Ziemniaki Hasselback.

Przepis na ziemniaki Hasselback (albo à la Hasselbacken) wymyślił w roku 1953 młody kucharz Leif Elisson z Värmland, zatrudniony ówcześnie w lokalu Hasselbacken na wyspie Djurgården w Stockholmie. Najkrócej rzecz ujmując, ziemniaki Hasselback to ziemniaki pieczone, z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, dzięki którym warzywo mocniej chłonie smak i aromat tłuszczu oraz dodanych ziół i przypraw.

Ziemniaki Hasselback to bardzo widowiskowa metoda obróbki tego warzywa. Głęboko nacięte plasterki ziemniaków pieką się na chrupko, a wnętrze pozostaje kremowe. Do tego całość pięknie przejmuje aromat przypraw i ziół. Ziemniaki Hasselback smakują tak dobrze, że sprawdzą się nawet jako samodzielne danie.

Można również świetnie podkreślić ich smak, dodając do ziemniaków lardo di Colonnata. Tłuszcz częściowo się wytopi, przekazując ziemniakom jeszcze więcej smaku, a plasterki staną się chrupiące i bardzo wyraziste – pieczenie niesamowicie uwypukla słoność lardo.

W razie potrzeby lardo możesz zastąpić pancettą, prosciutto lub nawet polskim boczkiem albo całkiem zrezygnować z dodatku mięsa. Ziemniaki à la Hasselbacken upieczone tylko z oliwą, ziołami i przyprawami będą daniem wegańskim.

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback – SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • szczypta soli morskiej
  • czarny pieprz (świeżo roztarty w moździerzu, u mnie: lekko cierpki nepalski Timur)
  • oliwa extra vergine
  • kilka (tu: 10) plasterków lardo di Colonnata (opcjonalnie)

Ziemniaki Hasselback – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Wyszoruj i osusz ziemniaki. Ostrym nożem ponacinaj ziemniaki, tworząc harmonijkę z cienkich plastrów, nie docinając ich do końca. By ułatwić sobie zadanie, użyj drewnianej łyżki: ułóż ziemniak na łyżce i nacinaj do momentu, aż nóż zatrzyma się na krawędzi łyżki.
  3. Ziemniaki przełóż do miski, wlej chlust oliwy i dodaj sól, pieprz oraz posiekane listki rozmarynu.
  4. Wymieszaj ostrożnie, ale dokładnie, tak by ziemniaki pokryły się tłuszczem i przyprawami.
  5. Przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz ok. 50 minut (grzałka górna i dolna bez termoobiegu). Następnie, wyjmij blaszkę z pieca i ułóż na ziemniakach plasterki lardo.
  7. Wstaw do piekarnika na 10 minut (tylko grzałka górna). Podawaj od razu.

Sprawdź też przepis na Dynię Hasselback.

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback