Dynia Acorn nadziewana warzywami.
Dynia Acorn (dynia żołędziowa) nie osiąga imponujących rozmiarów. Ma twardą skórkę z wyraźnym żebrowaniem, zwykle w kolorze butelkowej zieleni. Zdarzają się też dynie ze skórką wybarwioną na żółto oraz białe lub kremowo-białe. Wnętrze dyń o zielonej lub żółtej skórce co do zasady jest żółto-pomarańczowe, natomiast białe dynie Acorn wyróżniają się również białym miąższem. Miąższ dyni tej odmiany jest dość słodki, o delikatnie orzechowej nucie. Acorny świetnie nadają się do nadziewania i zapiekania.
Zapiekankę z dyni nadziewaną sezonowymi, sierpniowo-wrześniowymi warzywami przyrządziłem z myślą o bardzo ładnych białych mini dyniach Acorn z majlertowego pola. Dynie te mają piękną, alabastrową skórkę, bardzo jasny miąższ i doskonale nadają się do zapiekania. Zwłaszcza niewielkie, młode sztuki z łatwością upieką się do miękkości w pół godziny, a ich skórka również będzie nadawać się do jedzenia. W braku białej dyni Acorn w ten sam sposób możesz przygotować inne dynie tej odmiany albo nawet popularną Hokkaido.
Dynie piekę wraz z warzywami, którymi są nafaszerowane, od samego początku – najpierw przez kwadrans na środkowym poziomie (z dolną i górną grzałką), po czym przez kolejny kwadrans na dolnym poziomie. Tak pieczone dynie są chrupiące z wierzchu, a wewnątrz ugotowane. Jeśli jednak obawiasz się, że warzywa spieką się za mocno albo że dynie nie upieką się w 30 minut (może to zależeć od wielkości dyń i właściwości piekarnika), możesz wcześniej nieco je podpiec (np. przez 10 minut) i dopiero podpieczone nadziać warzywami. Nie żałuj warzyw do farszu – pod wpływem pieczenia wyraźnie się skurczą.
Najszybciej warzywne fusilli (oraz tagliatelle i spaghetti) zrobisz używając mojej ulubionej przystawki do robota kuchennego Magimix. Jest banalnie prosta w użyciu i niezwykle uniwersalna, wspaniale kroi we wstążki i świderki między innymi cukinię, marchew, bataty, ziemniaki czy pasternak. Marchew i cukinia pokrojone w fusilli zyskują bardzo fajną, nietuzinkową strukturę, nieporównanie ciekawszą niż zwykłe cienkie plastry.
Sprawdź też:
Dynia Acorn nadziewana warzywami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 3 białe (małe) dynie Acorn
- 1 mała marchew
- 1 mała zielona cukinia
- 1 mała żółta cukinia
- garść drobnych kurek (opcjonalnie); mogą być również na przykład pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki
- 2 kwiaty cukinii (opcjonalnie)
- garść portulaki (może być też np. szpinak baby)
- sól, roztarta w moździerzu
- pieprz, roztarty w moździerzu
- mielona papryka chilli
- trochę kwiatów czosnku niedźwiedziego
- oliwa extra vergine
Dynia Acorn nadziewana warzywami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- Umyte dynie przekrój wzdłuż na pół. Łyżką usuń gniazdo nasienne (pestki). Połówki dyni ułóż na blasze (zobacz).
- Skrop dynie oliwą, po czym posyp roztartą w moździerzu solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
- Przy pomocy przystawki do robota kuchennego Magimix, przeznaczonej do błyskawicznego krojenia warzywnego fusilli, potnij we wstążki marchewkę i obydwie cukinie.
- Do skrojonych „w makaron” warzyw dodaj portulakę i porwane na mniejsze kawałki kwiaty cukinii. Skrop wszystko oliwą i delikatnie wymieszaj.
- Wypełnij warzywami połówki dyni. Na wierzchu dodaj kurki i wstaw całość do piekarnika na ok. 30 minut.
- Gotowe, upieczone dynie posyp drobnymi kwiatami czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie).
Jak pięknie to wygląda! Gdzie poza Majlertami można kupić takie ładne małe dynie?