Batoniki musli bezglutenowe i wegańskie.

Batoniki musli z kaszy jaglanej, płatków owsianych, nasion, orzechów i suszonych owoców. Bez dodatku cukru.

Musli batony to świetna, poręczna alternatywa dla domowej granoli* (SPRAWDŹ PRZEPIS). Doskonale nadają się zwłaszcza jako przekąska na wynos, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podróż albo na spacer.

Batony przygotowane wg tego przepisu są przepyszne i mają fantastyczny aromat suszonych śliwek.

Daktyle i śliwki, z których powstaje puree, możesz zastąpić dowolną inną mieszanką suszonych owoców w zmiennych proporcjach. Jeśli wolisz, użyj rodzynek, suszonych moreli albo wiśni – co akurat masz pod ręką.

Jednym ze składników jest tu surowa kasza jaglana. Nie ma potrzeby wcześniej jej gotować, ponieważ kasza świetnie praży się w piekarniku, a gotowa – uprażona – przypomina ekspandowany amarantus. Jest chrupka i bardzo smaczna. Polecam!

Z podanych proporcji otrzymasz 12 batonów. Jeden baton ma ok. 290 kcal.

*Sprawdź też przepis na bezglutenową granolę jaglaną.

Sprawdź też inne przepisy na pyszne MUSLI BATONY

Batony musli vegan L_ 08

Batony musli z kasza_01

Batoniki musli bezglutenowe i wegańskie – SKŁADNIKI na 12 sztuk:

  • 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 12 miękkich daktyli bez pestek (tu: izraelskie)
  • 12 suszonych śliwek (tu: wędzone)
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Batoniki musli bezglutenowe i wegańskie – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Wypestkowane daktyle, śliwki i pół szklanki wody zmiksuj w ręcznym robocie kuchennym na krem (ZOBACZ –> w przepisie na krem używam 1/4 szklanki wody, ponieważ krem z przeznaczeniem na smarowidło do naleśników czy placków powinien być nieco gęstszy).
  3. Przełóż krem do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj – najlepiej dłońmi.
  4. Przełóż masę bakaliową do płaskiego naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia, wyrównaj i starannie ugnieć (ZOBACZ).
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 25-30 minut i piecz, aż masa lekko się zrumieni (ZOBACZ).
  6. Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. 20-30 minut.
  7. Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadratowe batony (tu: 12 sztuk – ZOBACZ) i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

Batoniki musli bezglutenowe i wegańskie

Batoniki musli bezglutenowe i wegańskie

Batoniki musli bezglutenowe i wegańskie

Batoniki musli bezglutenowe i wegańskie