Ziemniaki Hasselback na skróty.
Ziemniaki Hasselback na skróty to uproszczona wersja szwedzkiego klasyka. Przepis na ziemniaki Hasselback (albo à la Hasselbacken) wymyślił w roku 1953 młody kucharz Leif Elisson z Värmland, zatrudniony ówcześnie w lokalu Hasselbacken na wyspie Djurgården w Stockholmie. Klasyczne ziemniaki Hasselback to bardzo widowiskowa metoda obróbki tego warzywa. Głęboko nacięte plasterki ziemniaków pieką się na chrupko, a wnętrze pozostaje kremowe. Do tego całość pięknie przejmuje aromat przypraw i ziół.
Ziemniaki Hasselback na skróty to trochę oszukana wersja – do jej przygotowania nie potrzeba nawet noża. Przepis wymaga minimalnej ilości wysiłku, ponieważ całą pracę wykonuje Magimix, a konkretnie magimixowa przystawka do cięcia warzyw w nitki i wstążki. Przygotowane w ten sposób ziemniaki pozostają sprężyste i zachowują kształt, a upieczone smakują jak rasowe „hasselbacki”.
Uwaga:
- wysokoskrobiowe ziemniaki przed pieczeniem możesz opłukać z nadmiaru skrobi w misce z zimną wodą, po czym dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Jeżeli używasz ziemniaków o niższej zawartości skrobi, pomiń ten etap.
Sprawdź też inne przepisy na ziemniaki.
Ziemniaki Hasselback na skróty – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 1 kg ziemniaków o ładnym kształcie (tu: średnie francuskie, których nie obieram ze skórki)
- 2-3 gałązki rozmarynu
- łyżeczka kminku
- suszona papryczka piri-piri
- pieprz roztarty w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Ziemniaki Hasselback na skróty – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Ziemniaki wyszoruj i pokrój, używając przystawki do fusilli-pappardelle, dodanej do robota kuchennego Magimix. Robot w kilka chwil kroi ziemniaki w zgrabną harmonijkę, która zachowuje kształt.
- Naczynie do zapiekania natłuść oliwą i ułóż w nim ziemniaki. Skrop całość oliwą, posyp solą, kminkiem, rozgniecionym w moździerzu pieprzem i suszoną papryczką. Przyprawy i oliwę wetrzyj lekko w nacięcia ziemniaków. Wierzch posyp listkami rozmarynu.
- Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut lub nieco dłużej. Podawaj sauté lub jako dodatek – tak upieczone ziemniaki pasują do wszystkiego.
A jak kroic bez megamixa? Na lyzce drewnianej?
Tak jak tu https://www.facetikuchnia.com.pl/ziemniaki-hasselback/