Baskijski sernik z malinami.
Baskijski sernik z malinami to jeszcze jedna wersja Gazta Tarta, czyli słynnego spalonego sernika z San Sebastian, podawanego w barze La Viña przy 31 de Agosto Kalea w Donostii. Co ciekawe, sernik – tym razem upieczony z pysznego twarogu i śmietany z Jarocina :-) – pięknie wyrósł, ale wcale nie opadł tak spektakularnie, jak powinien. I jak można by tego oczekiwać. Takie czary ;-)
Przyczyn, dla których baskijski (z definicji klapnięty) sernik nie opadł, może być kilka. Po pierwsze, być może chodzi o teksturę twarogu. Twaróg z Jarocina jest gęstszy i mniej wilgotny niż owczy ser, z którego piekłem serniki wcześniej. Po drugie, znaczenie mogła mieć pogoda. Sernik z malinami piekłem trzy tygodnie temu, pod koniec czerwca, w czasie upałów, kiedy temperatura w ciągu dnia dobijała do 35+ stopni. W takich warunkach wskazówka co do użycia składników w temperaturze pokojowej nabiera nowego znaczenia.
Więcej o spalonym serniku z Kraju Basków przeczytasz w tym wpisie, a poprzednie wersje sernika znajdziesz tutaj.
Przepis jest bardzo prosty, lista składników krótka, a przygotowanie i pieczenie ciasta zajmuje nie więcej niż godzinę. Baskijski sernik to deser, który udaje się zawsze i każdemu. Smakuje naprawdę doskonale. Jest delikatny, wilgotny, kremowy, mało słodki i bez spodu, a w tej wersji dodatkowo ma maliny. Sernikowy ideał
Baskijski sernik z malinami – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Używam tortownicy o średnicy 23 cm
- 1,10 kg (=1100 g) twarogu
- ok. 20 g masła do natłuszczenia tortownicy
- 250 g śmietany 18%
- 250 g malin (użyłem mrożonych, by owoce puściły do ciasta mniej soku – bez wcześniejszego rozmrażania)
- 150 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 5 jajek (średnie, rozmiar M – zerówki, wolny wybieg)
- 1/4 łyżeczki soli
- 30 g mąki owsianej bezglutenowej (używam jak zwykle mąki Provena), może być również ryżowa lub kukurydziana
Baskijski sernik z malinami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra – dół).
- Przygotuj tortownicę: natłuść całe wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia tak, by papier wystawał co najmniej 5 cm ponad wysokość obręczy tortownicy. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera. Masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Jeżeli wolisz, możesz wyłożyć tortownicę papierem w mniej rustykalny sposób, tak by po upieczeniu sernik miał gładsze boki. Niezależnie od przyjętej metody, wnętrze tortownicy wyłożone papierem również starannie natłuść masłem. Odstaw.
- Przygotuj masę na sernik: twaróg i erytrytol wymieszaj w mikserze do pełnego połączenia składników (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić twaróg z cukrem ręcznie w misce (ok. 5 minut). Ostatni sposób wymaga nieco więcej energii, ale jest równie skuteczny. Ciągle mieszając, dodaj sól, a następnie jajka – po 1 sztuce na raz, dodając kolejne jajko, gdy poprzednie zostanie w całości wmieszane w masę. Nieustannie mieszając, dodaj mąkę i śmietanę. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki całkiem się połączą (ZOBACZ).
- Przelej masę do tortownicy, dodaj maliny, delikatnie wmieszaj je w ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie 50 minut.
- Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku przez ok. godzinę, po czym uchyl drzwiczki i pozwól mu ostygnąć.
- Podawaj tak, jak robią to Baskowie w La Viña w San Sebastian: z kieliszkiem sherry. Albo z filiżanką czarnej kawy.
- Przechowuj w lodówce.
Nareszcie!!! Już myślałam, że się nie doczekam, a czekam odkąd pokazałeś ostatni kawałek sernika na stories. Tu wygląda jeszcze bardziej apetycznie, mam wszystkie składniki, dziś piekę, dam znać, czy faktycznie udaje się każdemu!;)
Jest fantastyczny, dziękuję za ten przepis. Dałam świeże maliny, bardzo dobrze się sprawdziły. Nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast, ale ten przepis jest bardzo przyjazny nawet dla mnie. :):)
Bardzo proszę:-) Świeże owoce rzeczywiście sprawdzają się równie dobrze, piekłem też sernik ze świeżymi jagodami, udaje się wspaniale. Ten przepis jest przyjazny dla każdego, bez wyjątku:-)
Wspaniały sernik. Pyszny i NAJŁATWIEJSZY NA ŚWIECIE. Udał się pięknie, wygląda tak samo idealnie jak Twój, chociaż nie umiałabym sfotografować go tak pięknie jak Twoja żona. Jedno jest w każdym razie pewne: będę go piec do znudzenia, dla mnie rewelacja, nie chcę już innych serników, które tylko sprawiają problemy. Planujesz podać więcej przepisów na baskijskie desery? Jakby co, jestem za! ☺️☺️☺️
Przepis na sernik jest bezkonkurencyjny, podzielam Twój zachwyt? Jeśli chodzi o inne desery z Kraju Basków, owszem, planuję, jeden mam już nawet gotowy:-)
Wyszedł pyszny! No ale nie opadła. Cholercia ;)
;-)
Ale Ty masz talent do takich zdjęć i ciast. ; ) Jak znajdę czas to zrobię takie pyszności.
Dzięki, talent do zdjęć ma Gosia – mój fotograf?
Czy maliny przed pieczeniem trzeba rozmrozić, czy wrzucić zamrożone?
Nie trzeba rozmrażać, można wrzucić mrożone.
Skąd ta cudowna zastawa?
To Bavaria, nie jestem w stanie podać żadnych namiarów, ponieważ dostaliśmy ją w prezencie.