Baskijski sernik z jagodami.
Baskijski sernik z jagodami to kolejna odsłona przepysznego spalonego sernika z San Sebastian, z którego słynie La Viña – popularny bar pintxos w Donostii, gdzie spalony sernik od kilkudziesięciu lat jest niesłabnącym hitem. Sernik z jagodami upiekłem z tego samego twarogu i tej samej śmietany, których użyłem do wersji z malinami, więc i tym razem ciasto pięknie wyrosło, ale nie opadło tak spektakularnie, jak powinno w przypadku baskijskiego sernika. Nie ma to jednak większego znaczenia; najważniejsze, że sernik – jak zwykle – smakuje jak marzenie.
Tym razem do ciasta dodałem świeże owoce (nie mrożone, jak w przypadku sernika z malinami). Jagody puściły więcej soku, sernik był nieco bardziej wilgotny, ale zachował odpowiednią strukturę. Wniosek? Możesz użyć takich owoców, jakich chcesz, świeżych lub mrożonych, jedne i drugie sprawdzają się równie dobrze. W razie potrzeby jagody możesz zastąpić borówką amerykańską.
Więcej o spalonym serniku z Euskadi przeczytasz tutaj, a poprzednie wersje ciasta znajdziesz tu.
Lista składników jest przyjemnie krótka, przepis banalnie prosty, a cały proces przygotowania i pieczenia sernika zajmuje maksymalnie godzinę. Jeżeli szukasz przepisu na ciasto, które zawsze się udaje, sernik z Kraju Basków to strzał w dziesiątkę. Trudno o lepszy i prostszy przepis, a sezon na jagody trwa krótko, więc nie ma co zwlekać!
Baskijski sernik z jagodami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Używam tortownicy o średnicy 23 cm
- 1,10 kg (=1100 g) twarogu
- ok. 20 g masła do natłuszczenia tortownicy
- 250 g śmietany 18%
- 500 g jagód (mogą być też borówki amerykańskie)
- 150 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g mąki owsianej bezglutenowej (używam jak zwykle mąki Provena), może być również ryżowa lub kukurydziana
Baskijski sernik z jagodami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (grzanie góra – dół).
- Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał co najmniej 5 cm ponad wysokość obręczy tortownicy. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Jeżeli wolisz, możesz wyłożyć tortownicę papierem w mniej rustykalny sposób, tak by po upieczeniu sernik miał gładsze boki. Niezależnie od przyjętej metody, wnętrze tortownicy wyłożone papierem również starannie natłuść masłem. Odstaw.
- Przygotuj masę na sernik: twaróg i erytrytol wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić twaróg z cukrem ręcznie w misce (ok. 5 minut). Ostatni sposób wymaga nieco więcej energii, ale jest równie skuteczny. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki całkiem się połączą.
- Przelej masę do tortownicy, dodaj starannie przebrane i umyte jagody, delikatnie wmieszaj je w ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie 50 minut.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć (zobacz).
- Przechowuj w lodówce.