Marchewkowe spaghetti z kurkami.

Marchewkowe spaghetti z maślanymi kurkami to wymarzony obiad na jesień. Intensywny kolor naturalnie słodkawych marchewek dodaje otuchy nawet w najbardziej bury dzień, a kurki i masło wznoszą to proste danko na wyższy poziom. Sezonowość, prostota i smak – wszystko na jednej patelni, gotowe w mig!

Najpopularniejszym warzywem na roślinny makaron – niekwestionowany cud wegańskiej kuchni, który szturmem podbił nie tylko wegańskie serca – jest cukinia, ale wcale nie trzeba ograniczać się tylko do niej. Równie łatwo można zrobić warzywny makaron z marchewki albo batata, które dodatkowo znakomicie wpisują się w jesienny klimat. Wystarczy do tego spiralizer, z których szerokiej palety najwygodniejsza jest – moim zdaniem – przystawka do robota kuchennego. Taki makaron robi się właściwie sam, a cała operacja zajmuje dosłownie kilka chwil (ZOBACZ). A pomarańczowy roślinny makaron nie dość, że szałowo wygląda, to jeszcze świetnie smakuje. Do marchewkowego spaghetti najlepiej nadają się większe marchewki; młode i drobne – sprzedawane w pęczkach – nie sprawdzą się dobrze.

Przepis na marchewkowe spaghetti z kurkami ukazał się w październikowym numerze magazynu Kuchnia, dla którego – prócz standardowej comiesięcznej FiK-owej rubryki (tym razem z porem w roli głównej) – przygotowaliśmy sesję okładkową. To zdjęcie na okładkę oraz zestaw 5 przepisów, których motyw przewodni stanowi marchew. Przepisów w pewnym sensie minimalistycznych, ponieważ zgodnie z przyjętym przez wydawcę założeniem wszystkie receptury zawarte w rzeczonym numerze miały zawierać nie więcej niż 5 składników, wliczając w to przyprawy. Jeżeli chcesz ubogacić tę wersję innymi dodatkami, nic nie stoi temu na przeszkodzie 🙂

Marchewkowe spaghetti z kurkami

Marchewkowe spaghetti z kurkami

Marchewkowe spaghetti z kurkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 3 dość duże marchewki (łącznie ok. 600 g)
  • ok. 300 g ładnych drobnych kurek (lub innych świeżych grzybów, np. rydzów, boczniaków, pieczarek)
  • masło klarowane / ghee (albo olej, jeżeli chcesz, by danie było wegańskie)
  • pieprz
  • sól
  • świeży tymianek (opcjonalnie)

Marchewkowe spaghetti z kurkami – PRZEPIS:

  1. Marchewki pokrój w spaghetti, używając odpowiedniej przystawki do robota kuchennego Magimix (zobacz spiralizer w akcji – VIDEO).
  2. Kurki oczyść (na sucho) i podsmaż na maśle w głębokiej patelni. Dopraw je sporą ilością pieprzu.
  3. Gdy kurki będą niemal gotowe, dodaj na patelnię marchewkę oraz sól. Wymieszaj, przykryj pokrywą i duś przez ok. 2 minuty.
  4. Na koniec możesz dodać jeszcze trochę masła. Gotowe danie warto dodatkowo posypać listkami świeżego tymianku. Wymieszaj i podawaj.

Marchewkowe spaghetti z kurkami

Marchewkowe spaghetti z kurkami

Marchewkowe spaghetti z kurkami