Tarte Tatin z jabłkami (bez glutenu).

Tarte Tatin – czyli odwrócona tarta z jabłkami – to klasyczny francuski deser, który znają chyba wszyscy. Maślane kruche ciasto i karmelizowane jabłka. Wspaniały aromat i niezwykły smak. Magia prostoty. Dawno temu, przed odstawieniem glutenu, piekłem ją prawie zawsze, kiedy ktoś nas odwiedzał. W najprostszej, błyskawicznej wersji, czyli z użyciem świeżego ciasta francuskiego. Z jabłkami, gruszkami, wiśniami, śliwkami, morelami… Karmel, owoce, ciasto i gotowe. To deser, który udaje się zawsze. I zawsze jest absolutnym hitem! Wspomnieniem tamtych czasów jest bardzo stary przepis na odwróconą tartę z morelami i calvadosem. A dziś mam dla Was nowy, łatwy i – co najważniejsze – bezglutenowy przepis na jabłkową tarte tatin na domowym kruchym cieście, które znacie już z innych przepisów na tarty, placki i quiche. Przetestujcie koniecznie!

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Tarte Tatin

Tarte Tatin – SKŁADNIKI (na 8 porcji):

Na kruche ciasto:

Na nadzienie:

  • 4 średnie jabłka (u mnie: szara reneta)
  • 80 g cukru kokosowego (z nektaru palmy kokosowej)
  • kieliszek calvadosu lub rumu = ok. 50 ml
  • 1 ziarenko tonki świeżo starte lub rozgniecione w moździerzu (może być też ok. 1/3 startej gałki muszkatołowej albo 1-2 laski wanilii)
  • garść orzechów laskowych do podania (mogą być wcześniej uprażone i pozbawione skórek, ale nie muszą)

Tarte Tatin – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, pokrój w dość cienkie kawałki i usuń gniazda nasienne.
  3. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Jeżeli chcesz je dosłodzić, pamiętaj o dodaniu cukru na pierwszym etapie (wyrabianie).
  4. W czasie, gdy ciasto chłodzi się w zamrażarce (15 minut), przygotuj karmel. Na patelnię przystosowaną do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) wsyp cukier kokosowy i wlej trochę wody. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel, a gdy trochę zgęstnieje, wlej na patelnię calvados lub rum. Gotuj, aż alkohol odparuje, a karmel ponownie zacznie gęstnieć.
  5. Na patelnię z karmelem dodaj kawałki jabłek i tonkę, po czym wymieszaj je delikatnie tak, by karmel dokładnie pokrył owoce. Duś do momentu, aż jabłka zaczną mięknąć, ale nie rozpadną się.
  6. Zestaw patelnię z ognia.
  7. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na krążek o średnicy większej niż średnica patelni, o grubości ok. 4 mm.
  8. Przełóż ciasto na jabłka na patelni, przykrywając nim jej zawartość. Drewnianą łyżką dociśnij zawinięty do środka rant ciasta wzdłuż krawędzi patelni w taki sposób, by dodatkowa warstwa ciasta znalazła się między ścianką patelni a wypełniającymi ją jabłkami (ZOBACZ).
  9. Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 30-35 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  10. Gotową tartę odstaw na 5 minut. Następnie przykryj patelnię talerzem o odpowiedniej średnicy (nieco większym niż średnica patelni) i odwróć. Wierzch tarty stanie się jej spodem. Odwróconą tarte tatin przed podaniem posyp grubo posiekanymi orzechami.

Tarte Tatin

Tarte Tatin