Krem z bobu i migdałów – idealny chłodnik albo zupa na ciepło.
Krem z bobu, migdałów i sporej ilości świeżych ziół to błyskawiczna, aromatyczna i przepyszna zupa, która przy okazji jest w 100% roślinna.
Pomysł na ziołowy krem z bobu i migdałów przyszedł mi do głowy, kiedy zastanawiałem się nad jakimś nowym prostym sposobem spożytkowania niekończących się zapasów zamrożonego w zeszłym roku bobu. Dwie zamrażarki sprawiają, że czasem mnie ponosi ;-) W tym przepisie równie dobrze sprawdzi się oczywiście również świeży bób, w sezonie polecam więc robić krem na bazie młodych zielonych fasolek. Krem można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno – jako chłodnik też sprawdza się doskonale.
Najwygodniej i najszybciej przygotujesz zupę w mocarnym blenderze molekularnym, który potrafi znacznie więcej niż tylko perfekcyjnie blendować składniki na musy, smoothie czy masło orzechowe.
Widziałeś kiedyś blender, w którym można też ugotować zupę z surowych warzyw? To jest właśnie takie cudo: Ronic Zyle LED II. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki zupy do kielicha, zamknąć, włączyć start i przez kilka minut zająć się czymś innym!
Bawiłem się tą świetną funkcją przez całą jesień i zimę. Czy kiedy w mroźny ciemny dzień wracasz późno do domu, głodny i zmęczony, może być coś lepszego niż solidna miska gorącej warzywnej zupy, która praktycznie robi się sama? Nie może! Gotowanie zupy w blenderze sprawdza się znakomicie. Ronic jak złoto blenduje i gotuje dynię, fenkuł, marchew, pory, kalafior, brokuły, bataty, pomidory, buraki, ziemniaki, szparagi i tak dalej. Przy twardszych warzywach wystarczy pokroić je na mniejsze części, o całą resztę zadba blender :-)
Do kremu dodaję spore ilości świeżych ziół. Proponuję miętę, kolendrę i pietruszkę, ale spokojnie możesz dodać inne, np. bazylię albo koperek. Używam migdałów ze skórką, ale jeśli wolisz możesz je zblanszować i obrać ze skórki. Albo zastąpić migdały nerkowcami. Jeżeli nie masz bobu, użyj zielonego groszku. Krem możesz podać także z dodatkiem jogurtu greckiego lub gęstej śmietany.
Przepis jest bardzo krótki, ponieważ tak naprawdę sprowadza się do dwóch prostych czynności. Po pierwsze, przygotowujesz składniki. Po drugie, wrzucasz je do kielicha blendera i odpalasz start w trybie soup. Tak proste, że aż piękne :-) Gotowa zupa ugotowana w blenderze jest gorąca i nie trzeba jej już podgrzewać – można od razu serwować i jeść.
Krem z bobu i migdałów – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- ok. 500 g bobu (wcześniej krótko blanszowany, waga bez skórki, może być mrożony – wtedy uprzednio należy go rozmrozić)
- 80 g migdałów (plus kilka migdałów do dekoracji)
- ok. 500-700 ml wody (lub warzywnego bulionu) – ilość płynu zależy od pożądanej gęstości gotowego kremu oraz mocy blendera
- duża garść listków mięty
- 1/2 dużego pęczka kolendry (z łodyżkami)
- 1/2 dużego pęczka pietruszki (z łodyżkami)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 papryczka piri-piri (lub świeża papryczka chilli)
- sól
Krem z bobu i migdałów – PRZEPIS:
- Przyprawy, czyli pieprz, gorczycę i kolendrę rozetrzyj w moździerzu.
- Jeżeli używasz świeżego bobu, wystarczy krótko go blanszować (ok. 3 minuty), po czym obrać ze skórki. Jeżeli używasz bobu mrożonego, wystarczy go rozmrozić (np. przez noc). Sprawdź też: Jak mrozić bób?
- Do kielicha blendera Ronic Zyle dodaj wszystkie składniki. Na koniec wlej wodę (lub bulion).
- Ustaw blendowanie z gotowaniem (w opcji soup/zupa). Miksuj przez kilka minut (ok. 5), aż uzyskasz idealnie gładki krem.
- Gotowa zupa prosto z blendera jest gorąca i od razu nadaje się do jedzenia. Możesz ją również przestudzić i podać jako chłodnik.
- Przelej zupę do małych misek lub głębokich talerzy. Udekoruj grubo posiekanymi migdałami i kilkoma małymi, ładnymi listkami mięty (jako dekoracja świetnie sprawdzą się także pistacje).
Pyszny!
Rewelacja, nie mam bobu, ale kiedy pojawi się na straganach, na pewno zrobię.
Fajny blog!