Sałatka grecka.

Doskonała, soczysta, super aromatyczna sałatka grecka na koniec lata. Cudnie chrupka, młoda surowa cukinia, pomidory najsmaczniejszych odmian (ananasowy i malinówka), słone mięsiste oliwki Kalamata, świeże zioła i wyraziście słona feta.

Jeżeli nie masz w zasięgu pomidorów Bawole serce, ananasowych lub karbowanych malinówek, sięgnij po prostu po zwykłe malinówki. W razie potrzeby, cukinię możesz zastąpić surowym zielonym ogórkiem, a czerwoną cebulę – szalotką lub zwykłą białą cebulą (używam czerwonej, ponieważ dodaje sałatce koloru). Plaster fety dodaję do sałatki greckiej w całości, ponieważ uważam, że w takiej formie prezentuje się lepiej aniżeli feta drobno pokruszona, ale nie musisz podzielać mojego podejścia. Cała czy pokruszona – wszystko jedno, grunt, że feta i pomidory to zawsze doskonała para.

Sałatka grecka jest tak uniwersalna, jak to tylko możliwe. Z solidną porcją fety sprawdzi się jako śniadanie, lunch lub kolacja, zapakowana w lunchbox wyruszy z Tobą do pracy lub w dowolną inną podróż, a podzielona na większą ilość porcji będzie również pysznym dodatkiem do obiadu.

Sałatka grecka w mojej wersji

Sałatka grecka w mojej wersji

Sałatka grecka w mojej wersji

Sałatka grecka w mojej wersji

Sałatka grecka w mojej wersji – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • duży pomidor ananasowy
  • karbowany pomidor malinowy (albo Bawole serce)
  • 2 garście pomidorków koktajlowych (u mnie: czekoladowe, mogą być również zwykłe)
  • czerwona cebula
  • 2 mini cukinie (najlepiej żółta i zielona)
  • kilka garści oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • 2 plastry Fety
  • mała garść posiekanego koperku
  • garść posiekanych listków mięty
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • łyżeczka zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu

Sałatka grecka w mojej wersji – PRZEPIS:

  1. Na dwóch dużych talerzach lub półmiskach ułóż plastry pomidora ananasowego i malinówki.
  2. Dodaj cienko skrojoną cebulę, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i pokrojoną w plasterki cukinię.
  3. Całość posyp oliwkami Kalamata porwanymi w dłoniach na mniejsze kawałki oraz koperkiem i miętą.
  4. Na wierzchu ułóż plastry fety w całości, dociskając je w sałatkę.
  5. Na koniec skrop oliwą extra vergine, oprósz zielonym pieprzem i dodaj po kilka ładnych drobnych listków świeżej mięty.

Sałatka grecka w mojej wersji

Sałatka grecka w mojej wersji