Tarte Tatin z jabłkami (bez glutenu).
Tarte Tatin – czyli odwrócona tarta z jabłkami – to klasyczny francuski deser, który znają chyba wszyscy. Maślane kruche ciasto i karmelizowane jabłka. Wspaniały aromat i niezwykły smak. Magia prostoty. Dawno temu, przed odstawieniem glutenu, piekłem ją prawie zawsze, kiedy ktoś nas odwiedzał. W najprostszej, błyskawicznej wersji, czyli z użyciem świeżego ciasta francuskiego. Z jabłkami, gruszkami, wiśniami, śliwkami, morelami… Karmel, owoce, ciasto i gotowe. To deser, który udaje się zawsze. I zawsze jest absolutnym hitem! Wspomnieniem tamtych czasów jest bardzo stary przepis na odwróconą tartę z morelami i calvadosem. A dziś mam dla Was nowy, łatwy i – co najważniejsze – bezglutenowy przepis na jabłkową tarte tatin na domowym kruchym cieście, które znacie już z innych przepisów na tarty, placki i quiche. Przetestujcie koniecznie!
Tarte Tatin – SKŁADNIKI (na 8 porcji):
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli (opcjonalnie)
- cukier w ilości wedle uznania (ja nie używam)
Na nadzienie:
- 4 średnie jabłka (u mnie: szara reneta)
- 80 g cukru kokosowego (z nektaru palmy kokosowej)
- kieliszek calvadosu lub rumu = ok. 50 ml
- 1 ziarenko tonki świeżo starte lub rozgniecione w moździerzu (może być też ok. 1/3 startej gałki muszkatołowej albo 1-2 laski wanilii)
- garść orzechów laskowych do podania (mogą być wcześniej uprażone i pozbawione skórek, ale nie muszą)
Tarte Tatin – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół, pokrój w dość cienkie kawałki i usuń gniazda nasienne.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Jeżeli chcesz je dosłodzić, pamiętaj o dodaniu cukru na pierwszym etapie (wyrabianie).
- W czasie, gdy ciasto chłodzi się w zamrażarce (15 minut), przygotuj karmel. Na patelnię przystosowaną do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) wsyp cukier kokosowy i wlej trochę wody. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel, a gdy trochę zgęstnieje, wlej na patelnię calvados lub rum. Gotuj, aż alkohol odparuje, a karmel ponownie zacznie gęstnieć.
- Na patelnię z karmelem dodaj kawałki jabłek i tonkę, po czym wymieszaj je delikatnie tak, by karmel dokładnie pokrył owoce. Duś do momentu, aż jabłka zaczną mięknąć, ale nie rozpadną się.
- Zestaw patelnię z ognia.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na krążek o średnicy większej niż średnica patelni, o grubości ok. 4 mm.
- Przełóż ciasto na jabłka na patelni, przykrywając nim jej zawartość. Drewnianą łyżką dociśnij zawinięty do środka rant ciasta wzdłuż krawędzi patelni w taki sposób, by dodatkowa warstwa ciasta znalazła się między ścianką patelni a wypełniającymi ją jabłkami (ZOBACZ).
- Wstaw ciasto do piekarnika na ok. 30-35 minut (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Gotową tartę odstaw na 5 minut. Następnie przykryj patelnię talerzem o odpowiedniej średnicy (nieco większym niż średnica patelni) i odwróć. Wierzch tarty stanie się jej spodem. Odwróconą tarte tatin przed podaniem posyp grubo posiekanymi orzechami.
Jaka piękna, i na pewno pyszna! Upiekę ?
Dobry plan:-)
Jestem w trakcie pieczenia ….. powiem tylko ciasto jest super, karmel z tonką i gałką muszkatową przeszedł moje oczekiwania . To po prostu bomba 😊. Super przepis.
Pozdrawiam