Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii.

Dziś podrzucam pomysł na danie z halibuta, które przygotowałem w świąteczny weekend. Nasz wielkanocny obiad nie był może tradycyjny, był natomiast – bez dwóch zdań – rewelacyjny! 

Uwielbiamy halibuta. To pyszna i delikatna jak chmurka ryba, która – umiejętnie przyrządzona – dosłownie rozpływa się na podniebieniu. “Umiejętnie” oznacza przede wszystkim tyle, że halibut powinien być poddany obróbce cieplnej przez dokładnie taki czas, jakiego potrzebuje (ryby przeciągniętej, czyli poddanej zbyt długiej obróbce termicznej, nie uratuje nic – takie mięso traci wilgotność, staje się suche i gumowate. Jedzenie takiej ryby to żadna przyjemność). I tu w sukurs przychodzi airfryer Wartmann, który doskonale radzi sobie z dwoma zgrabnymi kawałkami halibuta, wyciętymi z najgrubszej części filetów. Piecze je dosłownie w 8-9 minut. 

Znakomity halibut to szlachetna ryba, która zasługuje na godne dodatki, czyli na przykład – jak w moim przepisie – na lekki i soczysty makaron z cukinii oraz duszony kumkwat z dodatkiem pomidorków daktylowych i oliwek. To połączenie autentycznie rzuca na kolana, polecam!

Airfryer Wartmann to nowy najlepszy przyjaciel domowego kucharza. Używam go niemal codziennie. Perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie. Co jeszcze robi airfryer? Gotuje jajka, na miękko albo na twardo – jak chcesz!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 ładne kawałki halibuta (z filetu)
  • około 300 g kumkwatów
  • 2 małe cukinie
  • około 300 g pomidorków daktylowych
  • 3 garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • garść listków kolendry
  • przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu roztartego w moździerzu, 1 łyżeczka suszonego oregano roztartego w moździerzu, 1 łyżeczka czerwonego pieprzu, szczypta płatków ostrej chili
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości (u mnie: Esmeralda Verde)

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii – PRZEPIS:

  1. Używając robota kuchennego Magimix i specjalnej przystawki do roślinnych makaronów (więcej info w tym wpisie) przygotuj spaghetti z cukinii. Z przystawką do Magimixa łatwo i szybko przygotujesz z warzyw nie tylko roślinne niskowęglowodanowe spaghetti, ale też tagliatelle, pappardelle czy fusilli.
  2. Kumkwat sparz (przelej wrzątkiem), po czym pokrój owoce w plasterki (usuwam pestki). W ten sam sposób – w plasterki – pokrój również pomidorki daktylowe i oliwki Kalamata.
  3. Koszyk airfryera wyłóż pergaminem i ułóż na nim kawałki halibuta. Piecz przez około 8-9 minut w temperaturze 160 stopni C.
  4. W tym czasie w głębokiej patelni przez 3-4 minuty podduś spaghetti z cukinii, doprawione czarnym pieprzem i oregano. Postaraj się go nie mieszać, tak by cukinia nie puściła zbyt wiele wody. Na koniec dodaj listki kolendry i przemieszaj.
  5. W drugiej patelni podduś kumkwat, a gdy zacznie mięknąć, dodaj pomidorki i oliwki. Dopraw płatkami chili. 
  6. Spaghetti z cukinii przełóż na talerze. Na makaronie ułóż kawałki halibuta, a na wierzchu każdej porcji dodaj trochę kumkwatów z patelni. Skrop oliwą i dopraw czerwonym pieprzem roztartym w dłoniach. Na koniec, w razie potrzeby, całość możesz doprawić solą Maldon.

Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% zniżki nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii

Halibut z kumkwatem i spaghetti z cukinii