Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami.

Przekonał Cię ten przepis i masz już w domu słoik (albo kilka) pysznych aromatycznych kiszonych rzodkiewek. Co z nimi zrobić? Świetnie smakują same w sobie, bez dodatków, więc można traktować je jak prostą przekąskę, ale też dodawać do potraw. Tak samo, jak kiszone ogórki. Omlet, wyrazisty ser, wytrawny naleśnik, kanapki, gofry, placki na ostro, ryba, mięso czy sałatka – kiszone rzodkiewki będą pasować do wszystkiego.

Moja sałatka z kiszonymi rzodkiewkami to zestaw zielenin o wyrazistym charakterze, który bazuje na ostrym smaku rukwi i musztardowca, pikantnych rzodkiewkach i charakterystycznym serze z Kanarów. Wytwarzana z koziego mleka Maxorata Majorero, bo o niej mowa, jest pierwszym serem z Wysp Kanaryjskich (a konkretnie z Fuerteventury), któremu nadano status DOP.

Nazwa sera pochodzi od rdzennej rasy kóz Majorera, których mleko używane jest do jego produkcji. Kozy te żywią się w głównej mierze dziko rosnącymi ziołami, z majerankiem na czele, dzięki któremu ich mleko jest bardzo aromatyczne i bogate w tłuszcz. Okres starzenia Maxoraty wynosi ok. 60 dni. W tym czasie ser zyskuje zwartą, gęstą, lekko elastyczną teksturę, zachowując jednocześnie charakterystyczną kremowość. Ma maślany smak z wyraźną nutą karmelu na finiszu, przez co przypomina nieco Brun Undredal.

Młode buraki Chioggia w biało-różowe prążki doskonale nadają się do dekorowania sałatek. W wyniku obróbki cieplnej Chioggia traci wyraziste paski (staje się bledsza i bardziej jednolicie różowa), ale na szczęście można ją jeść na surowo, pokrojoną w cienkie plasterki. Chioggia jest delikatniejsza i bardziej lekkostrawna niż klasyczny burak. Świeży fenkuł i pomidorki koktajlowe dodaję do sałatek przy każdej okazji, a tu bardzo dobrze uzupełniają całość, polecam 🙂

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 100 g rukwi wodnej
  • ok. 100 g listków musztardowca
  • ok. 100 g listków amarantusa
  • ok. 20 kiszonych rzodkiewek z tego przepisu
  • 2 małe buraki Chioggia (prążkowane)
  • ok. 15 żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 mały fenkuł albo 1/2 większego (koper włoski)
  • ok. 150 g twardego, aromatycznego sera (tu: Maxorata z Wysp Kanaryjskich)
  • trochę pieprzu, świeżo mielonego lub utłuczonego w moździerzu (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami – PRZEPIS:

  1. Przepłucz wszystkie listki (rukiew, musztardowiec, amarantus) i osusz na papierowych ręcznikach.
  2. Wyszoruj i oczyść nożem buraki, po czym pokrój je (tak, surowe) w cienkie plasterki przy użyciu mandoliny. Tak samo, na mandolinie, pokrój fenkuł.
  3. W misce delikatnie wymieszaj listki i posiekany fenkuł wraz z oliwą i pieprzem. Przełóż bazę sałatki na duże talerze.
  4. Dodaj plasterki buraka, przekrojone na pół kiszone rzodkiewki i pomidorki oraz kawałki sera. Skrop oliwą.

Latem do sałatki warto podać lekkie nietuzinkowe wino, na przykład białe (orange wine) Ribca Butul z Domačija Butul (Słowenia, Istria).

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami

Sałatka z kiszonymi rzodkiewkami