Makaron z batatów.
Roślinny makaron to nie tylko cukinia, marchew, buraki czy ziemniaki. W ten sam sposób możesz potraktować również batata, w kilka chwil przyrządzając z niego warzywne spaghetti, tagliatelle lub pappardelle.
Postaraj się trzymać batata na patelni krótko – tylko tyle, by wystarczająco zmiękł. Batat to nie marchew i łatwiej się rozpada. Masło orzechowe i resztę składników dokładaj szybko i po zdjęciu patelni z ognia. W razie potrzeby kolendrę zastąp na przykład miętą, a prażone migdały – innymi orzechami, najlepiej nerkowcami. Dobrze sprawdzi się również dodatek świeżego chilli.
Sprawdź też: spaghetti z marchewki z kurkami
Makaron z batatów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 bataty (ok. 800 g)
- 4-5 łyżeczek masła z orzechów laskowych (lub innych)
- garść prażonych migdałów, niesolonych i bez skórki
- duża garść listków kolendry
- 4 dymki
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- papryczka piri-piri, rozgnieciona w moździerzu
- sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Makaron z batatów – PRZEPIS:
- Przygotuj makaron z batatów. Możesz to zrobić np. przy użyciu specjalnego ostrza do mandoliny, odpowiedniej obieraczki do warzyw albo przystawki do roślinnych makaronów do robota kuchennego Magimix.
- W dużej patelni rozgrzej trochę oleju (u mnie: kokosowy) i dodaj bataty. Dopraw solą, pieprzem i papryczką piri piri. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez ok. 5-6 minut, aż bataty zmiękną, ale zachowają kształt.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło orzechowe oraz migdały. Szybko i dokładnie wymieszaj, dodaj kolendrę i większość dymki, po czym ponownie przemieszaj.
- Podziel na porcje, posyp świeżą dymką i skrop odrobiną oliwy, podawaj gorące.