• Składniki: (na 12 crostini, po 3 każdego rodzaju):
  • 12 kromek chleba nizza lub innego białego pieczywa (istotne są małe kromki)
  • 1 mozzarella (100 g)
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 plasterki prosciutto
  • 2-3 suszone figi ekologiczne
  • ok. 100 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cukinia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • oliwa extra vergine chili & garlic Monini
  • oliwa extra vergine Classico Monini
  • glassa balsamiczna Monini
  • świeżo mielony pieprz

Crostini, czyli natarte czosnkiem i skropione oliwą małe grzanki z dodatkami, to kolejny, obok bruschetty, włoski przystawkowy klasyk, który wprost uwielbiam.

Można komponować je z dowolnymi dodatkami. Ilość wariantów podania crostini jest w zasadzie nieograniczona – wszystko zależy od Waszej wyobraźni i kulinarnej kreatywności. Grzanki sprawdzą się nie tylko jako przystawka do lampki białego, schłodzonego wina, ale też jako pyszne, weekendowe śniadanie.

 

 

 

 

Przed Wami cztery wersje crostini, z których dwie to odpowiedź na śniadaniowe zamówienie mojej drugiej połówki 🙂

Prosciutto i szpinak vs. cukinia i mozzarella. Dajcie znać, która grzanka – Waszym zdaniem – jest zwycięzcą pojedynku 😉

Podstawą wszystkich opisanych niżej wersji crostini są podpieczone na patelni grillowej małe kromki chleba oraz wysokiej jakości oliwa extra vergine. Po upieczeniu można albo skropić grzanki oliwą i natrzeć surowym ząbkiem czosnku, albo – tak jak postąpiłem tym razem – skropić je dość obficie aromatyzowaną oliwą Monini (chili & garlic).

Crostini z mozzarellą i orzechami włoskimi

1. Porwijcie kulę mozzarelli na spore kawałki i ułóżcie je na grzankach.
2. Dodajcie, potłuczone na mniejsze kawałki, orzechy włoskie.
3. Całość skropcie oliwą extra vergine.

Crostini z prosciutto i suszonymi figami

To dość klasyczne zestawienie. Jako że w naszym pięknym kraju zdobycie świeżych, naprawdę smacznych, dojrzałych fig stanowi wyzwanie, któremu zwykle nie jestem w stanie sprostać (zazwyczaj trafiam na owoce zupełnie pozbawione smaku, albo z kolei tak miękkie i suche w środku, że rozpadają się zaraz po ich dotknięciu), tutaj świeże figi zastąpiłem dobrymi suszonymi figami ekologicznymi.

1. Ułóżcie na grzance plasterek szynki.
2. Rozerwijcie figę i rozłóżcie ją w taki sposób, by odsłonić wnętrze owocu. Jeśli figa okaże się zbyt duża, można podzielić ją na dwie części. Następnie, wkomponujcie owoc w kanapkę.
3. Całość skropcie oliwą oraz glassą balsamiczną.

Crostini z grillowaną cukinią i chilli

1. Obieraczką do warzyw pokrójcie miąższ cukinii na cienkie paski, odkładając na bok gniazda nasienne.
2. Paski cukinii podpieczcie na patelni grillowej, aż zmiękną.
3. Nałóżcie na kanapki porcję cukinii i posypcie crostini posiekaną papryczką chilli.
4. Skropcie grzanki oliwą i posypcie świeżo zmielonym pieprzem.

Crostini ze szpinakiem

1. Opłukany, świeży szpinak (nie mrożony!) podsmażcie na patelni razem z rozgniecionymi ząbkami czosnku i sporą ilością pieprzu, aż się nieco zredukuje, ale nie zamieni w zieloną papkę.
2. Porcję szpinaku ułóżcie na grzankach, skropcie oliwą i posypcie dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!