Zupa z bobu i szpinaku.
Krem z bobu jest okej (czasem robię – przepis pierwszy, przepis drugi), ale tę zupę z bobu i szpinaku gotuję zdecydowanie częściej, ponieważ lubimy ją o wiele bardziej!
Zupa z bobu i szpinaku to pyszna i lekka roślinna zupa z zielonymi warzywami w roli głównej. Robi się szybko, nie wymaga długiego gotowania, szczególnie jeżeli użyjesz zrobionego wcześniej warzywnego bulionu (przepis). W braku bulionu użyj wody i gotuj warzywa na tyle długo, by zmiękły, a wywar nabrał smaku (pamiętaj o przyprawach, w szczególności o soli). W razie potrzeby, młody szpinak zastąp zwykłym.
Cebulę, pory i kalarepę siekam w niezawodnym Magimixie, który z każdym warzywem upora się w kilka sekund!
Zupa z bobu i szpinaku – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- 1 kg bobu (ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- pory, 2 sztuki
- duże białe cebule, 2 sztuki
- duża kalarepa (albo dwie mniejsze)
- 200 g młodego szpinaku
- duża garść posiekanej natki pietruszki
- kilka listków laurowych
- przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu (rozgniecionego w moździerzu), ½ łyżeczki ziela angielskiego (rozgniecionego w moździerzu), ½ łyżeczki nasion gorczycy (roztartej w moździerzu), ½ łyżeczki nasion fenkułu (rozgniecionych w moździerzu), suszona papryczka
- chili (posiekana lub roztarta w moździerzu)
- sól Maldon
Zupa z bobu i szpinaku – PRZEPIS:
- Ugotuj bób (3 minuty od wrzutki do wrzątku) i obierz ze skórki. Czytaj też: Jak gotować bób?
- Starannie umyte pory oraz cebulę pokrój w plastry w robocie kuchennym Magimix, używając odpowiedniej tarczy do siekania warzyw.
- W głębokiej patelni podduś pory i cebulę, aż zaczną mięknąć. Przełóż do garnka.
- W tym czasie zetrzyj w Magimixie kalarepę. Dodaj do pozostałych warzyw.
- Do garnka z warzywami wlej około 2 litrów gorącego bulionu warzywnego. Dodaj listki laurowe i przyprawy, po czym gotuj przez kilka minut.
- Dodaj ugotowany wcześniej i obrany ze skórki bób, gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj szpinak i ponownie gotuj przez kilka minut, gotowe!