Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami.
Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami to wegańska wersja poprzednich ciastek z masła orzechowego. Wystarczą tylko trzy składniki :-)
Do masy na ciastka możesz użyć dowolnego czystego masła orzechowego (z samych orzechów, najlepiej bez cukru i soli), ja jednak polecam zrobić je samodzielnie w domu. W tym przepisie używam domowego korzennego masła z orzechów włoskich; równie dobrze sprawdzi się też masło z nerkowców, orzechów laskowych lub migdałów.
Ciasteczka mają lekko chrupką skórkę i miękki kremowy środek. Możesz upiec je bez dodatków albo udekorowane dowolnymi bakaliami. Moim zdaniem najsmaczniejsze są z orzechami, które podpiekają się w piekarniku.
Zamiast jajka dodaję najczęściej stosowany przeze mnie zamiennik = to po prostu 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody. Wystarczy wymieszać je w małym naczyniu i użyć od razu, ponieważ szybko gęstnieje i tężeje. Polecam włoskie, pecan lub macadamia.
Ciasteczka są bezglutenowe, wegańskie i nie zawierają dodatku cukru. Daktyle są tak słodkie, że żadne inne słodzidło nie jest potrzebne. Jeżeli nie masz świeżych daktyli Medjool (lub irańskich), użyj zwykłych suszonych. Wcześniej warto je namoczyć.
Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami – SKŁADNIKI na ok. 18 ciastek:
- 200 g masła orzechowego piernikowego
- 200 g daktyli Medjool (bez pestek)
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki wody
- orzechy do dekoracji (tu: orzechy włoskie i pecan)
Ciasteczka orzechowe słodzone daktylami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
- Wypestkuj daktyle i porwij je na kawałki.
- Przygotuj wegańskie jajko: w miseczce wymieszaj 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego z 3 łyżkami wody.
- W robocie kuchennym zmiksuj masło orzechowe, daktyle i siemię lniane.
- Porcje masy nałóż łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matę silikonową). Ja do nakładania używam małej gałkownicy do lodów.
- Do każdego ciastka przyklej połówkę orzecha, lekko go dociskając.
- Piecz ciastka ok. 12-14 minut. Ja piekę je 6 minut z górną i dolną grzałką, a następnie tylko z górną grzałką.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciastka na blasze na 10-15 minut, po czym przełóż je na kratkę i pozwól im ostygnąć.
Sprawdź też:
- Szwedzkie kokosanki
- Kokosanki FIT
- Inne przepisy na pyszne CIASTKA
Ależ ja uwielbiam takie proste przepisy! :)
2 pytania: rozumiem, że mogę użyć jajka zamiast siemienia? I jeśli mam akurat 200 g pasty orzechowej kupnej, ale dobrej jakości (nie potrzebuję robić osobnego masła swojego), to ile dodać przyprawy piernikowej, by zrobić z tego masło piernikowe? ;)
Możesz użyć jajka albo samych żółtek, tak jak tutaj: https://www.facetikuchnia.com.pl/ciasteczka-naan-gerdooee/
2 łyżki przyprawy powinny w zupełności wystarczyć.
Wersja niepiernikowa też boska. Świetne są w konsystencji, smakują wybornie kilka dni z rzędu i są super na podróż, bo się nie kruszą. Masowo udostępniam ten przepis znajomym.
Bardzo mi miło:-)