Marchewkowe spaghetti z kurkami.
Marchewkowe spaghetti z maślanymi kurkami to wymarzony obiad na jesień. Intensywny kolor naturalnie słodkawych marchewek dodaje otuchy nawet w najbardziej bury dzień, a kurki i masło wznoszą to proste danko na wyższy poziom. Sezonowość, prostota i smak – wszystko na jednej patelni, gotowe w mig!
Najpopularniejszym warzywem na roślinny makaron – niekwestionowany cud wegańskiej kuchni, który szturmem podbił nie tylko wegańskie serca – jest cukinia, ale wcale nie trzeba ograniczać się tylko do niej. Równie łatwo można zrobić warzywny makaron z marchewki albo batata, które dodatkowo znakomicie wpisują się w jesienny klimat. Wystarczy do tego spiralizer, z których szerokiej palety najwygodniejsza jest – moim zdaniem – przystawka do robota kuchennego. Taki makaron robi się właściwie sam, a cała operacja zajmuje dosłownie kilka chwil (ZOBACZ). A pomarańczowy roślinny makaron nie dość, że szałowo wygląda, to jeszcze świetnie smakuje. Do marchewkowego spaghetti najlepiej nadają się większe marchewki; młode i drobne – sprzedawane w pęczkach – nie sprawdzą się dobrze.
Przepis na marchewkowe spaghetti z kurkami ukazał się w październikowym numerze magazynu Kuchnia, dla którego – prócz standardowej comiesięcznej FiK-owej rubryki (tym razem z porem w roli głównej) – przygotowaliśmy sesję okładkową. To zdjęcie na okładkę oraz zestaw 5 przepisów, których motyw przewodni stanowi marchew. Przepisów w pewnym sensie minimalistycznych, ponieważ zgodnie z przyjętym przez wydawcę założeniem wszystkie receptury zawarte w rzeczonym numerze miały zawierać nie więcej niż 5 składników, wliczając w to przyprawy. Jeżeli chcesz ubogacić tę wersję innymi dodatkami, nic nie stoi temu na przeszkodzie
Marchewkowe spaghetti z kurkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 3 dość duże marchewki (łącznie ok. 600 g)
- ok. 300 g ładnych drobnych kurek (lub innych świeżych grzybów, np. rydzów, boczniaków, pieczarek)
- masło klarowane / ghee (albo olej, jeżeli chcesz, by danie było wegańskie)
- pieprz
- sól
- świeży tymianek (opcjonalnie)
Marchewkowe spaghetti z kurkami – PRZEPIS:
- Marchewki pokrój w spaghetti, używając odpowiedniej przystawki do robota kuchennego Magimix (zobacz spiralizer w akcji – VIDEO).
- Kurki oczyść (na sucho) i podsmaż na maśle w głębokiej patelni. Dopraw je sporą ilością pieprzu.
- Gdy kurki będą niemal gotowe, dodaj na patelnię marchewkę oraz sól. Wymieszaj, przykryj pokrywą i duś przez ok. 2 minuty.
- Na koniec możesz dodać jeszcze trochę masła. Gotowe danie warto dodatkowo posypać listkami świeżego tymianku. Wymieszaj i podawaj.
Potwierdzam – przystawka do roślinnych makaronów jako dodatek do Magimixa sprawdza się znakomicie ? Super gadżet
Jest najlepsza, nie ma konkurencji:-)
Czym skutecznie pokroić marchewkę, bez polecanego narzędzia?
Możesz użyć mandoliny, w której jest kilka ostrzy do wyboru, albo w braku innych opcji – zwykłego noża do sera (tego w kształcie łyżki, do krojenia serów typu ementaler w plasterki). Takim nożem najpierw kroisz marchewkę w paski, a później zwykłym nożem w cieńsze nitki przypominające spaghetti. Możesz też poprzestać na paskach i zrobić pappardelle, tak jak tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/marchewkowe-pappardelle-z-krewetkami/