Makaron z cukinii – jak zrobić i podać – przepisy.
Cukinia
Najpopularniejszym warzywem, z którego najłatwiej zrobić piękny, naturalnie bezglutenowy i w 100% roślinny makaron jest oczywiście cukinia. Chociaż pyszny roślinny makaron da się zrobić również z marchwi czy batata, to właśnie delikatna, soczysta, naturalnie słodkawa cukinia najmocniej podbiła podniebienia amatorów wspaniałej roślinnej kuchni.
Jak najszybciej i najprościej zrobić makaron z cukinii?
Makaron z cukinii można zrobić na kilka sposobów. Sam kiedyś używałem do tego celu mandoliny, a odkąd mam Magimix korzystam z niezawodnej magimixowej przystawki do makaronów z roślin, która przy minimalnym nakładzie czasu i pracy daje naprawdę znakomite rezultaty. Trzy elementy krojące przystawki (do wyboru) pozwalają błyskawicznie skroić cukinię, marchew czy batata w cienkie nitki lub grubsze paski, które w zależności od potrzeb spełnią rolę spaghetti, tagliatelle, pappardelle czy fusilli. Przygotowany w ten sposób makaron z cukinii jest cudnie orzeźwiający, lekki, jędrny, soczysty i elastyczny, a do tego pięknie chłonie ulubiony sos. I ma niewiele kalorii!
Jak podać makaron z cukinii – przepisy
Z cukinii zrobisz nie tylko jędrne spaghetti, ale też mięsiste tagliatelle czy grubaśne pappardelle. Możesz podać je całkiem na surowo (w wersji witariańskiej) lub poddać obróbce cieplnej, a nawet wysuszyć w dehydratorze. Taki zielony makaron aż się prosi o podanie z jakimś fajnym sosem, który może być roślinny, albo nie, jak np. doskonały sos do makaronu doprawiony umamicznym anchois. Do tak zrobionego makaronu możesz dodać bób, zielony groszek, szparagi, kwiaty cukinii, grzyby, oliwki, suszone pomidory lub masło orzechowe. Co chcesz! Makaron z cukinii to znakomity pomysł i na pyszną sałatkę, i na sycący, a zarazem lekki roślinny lunch.