Sałatka z grillowanymi gruszkami i olejem z orzechów włoskich.
Latem sałatki komponują się same, a nadmiar możliwości chwilami przytłacza. Bogactwo wszystkiego sprawia, że nie wiadomo, po co sięgać w pierwszej kolejności, by nie stracić okazji zanim skończy się sezon… Ogromna, przeszło stuletnia grusza w tym roku znów zaszalała, zostawiając nas z kilkoma kartonami małych, kruchych i słodkich gruszek ‚konferencji’. Kilka kartonów udało nam się zebrać, reszta została na drzewie, bo i tak nikt nie miałby czas zająć się nimi na poważnie. Większość zerwanych owoców trafiła do zalewy z octu, a resztę staramy się spożytkować na bieżąco, na przykład w takich sałatkach.
Zamiast oliwy, do sosu dodaję super aromatyczny olej z orzechów włoskich, który wyciskam w domowej prasie do oleju. Olej orzechowy doskonale współgra z sałatkami z dodatkiem owoców, a do tego tłoczę go z orzechów pochodzących z tego samego starego ogrodu po dziadkach, w którym rośnie grusza :)
Uwagi:
- Gruszki, których używam, są malutkie, typowe dla starych wysłużonych drzew, ale to bez znaczenia. W ten sam sposób możesz grillować ‚konferencje’ w standardowym rozmiarze, krojąc je na przykład na ćwiartki
- Do grillowania świetnie nadadzą się również morele lub śliwki
- W razie potrzeby rukiew zastąp inną zieleniną, np. rukolą, roszponką lub młodym szpinakiem.
- Porzeczki dodają fajnego kwaskowatego akcentu, który dobrze pasuje do całości; maliny sprawdzą się tutaj równie dobrze, możesz więc zastąpić porzeczki malinami albo dodać obydwa rodzaje owoców
Sałatka z grillowanymi gruszkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Sałatka
- 2 garście rukwi wodnej
- 6 mini gruszek
- trochę porzeczek dowolnej odmiany (tu: różowa porzeczka)
- mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych, posiekanych
Sos
- 2 łyżeczki miodu akacjowego
- surowy olej z orzechów włoskich (albo oliwa extra vergine)
- sok z jednej limonki
- duża szczypta płatków chilli
- czarny pieprz roztarty w moździerzu
- łyżeczka czerwonego pieprzu grubo rozgniecionego w moździerzu
Sałatka z grillowanymi gruszkami – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z orzechów włoskich: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp posiekane orzechy (na przykład ok. 400 g) i włącz urządzenie w trybie walnuts. Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej (ok. 150-200 ml w zależności od jakości orzechów), gotowy do użycia.
- Na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż gruszki uprzednio obrane ze skórki, przekrojone na połówki i pozbawione gniazd nasiennych.
- Umieść w słoiku składniki dressingu (miód, sok z limonki, olej z orzechów włoskich, płatki chilli, roztarty czarny pieprz i rozgnieciony w moździerzu czerwony pieprz), zakręć i wymieszaj (wstrząśnij jak shakerem).
- Na talerzach ułóż listki rukwi, a po środku umieść grillowane gruszki. Dodaj porzeczki i posiekane pistacje. Całość skrop sosem.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Przeczytaj też:
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko, co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – czy warto kupić?
- Olej z nerkowców – cud natury!
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?
- Prasa do oleju Wartmann trzeciej generacji – co nowego?
- Płynne złoto – olej z orzechów włoskich
- Olej lniany możesz tłoczyć w domu!
- Olej z konopi – jeszcze jeden doskonały powód do zakupu prasy do oleju
- Jak zużyć wiórki po tłoczeniu oleju?