• ok. 10 moreli (ilość zależy od wielkości owoców i rozmiarów naczynia)
  • świeże ciasto francuskie
  • 100 g trzcinowego cukru Dark Muscovado (najlepiej Billington’s)
  • 50 ml calvadosu
  • trochę uprażonych płatków migdałowych

Odwrócona tarta z morelami i calvadosem.

To morelowa wersja tarty tatin, która przyrządzana jest najczęściej z jabłkami lub gruszkami. Moim zdaniem, żadne owoce nie dorównują morelom. Tarta z morelami jest wprost rewelacyjna. Mięsiste cząstki owoców doskonale wchłaniają całą słodycz i fantastyczny aromat calvadosu; miękną, ale nie rozpadają się, zachowują swą strukturę. Do szczęścia nie potrzeba już niczego więcej, dlatego rezygnuję tu z dodawanego zwykle masła, jak również przypraw (tj. cynamonu, kardamonu, czy wanilii).

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 190 stopni.

2. Podzielcie morele na połówki i usuńcie pestki.

3. Na patelni, nadającej się do pieczenia w piekarniku (np. z odczepianą rączką), rozpuście cukier z odrobiną wody.

4. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, wlejcie calvados i przez chwilę gotujcie całość, aż alkohol odparuje, a sos nieco zgęstnieje, zmieniając się w ciemny i aromatyczny karmel.

5. Swobodnie ułóżcie na patelni połówki moreli, chwilę duście i odwróćcie je na drugą stronę, tak by całe pokryły się karmelem. Nie przetrzymujcie moreli na patelni zbyt długo. Wystarczy, że lekko zmiękną.

6. Zestawcie patelnię z ognia i przykryjcie owoce płatem ciasta francuskiego, dociskając ciasto dookoła krawędzi patelni, tak, by warstwa ciasta znalazła się między ścianką patelni a morelami.

7. Pieczcie w piekarniku ok. 25 minut.

8. W tym czasie, na gorącej, suchej patelni teflonowej uprażcie płatki migdałowe.

9. Gdy ciasto ładnie się zezłoci, wyciągnijcie patelnię z pieca, przykryjcie ją dużym talerzem i odwróćcie do góry dnem.

10. Podzielcie tartę na porcje i posypcie płatkami migdałów. Można podawać ją również z lodami, śmietaną lub gęstym jogurtem.

Smacznego!