Restauracje na Maderze i Porto Santo – gdzie jeść, by nie żałować czasu ani brzuszka.

Gastronomia Madery zaskoczyła nas mega pozytywnie. Na wyspie warto nie tylko hasać po szlakach, ale też jeść! Kryją się tu autentyczne perełki, w których karmią po prostu wspaniale. Na Maderze cudnie przyrządzają nie tylko seafood, ale też warzywa (na gorąco i na zimno), potrafią robić piękne i pyszne, a do tego ogromne sałatki. Trzeba uważać z ilością przystawek, ponieważ – szczególnie w miejscówkach obleganych przez lokalsów (np. Muralha Terrace w Ribeira Brava czy Tasquinha do Pescador w Caniçal) porcje są tak wielkie, że dla nas były wyzwaniem. Przylecieliśmy w góry, a w bonusie dostaliśmy naprawdę świetne jedzonka. Do tego nigdzie nie zdarzyło się, że z braku laku musieliśmy zamawiać mięso. I to jest chyba najpiękniejsze. Mnóstwo świetnie przyrządzonych warzyw, a do tego znakomite ryby i owoce morza. Tak powinno być na każdym urlopie.

Poniżej znajdziesz namiary na restauracje na Maderze (i kilka innych, pomniejszych opcji), które polecamy z czystym sumieniem. Kampo i Muralha poleciła nam mieszkająca na Maderze Ola (dzięki!), której blog znajdziesz tutaj. Lista jej rekomendacji była całkiem długa, więc kolejne miejsca sprawdzimy następnym razem 🙂

Restauracje na Maderze

FUNCHAL

ÁKUA by Chefe Júlio Pereira

Gdzie: Rua dos Murcas 6

Otwarta w lipcu 2019 Àkua by Julio Pereira to – subiektywnie – jedna z najciekawszych obecnie restauracji w Funchal. Serwis, klimat, jedzenie – wszystko tworzy tu spójną całość. Jeżeli uwielbiasz ryby i owoce morza, a mięso nie jest Ci do niczego potrzebne, Àkua to właściwy kierunek. Poza fajnie przyrządzonym jedzeniem, znajdziesz tu również bardzo dobrze skomponowaną kartę win. Kilka dań rybnych i roślinnych z menu Àkua jest też obecnych w karcie Kampo, drugiej restauracji Julio, bardziej nastawionej na dania mięsne. Bliźniacze potrawy mogą różnić się w szczegółach, ale koncepcyjnie to dokładnie to samo. Na pewno zjemy tu jeszcze niejeden raz!

Na stole:

  • Ceviche
  • Duszone warzywa z orzechami i serem
  • Duszony tuńczyk i ryż z algami
  • Ryba z targu z sosem Moqueca
  • Banany w sosie curry z lodami waniliowymi i różowym pieprzem – najciekawszy deser tego zestawienia
  • Sátiro Clandestino 2019, Alentejo

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

KAMPO by Chefe Júlio Pereira – na kolację i na lunch

Gdzie: Rua do Sabão 6

Istniejąca od grudnia 2018 (a tym samym otwarta 7 miesięcy przed startem Àkua) Kampo by Julio Pereira to również jedna z ciekawszych restauracji w Funchal. Każdy talerzyk to fiesta dla podniebienia! Proste pomysły, dobrze wykonane. Świetne jedzenie. Obsługa wyluzowana aż nadto, ale nie na tyle, by negatywnie wpłynąć na ogólne, bardzo pozytywne wrażenie. Godna polecenia karta win, identyczna jak w Àkua – te same butelki, te same ceny.

Odwiedziliśmy Kampo dwa razy – najpierw zjedliśmy tu kolację, a kilka dni później lunch. W porze kolacji lokal tętni życiem, w porze lunchu wręcz przeciwnie. Jedzenie jest bez zarzutu, ale serwis około południa wciąż działa w trybie stand-by, jest śpiący i niemrawy. Także tak: do Kampo lepiej przyjść wieczorem, a najlepiej iść do Àkua.

Poza tymi dwiema restauracjami Júlio Pereira firmuje jeszcze kawiarnio-piekarnię Kodea, która niestety niczym nie zachwyca (może tylko lokalizacją), nie potrafią tam podać nawet pijalnej kawy. Dziwi to tym bardziej, że kawom i herbatom w Kampo i Ákua nic nie dolega. Zamiast tracić czas w Kodea, lepiej zajrzeć do herbaciarni Loja do Chà, położonej kilka metrów dalej (opis poniżej). 

Kolacja:

  • Sardynki z bakłażanem, marakują i tamarillo
  • Grzyby, jajka i chorizo
  • Duszone warzywa z orzechami i serem
  • Bacalhau (dorsz) z duszoną ciecierzycą, pomidorami i oliwkami
  • Ryba z targu, ryż z grzybami i algami, sos ostrygowy
  • Truskawki, mięta, beza, bita śmietana
  • Quinta do Covão 2017 (Touriga Nacional), Dão

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Lunch:

  • Dynia piżmowa, kokos, shimeji, wędzone mango
  • Atramentowy ryż z ośmiornicą i krewetkami
  • Bacalhauz duszoną ciecierzycą, pomidorami i oliwkami
  • Americano x 3

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Casal da Penha

Gdzie: Beco da Ataíde 1

Casal da Penha to rodzinna restauracja, usytuowana w samym centrum miasta, blisko portu i nabrzeża, u stóp gigantycznych hoteli, które bez litości wypełniają przestrzeń w tej części Funchal. Casal da Penha karmi prosto, autentycznie i z sercem: znajdziesz tu świetne ryby i owoce morza, spory wybór portugalskich odmian paelli, dobre wina, ciepłą i sympatyczną obsługę. Jedyna „wada” tego miejsca to ilość napływających z okolicznych hoteli turystów, którzy na oko stanowią tu 100% klienteli. Tak czy owak, na nic więcej nie ma podstaw narzekać. Jedzenie, wino, obsługa, klimat – wszystko dograne tak, że wychodząc można planować powtórkę. Polecamy rezerwację stolika na zadaszonym tarasie, na piętrze.

Na stole:

  • Queijo fresco (świeży ser) z pomidorami
  • Grillowane kalmary (lulas grelhadas)
  • Seriola z grilla
  • Sola z grilla
  • Pieczone ziemniaki + smażona polenta (milho frito) + warzywa
  • Deska portugalskich serów
  • Americano x 2
  • São Domingos Reserva 2012 (Baga, Touriga Nacional, Merlot), Bairrada

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Armazém do Sal

Gdzie: Rua da Alfândega 135

Armazém do Sal czyli Skład soli – restauracja wyróżniona Bib Gourmand (Michelin), zlokalizowana jest w zabytkowym 200-letnim budynku, który w przeszłości służył za magazyn soli, a od czerwca 2007 tworzy klimatyczną, świetnie zaaranżowaną przestrzeń dla niezłego modern fine diningu z lokalnymi wpływami. Nie wypada wpaść tu prosto ze szlaku, ale jeżeli ktoś zatęskni w Funchal za obrusami i tak dalej, Armazem jest właściwym kierunkiem. Dobre ceny menu degustacyjnych, dobra również – choć nieco przebrana – karta win (być może przez opóźnione dostawy w czasach pandemii?), ale nie ma na co narzekać, skoro w menu są butelki między innymi z Quinta da Foz.

Na stole:

  • Ceviche z lucjana z leche de tigre, fenkułem, awokado, smażony banan
  • Duszona makrela, mus z wędzonej makreli, czerwona quinoa
  • Espada (pałasz), limonkowe risotto, chutney bananowy, świeże warzywa
  • Pstrąg stalowogłowy z czarnym risotto, kalafiorem i puree brokułowym
  • Pavlova z marakują
  • Kokosowa panna cotta
  • Americano x 2
  • Quinta da Foz 2018, Douro (blend, vinhas velhas)

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Loja do Chá Madeira

Gdzie: Rua do Sabão 33-35

Sympatycznie zaaranżowana herbaciarnia z prawdziwego zdarzenia, w której znajdziesz herbaty z całego świata, w tym oczywiście z Azorów (Porto Formoso i Gorreana). Warto spróbować limitowanej nowinki z Chá Gorreana, jednej z dwu manufaktur herbacianych na Azorach, która wystartowała z eksperymentalną uprawą białej herbaty. Herbata zadebiutowała na rynku w tym roku pod marką PAI MUTAN. Smakuje doskonale, więc jeżeli lubisz białą herbatę, nie ma się nad czym zastanawiać. W żadnym innym miejscu na Maderze nie udało się jej zamówić, a pytaliśmy prawie wszędzie. W Loja do Chá mają też dwa bezglutenowe ciasta: brownie i ciacho kasztanowe, a że trwa sezon na kasztany, nie wypadało nie spróbować. Oswojonym z bezglutenowymi wypiekami będzie smakować. Najsłabszym elementem jest tu obsługa, która sprawia wrażenie, jakby pracowała za karę, ale może to tylko chwilowe? Oby.

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Beerhouse

Gdzie: Pontão São Lazaro, Avenida do Mar

Zwykle od miejsc z takimi szyldami trzymamy się z daleka, ale Beerhouse ma niezłą lokalizację w porcie, wygodne fotele, parasole oraz – co najważniejsze – dobre madery (na zdjęciu: Sercial 5) i lokalny wytrawny cydr z Quinta Pedagógica dos Prazeres (tak, Madera ma swój własny cydr!). A do tego niezłą kawę i całkiem dobre drinki! Wprawdzie Poncha do Pescador jest tu jednak za słodka, ale ten cydr… Warto umościć się choćby tylko z tego powodu. Upalne słońce, parasol, wielki kufel schłodzonego cydru i można zaczynać dzień. Piwosze też na pewno nie wyjdą z Beerhouse o suchym pysku 😉

Co zamówić? Sercial 10 Justino’s (i inne madery) oraz cydr z Prazeres – bardzo tak. Tutejsza poncha à Pescador – nie (jest za słodka).

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Mercado dos Lavradores – Jolie Juice Mixology

Sympatyczna kawiarnia na targu. Dobra herbata, kawa, proste sałatki w sam raz na moment, gdy do kolacji daleko, a tu nagle znienacka dopada cię głód. Na huśtawkach można siedzieć, nie można się bujać 🙂

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Mercado dos Lavradores – Macaronesia Garden Terrace Cafe

Gdzie: Rua da Boa Viagem 30

Bardzo przyjemna, fajnie zaaranżowana, otwarta zielona przestrzeń na tarasie ulokowanym bezpośrednio nad targiem rybnym. Sporo roślin, kwitnące strelicje, parasole chroniące przed upalnym słońcem. Dobre kawy, dobre drinki, siedzi się tak przyjemnie, że aż nie chce się wstawać 😉 A kelner, który słucha klienta, to skarb. Tutaj słucha. Poprosiliśmy o dwa drinki w wariancie niesłodkim, czyli Espresso Martini oraz Poncha à Pescador bez cukru. I dostaliśmy, co chcieliśmy. Tutejsza poncha a Pescador wreszcie smakowała tak, że dało się ją wypić z przyjemnością. Rum, solidna porcja limonki i odrobina miodu (zamiast łyżeczki cukru). Uchowała się goryczka i cytrusowy smak. Fajny, orzeźwiający, nieprzesłodzony drink. I dobra czarna kawa.

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

W temacie poncha à Pescador strategia „do trzech razy sztuka” dała dobry efekt. Dwie wcześniejsze próby to bar Castrinhos w Santo António, przy Caminho do Pinheiro das Voltas 14 (1), który mieliśmy kilkaset metrów od domu, oraz wspomniany wyżej Beerhouse (2). Obydwie wersje były upiornie słodkie.

(1)

Restauracje na Maderze

(2)

Restauracje na Maderze

Budki z pieczonymi kasztanami w całym mieście

Jesień to kasztany, a z pieczonymi kasztanami jest jak z Pimientos de Padrón – nigdy dość!

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

RIBEIRA BRAVA

Muralha Terrace

Gdzie: Estrada Regional 220 nº1

Muralha Terrace w Ribeira Brava – z zewnątrz niepozorny lokal, wewnątrz jedzenie jak marzenie! Doskonała, mięciutka ośmiornica z grilla, niczym nie ustępująca tej z Casa dos Ecos by Lemos w Piñhao (a to niełatwe zadanie) i nieskończona ilość wspaniałych pieczonych warzyw. W porze lunchu (komplet zajętych stolików na zewnątrz) na realizację zamówienia bardzo długo się czeka (bardzo!), ale nam nigdy to nie przeszkadza, ponieważ prawdziwe jedzenie potrzebuje czasu. Powód do stresu jest wtedy, kiedy to, co zamawiasz, dostajesz niemal natychmiast… Taras, słońce i dobre wino w Muralha sprzyjają przestawieniu się w tryb slow. Bardzo fajne miejsce, na pewno tu wrócimy. A, fajne jest jeszcze to, że przed przyjęciem zamówienia kelnerzy przynoszą do stolika półmisek z dostępnymi rybami dnia.

Na stole:

  • Grillowana ośmiornica z ziemniakami
  • Pieczone warzywa z parmezanem
  • Pieczone bataty
  • Quinta de Ventozelo (blend) 2015, Douro

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

MONTE / Nossa Senhora do Monte (FUNCHAL)

Pátio das Babosas

Gdzie: Largo das Babosas 16

Zaskakująco fajna restauracja przy końcowej stacji kolejki linowej w Funchal (Monte). Jest tu taras z ładnym widokiem na miasto i okolicę (z którego w połowie posiłku przegonił nas niespodziewany kilkuminutowy deszcz), dobre jedzenie w zróżnicowanym wyborze, typowym dla miejsca ultra turystycznego (świadczy o tym między innymi espada com banana w karcie), do tego napoje i drinki – czyli wszystko, co ma być. Doskonałe miejsce na lunch. Dobra kawa.

Na stole: espada preta (pałasz) com banana, mocno reinterpretowana sałatka grecka i 2 kielonki madery (Sercial 5). Ryba z grillowanym bananem to danko, którego lokalsi nie jedzą, a turyści wręcz przeciwnie. Raz spróbować warto. Może nawet więcej niż raz? Zaskakująco udane połączenie.

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

CANIÇAL

Tasquinha do Pescador

Gdzie: Rua do Pescador 9

W Caniçal mieliśmy jeść gdzie indziej, ale restauracyjka, którą polecili nam nasi gospodarze miała akurat tydzień urlopu, więc trafiliśmy pod drugi adres z listy. Ponoć najlepsze ryby i owoce morza na Maderze są właśnie w Caniçal. Super świeże, prosto z portu. Tasquinha, zlokalizowana tuż przy porcie, nakarmiła nas co najmniej na dwa dni do przodu 😉 Wszystko dosłownie pływa tu w oliwie, a sałatka i przystawki okazały się tak ogromne, że kiedy już uporaliśmy się z nimi, podeszła kelnerka i mówi tak: „Ośmiornice są gotowe, ale jeżeli to dla Państwa za dużo, możemy ich nie podawać”. To jednoznacznie dowodzi, że przystawki jedliśmy zdecydowanie za długo. Tak czy owak, nie poddaliśmy się. Ośmiornice wjechały na stół, a kolacji nie potrzebowaliśmy wcale.

PS. Dla pełni obrazu: tego dnia wstaliśmy o 4:00 rano, by zdążyć wystartować na Ponta de São Lourenço o wschodzie słońca. Mimo przejścia tej przyjemnej i przepięknej trasy oraz kilku innych okolicznych szlaków posiłek w Tasquinha do Pescador okazał się nie lada wyzwaniem. Wniosek? Na wyspie po prostu trzeba bardzo dużo śmigać pod górkę, by to, co zjedzone bilansowało się z tym, co wypalone 😉

Na stole:

  • Sałatka z tuńczyka
  • Ośmiornica marynowana w occie i wiadrze oliwy
  • Pieczone ziemniaki, które okazały się frytkami
  • Grillowana ośmiornica z ziemniakami i wiadrem oliwy
  • Monte da Peceguina – Herdade da Malhadinha, Alentejo

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

São Jorge

Quinta Levada do Rei 

Gdzie: Estrada Achada do Vigário n°1

Kawiarnia i bar przy punkcie startowym Levada do Rei. Bardzo przyjemna niespodzianka. Sympatyczna obsługa, dobre madery na kieliszki (spróbuj orzeźwiających jak poranna rosa Blandy’s Rainwater i Duke of Sussex) i czysta toaleta. Wszystko, czego trzeba do szczęścia 😉

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Câmara de Lobos

Pestana Churchill Bay

Gdzie: Rua Nossa Senhora da Conceição 17

Dobra kawa przeszacowana jakieś trzy razy, ale to nic. Cena uwzględnia widok na zatokę, a my potrzebowaliśmy kofeiny i mieliśmy wolne pół godziny przed wine tastingiem w Barbeito.

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Porto Santo

Pé na Água Restaurante & Beach Bar

Gdzie: Estrada Regional 111

Pé na Água ulokowana jest tuż przy plaży (Praia da Ilha Dourada), dzięki czemu piękny widok na Atlantyk mamy w cenie lunchu. Choć miejscówka spełnia wszelkie standardy „turystyczności”, przy okazji serwuje bardzo dobre jedzenie. Carpaccio z ośmiornicy, małże, ryby, dodatki – wszystko spełniło nasze oczekiwania. Trochę dziurawa karta win (bardzo średni Pomares był czwartym wyborem z rzędu, innych butelek zabrakło). Tak czy owak, gdyby wszystkie nadmorskie lokale w kurortach takich, jak Porto Santo, karmiły tak, jak Pé na Água, świat byłby nieporównanie przyjemniejszym miejscem. Wypad na Porto Santo planujemy powtórzyć, a jeśli będzie równie krótki, jak tym razem, niewykluczone, że znów zjemy właśnie tu. Szum oceanu i stolik na plaży mają znaczenie!

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze

PS.

W Àkua, Kampo, Casal da Penha, Armazém do Sal i Pé na Água mieliśmy rezerwacje. W Tasquinha do Pescador na wolny stolik musieliśmy zaczekać ok. godziny. W Patio das Babosas oraz w Muralha Terrace (w obydwu – w porze lunchu) trafiliśmy akurat na ostatni wolny stolik na zewnątrz. Jedynym miejscem, w którym w październiku i listopadzie nie trzeba było rezerwować miejsca, była herbaciarnia Loja do Chá.

Restauracje na Maderze

Restauracje na Maderze – cdn.