Sok z cytrusów – prosty przepis na napój, który może zdziałać cuda.

Chemoprewencja

Domowy sok z cytrusów to świetny przykład niezwykłych właściwości całkiem zwykłych owoców. Cytrusy są dobre na wszystko, to czysty detox.

Co to jest chemoprewencja? To stosowanie naturalnych substancji (np. flawonoidów), które wykazują działanie hamujące, odwracające i opóźniające kancerogenezę. Chemoprewencja ma oddziaływać na wczesne etapy procesu powstawania w organizmie komórek nowotworowych.

Sok z cytrusów (cytryn, limonek, pomarańczy, grejpfrutów, mandarynek, yuzu, pomelo, etc.) jest bogaty we flawonoidy, czyli związki bioaktywne, które występują w żywności pochodzenia roślinnego i jako antyoksydanty (przeciwutleniacze) wywierają pozytywny wpływ na organizm.

Sok z cytrusów (a konkretnie zawarte w nim cytrusowe bioflawonoidy) to m.in.:

  • silny przeciwutleniacz, który wspiera funkcje organizmu oraz profilaktykę nowotworową,
  • silny środek przeciwzapalny,
  • silny środek antybakteryjny, w którym kwercetyna hamuje proces rozwoju bakterii.

Co jeszcze? Sok z cytrusów to również bogate źródło:

  • witaminy C (wzmacnia odporność, serce, wspiera regenerację neuronów, czyli mózgowych komórek nerwowych),
  • witamin z grupy B (chroni układ nerwowy),
  • pektyn i rozpuszczalnego błonnika (najwięcej – w grejpfrutach),
  • beta-karotenu (chroni przed promieniowaniem UV),
  • składników mineralnych (potas, wapń, magnez, fosfor, selen, miedź),
  • rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne,
  • likopenu (przeciwutleniacz),
  • witaminy E (spowalnia procesy starzenia).

Zatruliście się kiedyś tak totalnie, że czuliście się, jakby ktoś wyssał z Was całą energię? Jeśli tak, na pewno wiecie, że organizm bezlitośnie domaga się wtedy pomarańczy albo jakichkolwiek innych cytrusów, które działają jak hiper skuteczna oczyszczająca odtrutka. Jej uzdrawiający wpływ wręcz fizycznie się czuje. Kto przeżył to raz, ten świeży sok z pomarańczy już zawsze będzie traktował jak lekarstwo. Ba, jak eliksir życia 🙂

Sok z cytrusów

Cytrusy najbardziej wartościowe z odżywczego punktu widzenia, czyli takie, które zawierają najwięcej flawonoidów, to owoce świeże i dojrzewające w naturalnych warunkach. Te, które zbiera się jako niedojrzałe, są ubogie w składniki odżywcze, a korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania – mizerne. Składniki odżywcze znajdują się w całym owocu, w tym w albedo (to biała błona między miąższem a skórką) i w białych elementach pomiędzy cząstkami owocu, które są dla organizmu szczególnie cenne. Im lepszej jakości owoców używamy (najlepiej organicznych i niewoskowanych), tym pełniej możemy wykorzystać każdą ich część, łącznie ze skórką.

Jaki sok z cytrusów pić? Wyłącznie świeżo wyciskany z owoców pochodzących z pewnego źródła. Tylko taki sok ma sens. Picie gotowych soków z kartonu czy butelki mija się z celem, ponieważ – niezależnie od tego, co próbuje się wmawiać nam w reklamach – nie przynosi to żadnych korzyści dla zdrowia. Gotowy sok to tylko dodatkowe słodzidło (cukier, fruktoza lub syrop), a poza tym często barwniki i konserwanty. Nie warto też ufać opisom w rodzaju „skład: 100% zagęszczonego soku z…”, ponieważ „zagęszczony sok” w praktyce oznacza gotowy półprodukt, którego pełnego składu nie znamy. Rzekomo „naturalny sok” powstaje z soku zagęszczonego, a w nim znajduje się zarówno dodatkowy dosładzasz, jak i inne składniki, mające poprawić konsystencję i smak gotowego produktu z butelki lub kartonu, a przede wszystkim zapewnić mu wielotygodniową przydatność do spożycia.

Świeżo wyciśnięty sok z cytrusów, poza tym, że smakuje wspaniale, zachowuje pełnię składników odżywczych do 2 dni. Jakim cudem butelkowany gotowiec miałby stanowić równoważny mu odpowiednik? Takie cuda dzieją się tylko w reklamach. W normalnym życiu lepiej zejść na ziemię i czym prędzej zamienić gotowe soki na świeże cytrusy, z których można wycisnąć sok.

Metoda jest dowolna. Można użyć wyciskarki, przystawki do wyciskania soku z cytrusów albo po prostu obrać owoce ze skóry i zmiksować w całości (z pestkami), tak jak tutaj. Jakie konkretnie owoce, to już zależy od Was. Poniżej nasz ulubiony sok z mieszanki cytrusów w takich proporcjach, które gwarantują zarówno mocny witaminowy strzał, jak i błyskawiczne poranne orzeźwienie. To ostatnie jest na wagę złota, ponieważ codziennie, od poniedziałku do piątku, wstajemy bladym świtem o 4:45. Taki sok, wyciśnięty wieczorem i przez noc schłodzony w lodówce naprawdę budzi lepiej niż najlepsza kawa!

Sok z cytrusów

Sok z cytrusów

Sok z cytrusów

Sok z cytrusów najlepszy – SKŁADNIKI na 1 duży dzbanek (ok. 4-6 szklanek):

  • 6 cytryn
  • 3 gorzkie czerwone pomarańcze
  • 1-2 limonki
  • 4 grejpfruty

Sok z cytrusów najlepszy – PRZEPIS:

Cytrusy wyszoruj, przekrój na połówki i wyciśnij z nich sok na przykład przy użyciu robota kuchennego Magimix z przystawką do soku z cytrusów, która działa tak, jak na filmie. Magimix wyposażony w dwie nakładki różnej wielkości (duża – idealna do pomarańczy, grejpfrutów i większych cytryn, mała – do limonek i mniejszych cytryn) wyciska cały sok z połówki dowolnego cytrusa w dosłownie 3 sekundy (funkcja działa w trybie PULSE). Dzięki temu dzbanek soku masz gotowy w kilka chwil – szybko, sprawnie, estetycznie, a co najważniejsze – efektywnie. Z połówek owoców nie zostaje nic, robot wyciska z nich 100% wartościowego soku. Gotowy sok – w razie potrzeby – można nieco rozcieńczyć wodą. Smacznego!

Sok z cytrusów

Sok z cytrusów