- 100 g rukoli
- 100 g serrano
- 2 białe brzoskwinie
- 2-3 zwykłe brzoskwinie
- ok. 200 g solankowej owczej ricotty
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
Grillowane brzoskwinie na rukoli z owczą ricottą i serrano.
Grillowane brzoskwinie i surowa szynka to klasyczne zestawienie. I nic dziwnego – obydwa składniki świetnie do siebie pasują.
Za sprawą rukoli i ricotty (tu: kruchej solankowej) sałatka nabiera nieco bardziej wyrafinowanego charakteru.
PRZEPIS:
- Rozgrzej mocno patelnię grillową.
- Przetnij białe brzoskwinie w poprzek na pół i usuń pestki. Zwykłe brzoskwinie podziel na ćwiartki.
- Grilluj brzoskwinie ze wszystkich stron, zaczynając od strony ze skórką.
- Rozłóż na talerzach warstwę rukoli.
- Na rukoli ułóż grillowane brzoskwinie oraz szynkę. Posyp pokruszoną ricottą.
- Sałatkę skrop oliwą extra vergine oraz octem balsamicznym.
Dziabnęłabym troszkę ;)
Uwielbiam takie sałatki
Grillowane brzoskwinie smakują mega zajebiscie, ze tez wcześniej sam na to nie wpadłem. Sałatka – szał :D tak mało składników potrzeba a efekt super. Facet wie ;)
Brzoskwinie z grilla są mega pyszne. Morele zresztą też, chociaż trochę trudniej się smażą.
Najbardziej ze wszystkich owoców na ciepło lubię brzoskwinie z grilla. Super smak