Baskijski sernik z malinami.

Baskijski sernik z malinami to jeszcze jedna wersja Gazta Tarta, czyli słynnego spalonego sernika z San Sebastian, podawanego w barze La Viña przy 31 de Agosto Kalea w Donostii. Co ciekawe, sernik – tym razem upieczony z pysznego twarogu i śmietany z Jarocina 🙂 – pięknie wyrósł, ale wcale nie opadł tak spektakularnie, jak powinien. I jak można by tego oczekiwać. Takie czary 😉

Przyczyn, dla których baskijski (z definicji klapnięty) sernik nie opadł, może być kilka. Po pierwsze, być może chodzi o teksturę twarogu. Twaróg z Jarocina jest gęstszy i mniej wilgotny niż owczy ser, z którego piekłem serniki wcześniej. Po drugie, znaczenie mogła mieć pogoda. Sernik z malinami piekłem trzy tygodnie temu, pod koniec czerwca, w czasie upałów, kiedy temperatura w ciągu dnia dobijała do 35+ stopni. W takich warunkach wskazówka co do użycia składników w temperaturze pokojowej nabiera nowego znaczenia.

Więcej o spalonym serniku z Kraju Basków przeczytasz w tym wpisie, a poprzednie wersje sernika znajdziesz tutaj.

Przepis jest bardzo prosty, lista składników krótka, a przygotowanie i pieczenie ciasta zajmuje nie więcej niż godzinę. Baskijski sernik to deser, który udaje się zawsze i każdemu. Smakuje naprawdę doskonale. Jest delikatny, wilgotny, kremowy, mało słodki i bez spodu, a w tej wersji dodatkowo ma maliny. Sernikowy ideał 🙂

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Używam tortownicy o średnicy 23 cm

  • 1,10 kg (=1100 g) twarogu
  • ok. 20 g masła do natłuszczenia tortownicy
  • 250 g śmietany 18%
  • 250 g malin (użyłem mrożonych, by owoce puściły do ciasta mniej soku)
  • 150 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 30 g mąki owsianej bezglutenowej (używam jak zwykle mąki Provena), może być również ryżowa lub kukurydziana

Baskijski sernik z malinami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra – dół).
  2. Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał co najmniej 5 cm ponad wysokość obręczy tortownicy. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Jeżeli wolisz, możesz wyłożyć tortownicę papierem w mniej rustykalny sposób, tak by po upieczeniu sernik miał gładsze boki. Niezależnie od przyjętej metody, wnętrze tortownicy wyłożone papierem również starannie natłuść masłem. Odstaw.
  3. Przygotuj masę na sernik: twaróg i erytrytol wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić twaróg z cukrem ręcznie w misce (ok. 5 minut). Ostatni sposób wymaga nieco więcej energii, ale jest równie skuteczny. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki całkiem się połączą (ZOBACZ).
  4. Przelej masę do tortownicy, dodaj maliny, delikatnie wmieszaj je w ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie 50 minut.
  5. Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć.
  6. Podawaj tak, jak robią to Baskowie w La Viña w San Sebastian: z kieliszkiem sherry. Albo z filiżanką czarnej kawy.
  7. Przechowuj w lodówce.

Czytaj też:

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami

Baskijski sernik z malinami