Dynia Acorn nadziewana warzywami.

Dynia Acorn (dynia żołędziowa) nie osiąga imponujących rozmiarów. Ma twardą skórkę z wyraźnym żebrowaniem, zwykle w kolorze butelkowej zieleni. Zdarzają się też dynie ze skórką wybarwioną na żółto oraz białe lub kremowo-białe. Wnętrze dyń o zielonej lub żółtej skórce co do zasady jest żółto-pomarańczowe, natomiast białe dynie Acorn wyróżniają się również białym miąższem. Miąższ dyni tej odmiany jest dość słodki, o delikatnie orzechowej nucie. Acorny świetnie nadają się do nadziewania i zapiekania.

Zapiekankę z dyni nadziewaną sezonowymi, sierpniowo-wrześniowymi warzywami przyrządziłem z myślą o bardzo ładnych białych mini dyniach Acorn z majlertowego pola. Dynie te mają piękną, alabastrową skórkę, bardzo jasny miąższ i doskonale nadają się do zapiekania. Zwłaszcza niewielkie, młode sztuki z łatwością upieką się do miękkości w pół godziny, a ich skórka również będzie nadawać się do jedzenia. W braku białej dyni Acorn w ten sam sposób możesz przygotować inne dynie tej odmiany albo nawet popularną Hokkaido.

Dynie piekę wraz z warzywami, którymi są nafaszerowane, od samego początku – najpierw przez kwadrans na środkowym poziomie (z dolną i górną grzałką), po czym przez kolejny kwadrans na dolnym poziomie. Tak pieczone dynie są chrupiące z wierzchu, a wewnątrz ugotowane. Jeśli jednak obawiasz się, że warzywa spieką się za mocno albo że dynie nie upieką się w 30 minut (może to zależeć od wielkości dyń i właściwości piekarnika), możesz wcześniej nieco je podpiec (np. przez 10 minut) i dopiero podpieczone nadziać warzywami. Nie żałuj warzyw do farszu – pod wpływem pieczenia wyraźnie się skurczą.

Najszybciej warzywne fusilli (oraz tagliatelle i spaghetti) zrobisz używając mojej ulubionej przystawki do robota kuchennego Magimix. Jest banalnie prosta w użyciu i niezwykle uniwersalna, wspaniale kroi we wstążki i świderki między innymi cukinię, marchew, bataty, ziemniaki czy pasternak. Marchew i cukinia pokrojone w fusilli zyskują bardzo fajną, nietuzinkową strukturę, nieporównanie ciekawszą niż zwykłe cienkie plastry.

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Sprawdź też:

Dynia Acorn nadziewana warzywami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 3 białe (małe) dynie Acorn
  • 1 mała marchew
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 mała żółta cukinia
  • garść drobnych kurek (opcjonalnie); mogą być również na przykład pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki
  • 2 kwiaty cukinii (opcjonalnie)
  • garść portulaki (może być też np. szpinak baby)
  • sól, roztarta w moździerzu
  • pieprz, roztarty w moździerzu
  • mielona papryka chilli
  • trochę kwiatów czosnku niedźwiedziego
  • oliwa extra vergine

Dynia Acorn nadziewana warzywami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Umyte dynie przekrój wzdłuż na pół. Łyżką usuń gniazdo nasienne (pestki). Połówki dyni ułóż na blasze.
  3. Skrop dynie oliwą, po czym posyp roztartą w moździerzu solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
  4. Przy pomocy przystawki do robota kuchennego Magimix, przeznaczonej do błyskawicznego krojenia warzywnego fusilli, potnij we wstążki marchewkę i obydwie cukinie.
  5. Do skrojonych „w makaron” warzyw dodaj portulakę i porwane na mniejsze kawałki kwiaty cukinii. Skrop wszystko oliwą i delikatnie wymieszaj.
  6. Wypełnij warzywami połówki dyni. Na wierzchu dodaj kurki i wstaw całość do piekarnika na ok. 30 minut.
  7. Gotowe, upieczone dynie posyp drobnymi kwiatami czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie).

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami

Dynia Acorn nadziewana warzywami