Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno.

Orzech w ogrodzie to zarazem utrapienie i skarb. Z jednej strony szybko osiąga niebotyczne rozmiary, rzuca się cieniem na okolicę ;-) i nic fajnego pod nim nie urośnie, z drugiej jednak rok w rok gwarantuje orzechową klęskę urodzaju. Najlepiej mieć więc to schizofreniczne drzewo gdzieś w kącie ogrodu, a kiedy zacznie zrzucać owoce – sumiennie je zbierać nim zamokną i stracą urok, układać w garażu lub piwnicy i cieszyć się z surowca, którego nikt nie pryskał, nie suszył roundup’em ani nie narażał na inne parszywe praktyki.

Orzechów włoskich co sezon mamy tyle, że przeznaczenie kilku kilogramów na olej tylko w niewielkim stopniu ratuje sytuację. Najważniejsze jest jednak to, że domowy wyciskany na zimno olej z orzechów włoskich smakuje po prostu magicznie. Trudno porównać go nie tylko ze sklepowymi odpowiednikami (także tymi surowymi, tłoczonymi na zimno), ale nawet z domowym olejem tłoczonym z orzechów włoskich kupionych na targu. To po prostu nie jest to samo. Orzechy z własnego drzewa to uprawa w 100% ekologiczna, bez jakichkolwiek nawozów, oprysków czy wspomagaczy. Ani drzewo, ani zebrane pod nim orzechy nie są poddawane żadnym sztucznym procesom, mającym zwiększyć wydajność czy przedłużyć trwałość owoców. Pewnie dlatego olej z takich orzechów jest zdecydowanie bardziej aromatyczny, delikatniejszy i słodszy w smaku, a wiórki po tłoczeniu oleju z orzechów włoskich mają łagodny, bardziej orzechowy, lekko słodkawy smak – zupełnie pozbawiony goryczki, charakterystycznej dla wiórków po tłoczeniu oleju z orzechów kupionych na targu. Jeżeli masz własny orzech w ogrodzie albo chociaż dostęp do owoców z takiego drzewa, koniecznie korzystaj z okazji! 🙂 Olej wyciśnięty z nich w domowej prasie do oleju jest nie tylko najzdrowszy, ale ma też najlepszy i najpełniejszy smak. Słodkawy, wyraźnie orzechowy.

Jak wytłoczyć olej z orzechów włoskich?

Do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 500 g orzechów i włącz urządzenie, wybierając program walnut core. Z takiej ilości surowca otrzymasz ok. 250-300 ml czystego, surowego i nieklarowanego oleju. Wytłoczony olej możesz (nie musisz!) odstawić na kilka dni do sklarowania – osady opadną na dno.

Przeczytaj też:

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno

Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Surowy niefiltrowany olej z orzechów włoskich, tłoczony w domu w niewielkich ilościach do bezpośredniego spożycia jest świeży, pyszny, a dodatkowo stanowi wartościowe źródło szeregu cennych składników odżywczych. To m.in.:

  • NNKT czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, linolenowy, oleinowy odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie serca i układu oddechowego, poprawiają działanie systemu immunologicznego i sprawność intelektualną,
  • Witamina E – witamina młodości, silny antyoksydant (przeciwutleniacz), który ogranicza działanie wolnych rodników, poprawia wydajność organizmu i spowalnia procesy starzenia. Reguluje procesy metaboliczne organizmu, ogranicza ryzyko zakrzepów, zapewnia wysoką wydolność mięśniową,
  • Witamina A – poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, silny antyoksydant,
  • Witamina K – warunkuje prawidłowy poziom krzepliwości krwi, wzmacnia strukturę kości,
  • Witaminy z grupy B – zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają samopoczucie i ograniczają napięcie nerwowe.

Wykazuje też wiele właściwości prozdrowotnych, w tym m.in.:

  • działa antyoksydacyjnie (spowalnia procesy starzenia),
  • łagodzi stany zapalne,
  • działa antybakteryjnie, antyseptycznie i przeciwgrzybiczo,
  • poprawia perystaltykę jelit,
  • wspomaga przemianę materii,
  • działa przeciwbólowo,
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi.

Poza tym, olej z orzechów włoskich to naturalny kosmetyk. Wywiera pozytywny wpływ na skórę – działa nawilżająco i zmiękczająco, wspomaga jej regenerację, zmniejsza objawy infekcji grzybiczych, wspomaga wzrost włosów, wygładza i odżywia je.

Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na kilka dni. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Olej z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno

Olej z orzechów włoskich tłoczony na zimno