Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami.

Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami to wegańska wersja poprzednich ciastek z masła orzechowego. Wystarczą tylko trzy składniki :-)

Do masy na ciastka możesz użyć dowolnego czystego masła orzechowego (z samych orzechów, najlepiej bez cukru i soli), ja jednak polecam zrobić je samodzielnie w domu. W tym przepisie używam domowego korzennego masła z orzechów włoskich; równie dobrze sprawdzi się też masło z nerkowców, orzechów laskowych lub migdałów.

Ciasteczka mają lekko chrupką skórkę i miękki kremowy środek. Możesz upiec je bez dodatków albo udekorowane dowolnymi bakaliami. Moim zdaniem najsmaczniejsze są z orzechami, które podpiekają się w piekarniku.

Zamiast jajka dodaję najczęściej stosowany przeze mnie zamiennik = to po prostu 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody. Wystarczy wymieszać je w małym naczyniu i użyć od razu, ponieważ szybko gęstnieje i tężeje. Polecam włoskie, pecan lub macadamia.

Ciasteczka są bezglutenowe, wegańskie i nie zawierają dodatku cukru. Daktyle są tak słodkie, że żadne inne słodzidło nie jest potrzebne. Jeżeli nie masz świeżych daktyli Medjool (lub irańskich), użyj zwykłych suszonych. Wcześniej warto je namoczyć.

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami – SKŁADNIKI na ok. 18 ciastek:

Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
  2. Wypestkuj daktyle i porwij je na kawałki.
  3. Przygotuj wegańskie jajko: w miseczce wymieszaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody.
  4. W robocie kuchennym zmiksuj masło orzechowe, daktyle i siemię lniane.
  5. Porcje masy nałóż łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matę silikonową). Ja do nakładania używam małej gałkownicy do lodów.
  6. Do każdego ciastka przyklej połówkę orzecha, lekko go dociskając.
  7. Piecz ciastka ok. 12-14 minut. Ja piekę je 6 minut z górną i dolną grzałką, a następnie tylko z górną grzałką.
  8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka na blasze na 10-15 minut, po czym przełóż je na kratkę i pozwól im ostygnąć.

Sprawdź też:

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe

Ciasteczka orzechowe