Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą.

Kiszona cytryna jest absolutnie wspaniałym dodatkiem do dyni. Powiedziałbym nawet, że oba składniki są dla siebie po prostu stworzone 🙂 Kiszona cytryna doskonale przełamuje naturalną słodycz dyni i niesamowicie wzbogaca jej smak.

Kiszoną cytrynę miksuję z oliwą i sokiem z limonki osobno, po czym dodaję do dyni w postaci gotowego musu, dzięki czemu składniki idealnie się łączą. Sok z limonki w musie z kiszonej cytryny jest bardzo istotny (nie pomijaj!), ponieważ neutralizuje wysoką słoność cytryny i dodaje sporo świeżości. Mus cytrynowy ma jasnożółty kolor i świetną konsystencję, przypominającą krem jajeczny. Dzięki temu dodatkowi krem z dyni nabiera głębszego smaku, cytrusowej świeżości i lekkości z wyraźnie kwaskowatą nutą. Kremowe wnętrze burraty pięknie łączy się z kremem z dyni, ale jeżeli wolisz przygotować wersję wegańską, pomiń ser lub zastąp go np. tofu, tahini lub masłem orzechowym.

Dynię piekę w airfryerze: zawijam w całości w folię, wstawiam do koszyka i włączam maszynę, a po upieczeniu usuwam gniazdo nasienne (pestki) i oddzielam miąższ od skórki. Raz-dwa, bez rozgrzewania piekarnika, dzięki czemu po godzinie dynia jest gotowa do użycia. Airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, marchew czy bataty), omletowoce, rybę, mięso, a nawet tartę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann oraz Magimix – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • mała dynia odmiany Delica
  • pół kiszonej cytryny z tego przepisu
  • sok z dwóch limonek
  • oliwa extra vergine
  • mała Burrata di bufala (125 g) – jedna sztuka na dwie porcje
  • trochę malin
  • kilkanaście listków mięty
  • kilka drobnych kwiatów jadalnych, u mnie aksamitka (opcjonalnie)

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą – PRZEPIS:

  1. Dynię Delicę zawiń w folię i ułóż w koszyku beztłuszczowej frytkownicy (airfryera) Wartmann wyłożonym folią aluminiową. Piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
  2. Przy pomocy blendera ręcznego (używam Zyle z tytanowymi ostrzami) zmiksuj pół kiszonej cytryny z chlustem oliwy i sokiem z dwóch limonek. Otrzymasz gładki i dość gęsty mus.
  3. Upieczoną dynię przekrój na połówki i łyżką usuń gniazdo nasienne. Dalej, oddziel łyżką miąższ od skórki i przełóż go do dużej misy robota kuchennego Magimix.
  4. Zmiksuj dynię na krem, po czym dodaj mus z kiszonej cytryny i oliwy oraz ponownie zmiksuj, uzyskując gładki i pyszny krem.
  5. Gotowy krem z dyni i kiszonej cytryny przełóż do głębokich talerzy. Na wierzchu ułóż po połówce burraty, a całość skrop oliwą. Dodaj maliny, listki mięty i płatki aksamitki.

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą

Krem z dyni i kiszonej cytryny z burratą