Sałatka śledziowa z grejpfrutem.

Orzeźwiające cytrusy i tłuściutkie śledzie tworzą znakomity zestaw – owoce cytrusowe dodają śledziowej sałatce przyjemnej lekkości i świeżości. Marchew to z kolei dodatkowy akcent kolorystyczny i porcja fajnej chrupkości, a gotowane kasztany są u mnie klasycznym składnikiem jesienno-zimowych przepisów – w razie potrzeby możesz zastąpić je dowolnymi orzechami (włoskie, laskowe, nerkowce czy pistacje sprawdzą się doskonale). Sos do sałatki zawiera miód, jednak solidna porcja soku z limonki nadaje mu bardziej kwaskowaty smak. To moja ulubiona wersja miodowo-limonkowego dressingu; jeżeli wolisz słodsze smaki, zmień proporcje i dodaj więcej miodu.

Sałatka śledziowa z grejpfrutem

Sałatka śledziowa z grejpfrutem

Sałatka śledziowa z grejpfrutem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • około 5 filetów ze śledzi (płatów śledziowych)
  • 2-3 czerwone grejpfruty
  • 2 marchewki
  • kilka łyżek kiszonego kumkwatu – przepis
  • mała garść listków oregano
  • garść gotowanych kasztanów (użyłem takich)
  • sok wyciśnięty z 2-3 limonek (w zależności od soczystości)
  • łyżka miodu (u mnie: górski wielokwiat o wyrazistym smaku)
  • chlust oleju lnianego (u mnie: olej świeżo wyciśnięty w domowej prasie do oleju)

Sałatka śledziowa z grejpfrutem – PRZEPIS:

  1. Wyciśnij olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp nasiona i włącz maszynę, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz surowy, czysty, nieklarowany olej lniany – gotowy do użycia. Z jednego kilograma lnu złocistego uzyskasz ok. 400-500 ml oleju lnianego. Takie proporcje nie muszą być regułą – wszystko zależy od jakości i świeżości nasion, zawartości tłuszczu, etc.
  2. Ostrym nożem okrój każdy grejpfrut ze skórki i albedo, pokrój go w plastry i ułóż je na talerzach. 
  3. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokrój marchew w paski, po czym ułóż je na plastrach grejpfruta. 
  4. Pokrój śledzie w nieduże kawałki i dodaj do sałatki. 
  5. Dodaj kiszony kumkwat pokrojony w plasterki, pokruszone w dłoniach gotowane kasztany i listki oregano.
  6. Dokładnie wymieszaj składniki dressingu, to jest olej lniany, sok z limonki i miód. Używam do tego najprostszej metody JO, czyli słoika z pokrywką.
  7. Polej sałatkę sosem, gotowe!

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Czytaj też:

Sałatka śledziowa z grejpfrutem

Sałatka śledziowa z grejpfrutem

Sałatka śledziowa z grejpfrutem

Sałatka śledziowa z grejpfrutem

Sałatka śledziowa z grejpfrutem