ok. 1700 (!) gospodarstw, uprawiających winorośle 7 szczepów: Bual (Boal), Malvasia, Tinta Negra, Verdelho, Sercial, Bastardo i Terrantez. Trzy ostatnie są najcenniejsze i powstają z nich niezwykłe wina. Nawet jeżeli mini plantację uda się sfotografować w sposób sugerujący, że jest inaczej, to tylko fatamorgana. Madeiras, choćby przez trudność w pozyskaniu surowca i malejącą dostępność szczepów zagrożonych (Sercial, Terrantez, Bastardo), muszą być niszowe i drogie. Odwdzięczają się wspaniałym smakiem i zdatnością do długotrwałego przechowywania nawet po otwarciu butelki. Proces produkcji sprawia, że otwartą maderę (w przeciwieństwie do porto) bez straty dla jakości trunku możesz przetrzymać nawet rok. 

Jeżeli brakuje Ci pomysłu, z czym wrócić z Madery, pamiętaj: z maderami w szczególności. To wyspa winnych cudów.

Czytaj dalej:

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum

BARBEITO Przekrojowy wine tasting Platinum