Masło orzechowe piernikowe – prosty przepis na domowe masło orzechowe. Najlepsze na zimę.

Facet i Kuchnia ma dziś 6 urodziny :-) FiKuś pojawił się w blogosferze 13 listopada 2011 i póki co jeszcze się tym wszystkim nie znudził ;-)

Nie wiem, co macie dla mnie :P ja w każdym razie z okazji urodzin mam dla Was dwa prezenty:

  1. przepis na mega dobre masło orzechowe, a poza tym…
  2. konkurs z jeszcze bardziej mega blenderem do wygrania ??

Dla mnie idealne masło orzechowe to takie, które:

– składa się z samych orzechów (100%),
– nie zawiera ani grama fistaszków (orzeszków ziemnych),
– nie zawiera soli ani cukru,
– nie zawiera żadnego innego oleju poza naturalnym olejem z orzechów lub olejem kokosowym nierafinowanym,

[uwaga: takie gotowe masła orzechowe istnieją i są bardzo dobre, ale nie spełniają ostatniego warunku]

– jest domowej roboty. Takie masło z orzechów cieszy i smakuje najbardziej.

Maslo orzechowe piernikowe

Maslo orzechowe piernikowe

Masło orzechowe z tego przepisu zostało podkręcone dodatkiem domowej przyprawy piernikowej, czyli aromatycznej mieszanki korzennych przypraw.

By uzyskać smak jeszcze bardziej piernikowy, kto chce może masło dosłodzić (np. ciemnym cukrem muscovado, miodem albo cukrem trzcinowym). Ja zostaję przy swojej ulubionej, czysto orzechowej wersji – tylko z korzennymi przyprawami.

Masło robię tym razem z orzechów włoskich, ale możesz użyć dowolnych innych – nerkowców, laskowych, brazylijskich, macadamia (są bardzo tłuste), pekan i tak dalej. Fisztaszków też, jeżeli je lubisz.

Najłatwiej zrobić w domu masło orzechowe, mając do dyspozycji doskonały blender. Na przykład taki, jak mocarny-molekularny Ronic Zyle LED II. Kto by nie chciał takiego blendera? Prosty konkurs, w którym można go wygrać, znajdziesz pod przepisem. Do dzieła i powodzenia :-)

Masło orzechowe piernikowe

Masło orzechowe piernikowe – SKŁADNIKI:

  • 300 g orzechów włoskich (mogą być podprażone, ale nie muszą)
  • 3 kopiaste łyżki nierafinowanego organicznego oleju kokosowego
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika

Masło orzechowe piernikowe – PRZEPIS na ok. 250 g:

  1. Orzechy włoskie możesz podprażyć w piekarniku (ok. 6 minut w 200 stopniach), ale nie musisz. Orzechy nieprażone zawierają więcej wartości odżywczych.
  2. Wrzuć orzechy do blendera i zmiksuj na mąkę (ok. 3 minuty). Powstanie miałki, kleisty proszek. Jeżeli wolisz masło z chrupiącymi drobinkami orzechów (crunchy) możesz miksować nieco krócej.
  3. Dodaj przyprawę do piernika i olej kokosowy (możesz dodawać go na raty, po 1 łyżce, po każdej porcji miksując i sprawdzając, czy konsystencja Ci odpowiada). Ponownie zmiksuj (3-4 minuty).
  4. Uzyskasz masło orzechowe o gęstej i kremowej konsystencji, które tuż po przełożeniu z blendera do słoika wygląda tak, jak na jednym z powyższych obrazków. Kiedy wstawisz masło orzechowe do lodówki, zmieni strukturę na jeszcze bardziej zwartą.

Smacznego!

>>>KONKURS<<<

Wyobraź sobie nowoczesny blender. Taki, w którym możesz nie tylko zrobić gęste od pektyn smoothie, banalny koktajl czy rozkruszyć lód do drinków, ale też w mig zmielić na mąkę twardą jak kamień ciecierzycę, ryż, dowolną kaszę, zblendować na gładko gęstą i kleistą polentę, przekształcić orzechy w przepyszne masło, a nawet – uwaga – ugotować zupę krem z surowych warzyw! O mniej spektakularnych, typowo blenderowych zastosowaniach nie wspominając. Taki właśnie blender mam dziś do rozdania.

Masło orzechowe piernikowe

By wziąć udział w konkursie, w komentarzu pod tym postem napisz, co fajnego ugotujesz/upieczesz, jeśli wygrasz blender Ronic. Może być sam pomysł na potrawę lub deser albo dokładny przepis. Jak chcesz. To urodziny, więc jeden ludzik może dodać tyle odpowiedzi, ile mu się żywnie podoba. Sky is the limit ;-)

Dodając komentarz pod wpisem na blogu, nie przejmuj się komunikatem o spamie. Żaden komentarz nie zginie i po zaaprobowaniu przez FiKa zostanie opublikowany na stronie.

Na Wasze wpisy czekamy przez 2 tygodnie: od 13 do 26 listopada 2017 do północy. Spośród dodanych odpowiedzi wybierzemy laureata, który otrzyma blender molekularny Ronic Zyle LED II. Szczegółową specyfikację sprzętu znajdziesz TUTAJ.

Wyniki konkursu opublikujemy najpóźniej 2 grudnia br. Wysyłka blendera (wyłącznie na terenie Polski) zostanie zrealizowana przez dystrybutora sprzętu (Ronic Polska). Do dzieła i dobrej zabawy!

WYNIKI KONKURSU

Dziękujemy wszystkim za tak liczny udział, każde konkursowe zgłoszenie i życzenia urodzinowe! Wybór jednego laureata spośród takiej ilości kandydatów nie jest rzeczą łatwą. Decyzją FiKa i Ronic Polska nagrodę otrzymuje Pani Ela (komentarz z 25 listopada).

Dodatkowo, do 2 osób wyślemy mikołajkowe upominki w postaci zestawów słodyczy Raw Cocoa. Słodkie otrzymują:

Voyti (komentarz z 26 listopada)
Agnieszka (komentarz z 14 listopada)

Gratulacje! Z nagrodzonymi osobami skontaktujemy się via email.

Maslo orzechowe piernikowe

PS. W zeszłym roku było dużo urodzinowych statystyk, więc w tym będzie mało ? Na fejsie jest nas dziś więcej o 14 000 dusz (= ponad 48 000!), a na Insta 200% więcej niż było w listopadzie 2016 (=ok. 8000 dusz). Ciągniemy ten wózek dalej, co zrobić… ?