• 300 g płatków owsianych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren czarnego (lub białego) sezamu
  • 4 łyżki kruszonego prażonego ziarna kakao
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g orzechów pecan
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 8 suszonych moreli
  • 8 suszonych śliwek
  • ok. 100 ml oleju
  • ok. 200 ml dobrego miodu

Batony muesli pełne bakalii – bez dodatku cukru.

To prosty przepis na pyszne batony muesli bez dodatku cukru. Po pokruszeniu, można jeść je również z sokiem ze świeżych owoców, mlekiem lub jogurtem, tak jak granolę.

Sprawdź też:

BATONY MUSLI Z KASZĄ JAGLANĄ
BATONY BAKALIOWE Z TAHINI
BATONY MUSLI Z DAKTYLAMI, CHIA I SUROWYM KAKAO
FIGOWE BATONY OWSIANE Z CHIA

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. W misce wymieszaj płatki owsiane, pestki słonecznika, sezam, płatki kakao, grubo posiekane orzechy, żurawinę oraz posiekane morele i śliwki.

3. Do małego garnka wlej olej i miód, podgrzej – mieszając – do momentu, aż się połączą.

4. Wlej olej z miodem do miski z masą bakaliową na batony i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

5. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania, wyłożonego papierem do pieczenia.

6. Piecz w piekarniku przez ok. 30 minut (w razie potrzeby – nieco dłużej), aż wierzch ładnie się zrumieni.

7. Zostaw do ostygnięcia, a następnie nożem podziel masę na batony.

Muesli bars S_11

Muesli bars S_18

Muesli bars S_05

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka