Sałatka śledziowa z grejpfrutem.
Orzeźwiające cytrusy i tłuściutkie śledzie tworzą znakomity zestaw – owoce cytrusowe dodają śledziowej sałatce przyjemnej lekkości i świeżości. Marchew to z kolei dodatkowy akcent kolorystyczny i porcja fajnej chrupkości, a gotowane kasztany są u mnie klasycznym składnikiem jesienno-zimowych przepisów – w razie potrzeby możesz zastąpić je dowolnymi orzechami (włoskie, laskowe, nerkowce czy pistacje sprawdzą się doskonale). Sos do sałatki zawiera miód, jednak solidna porcja soku z limonki nadaje mu bardziej kwaskowaty smak. To moja ulubiona wersja miodowo-limonkowego dressingu; jeżeli wolisz słodsze smaki, zmień proporcje i dodaj więcej miodu.
Sałatka śledziowa z grejpfrutem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- około 5 filetów ze śledzi (płatów śledziowych)
- 2-3 czerwone grejpfruty
- 2 marchewki
- kilka łyżek kiszonego kumkwatu – przepis
- mała garść listków oregano
- garść gotowanych kasztanów (użyłem takich)
- sok wyciśnięty z 2-3 limonek (w zależności od soczystości)
- łyżka miodu (u mnie: górski wielokwiat o wyrazistym smaku)
- chlust oleju lnianego (u mnie: olej świeżo wyciśnięty w domowej prasie do oleju)
Sałatka śledziowa z grejpfrutem – PRZEPIS:
- Wyciśnij olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp nasiona i włącz maszynę, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej lniany – gotowy do użycia. Z jednego kilograma lnu złocistego uzyskasz ok. 400-500 ml oleju lnianego. Takie proporcje nie muszą być regułą – wszystko zależy od jakości i świeżości nasion, zawartości tłuszczu, etc.
- Ostrym nożem okrój każdy grejpfrut ze skórki i albedo, pokrój go w plastry i ułóż je na talerzach.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój marchew w paski, po czym ułóż je na plastrach grejpfruta.
- Pokrój śledzie w nieduże kawałki i dodaj do sałatki.
- Dodaj kiszony kumkwat pokrojony w plasterki, pokruszone w dłoniach gotowane kasztany i listki oregano.
- Dokładnie wymieszaj składniki dressingu, to jest olej lniany, sok z limonki i miód. Używam do tego najprostszej metody JO, czyli słoika z pokrywką.
- Polej sałatkę sosem, gotowe!