Mirepoix z dehydratora.
Jeszcze jedno doskonałe zastosowanie dehydratora: suszona włoszczyzna!
Mirepoix z dehydratora to suszona mieszanka o składzie nawiązującym do włoszczyzny. Zawiera cebulę, marchew i seler w konkretnych proporcjach, a służy jako aromatyczna baza do wywarów, zup, sosów, risotto.
Mirepoix z dehydratora – SKŁADNIKI na spory słoik:
Taka ilość warzyw wystarczy do zapełnienia 3 tac dehydratora. Jeżeli chcesz uzyskać więcej suszu, odpowiednio zwiększ proporcje.
- 3 marchewki
- 2 duże szalotki (albo słodkie cebule)
- 3 pietruszki
- seler korzeniowy
- seler naciowy (opcjonalnie)
Mirepoix z dehydratora – PRZEPIS:
- Szalotki obierz ze skóry i posiekaj dość drobno.
- Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz ze skóry, po czym pokrój warzywa w ok. centymetrową kostkę.
- Rozłóż warzywa na tacach dehydratora wyłożonych pergaminem (lub matami silikonowymi) tak, by suszyły się w jednej warstwie i na siebie nie zachodziły. Powietrze powinno swobodnie krążyć wokół zawartości tac. Używam dehydratora Zyle Express II.
- Susz w temperaturze 50 stopni C przez ok. 8-10 godzin.
- Przechowuj w słoiku lub innym szczelnie zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Tak ususzone warzywa (zarówno korzeniowe, jak i liściaste) możesz również zmielić w blenderze na proszek. To doskonały sposób na ich przetwarzanie i przechowywanie przez cały rok. Warzywny proszek możesz dodawać do potraw (np. zamiast mąki – jako zagęstnik), jak i koktajli – to dodatkowa porcja witamin i składników mineralnych. Przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – cokolwiek kupisz, zapłacisz mniej!
Warzywa ususzyłem w dehydratorze Zyle Express II.
Najważniejsze cechy tego modelu to:
- Timer działający do 99 godzin, dzięki czemu można programować pożądany czas suszenia, po upływie którego suszarka automatycznie się wyłącza (poprzedni model trzeba było wyłączać ręcznie, co istotnie utrudniało korzystanie z maszyny od poniedziałku do piątku, kiedy jesteśmy w pracy),
- Większa pojemność (6 dużych metalowych tac, które mieszczą do 5 kg surowca),
- Tace z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które można myć w zmywarce (poprzedni model miał tace z plastiku),
- Podtrzymywanie ciepła – to bardzo fajna funkcja, która przydaje się szczególnie wtedy, gdy proces suszenia kończy się kiedy nie ma nas w domu,
- Program dwustopniowy, który pozwala programować suszarkę na wyższą temperaturę na początku procesu suszenia, po czym automatycznie przejść w tryb pracy na niższej temperaturze, by dokończyć proces suszenia w sposób dokładny i nie wpływając negatywnie na jakość finalnego produktu (w poprzednim modelu trzeba było kontrolować czas suszenia w wyższej temperaturze, po czym w odpowiednim momencie ręcznie przestawić ją na niższy poziom),
- Lepszej jakości materiały, z których wykonane są elementy ruchome – stalowe tacki, szklane drzwiczki (w poprzednim modelu były plastikowe i bez zawiasów, czyli wsuwne),
- Idealnie przezroczyste drzwiczki, co pozwala monitorować proces suszenia bez konieczności wstrzymywania pracy i otwierania urządzenia,
- Tryb szybki i wolny, który pozwala włączyć suszenie szybkie, po czym automatyczne przełączyć się w tryb wolny,
- Dwa wentylatory i elementy grzewcze, dzięki czemu suszenie żywności przebiega jeszcze szybciej, a temperatura rozkłada się bardziej równomiernie,
- Cicha praca, dzięki sprężynowym tłumikom drgań rozciągniętym wokół osi wentylatora,
- Możliwość programowania zarówno w stopniach Celsjusza, jak i Fahrenheita – to, wbrew pozorom, bardzo przydatne dla tych, którzy korzystają z amerykańskich przepisów na użycie dehydratora (a jest ich w necie najwięcej).