Pieczone ziemniaki z airfryera.

Fakty są takie: jeżeli masz airfryer, piekarnik idzie w odstawkę! Airfryer znakomicie sprawdza się w pieczeniu mniejszych porcji warzyw (dla 2 osób), a przygotowane w nim ziemniaki są po prostu doskonałe! Ważne, by ziemniaków nie piec naraz zbyt dużo – najlepiej, jeżeli utworzą pojedynczą warstwę. 

Tak upieczone ziemniaki możesz traktować dowolnie – jako prosty samodzielny posiłek lub dodatek do wszelkiego rodzaju potraw. Wybierz ziemniaki niewielkich rozmiarów i upiecz je w całości, w razie potrzeby większe sztuki przekrój na połówki. Gotowe ziemniaki doprawiam saporito, czyli świetną sycylijską mieszanką przypraw na bazie suszonych pomidorów i prażonych migdałów z dodatkiem bazylii, czosnku i soli – Ty możesz doprawić je wedle własnego uznania. 

Mój airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze nie tylko ziemniaki, ale też dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz, a nawet piecze chleb!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik – rozgrzewa się natychmiast, działając na pełnych obrotach od pierwszej sekundy. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Pieczone ziemniaki z airfryera

Pieczone ziemniaki z airfryera – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • kawałek fety
  • świeża mięta, 2 gałązki (największe listki posiekane, najmniejsze w całości)
  • mieszanka przypraw Saporito, 2 duże szczypty 
  • ⅓ łyżeczki zielonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu, roztartego w moździerzu
  • sól Maldon
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Pieczone ziemniaki z airfryera – PRZEPIS:

  1. Młode ziemniaki wyszoruj i osusz na papierowym ręczniku (nie obieraj ze skórki). Przełóż je do miski, skrop oliwą, oprósz solą, po czym wymieszaj i przełóż do koszyka airfryera. 
  2. Piecz przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C (ziemniaki możesz wcześniej obgotować i skrócić czas pieczenia – ja wolę upiec surowe, ponieważ uważam, że tak przygotowane są smaczniejsze).
  3. Gotowe ziemniaki przełóż na talerz, dopraw pieprzem, rozmarynem, saporito i solą, dodaj pokruszoną fetę i miętę, a na koniec skrop oliwą.

Pieczone ziemniaki z airfryera

Pieczone ziemniaki z airfryera

Pieczone ziemniaki z airfryera

Pieczone ziemniaki z airfryera

Pieczone ziemniaki z airfryera