Tatar z migdałów.
W ostatnim czasie trzykrotnie miałem okazję delektować się smakiem mięsnego tatara doskonałego. Z cielęciny znakomitej jakości. Każdy był made in Italy, z certyfikatem slow food. Każdy podano mi w Piemoncie i wszystkie były najlepszymi tatarami, jakie dotąd jadłem w życiu. O każdym z nich od przeszło dwóch miesięcy planuję napisać coś więcej (czyt. zrecenzować lokale, które je serwują), ale póki co czas nie jest po mojej stronie. Dziś jednak nie o tym. Dziś będzie o tatarze, ale całkiem innym. Mam dla Was przepis na tatar z… migdałów.
Tatar z migdałów to nietuzinkowa przystawka, której głównym składnikiem są blanszowane migdały. Z klasycznym tatarem łączy go właściwie tylko forma podania, ale skojarzenie nasuwa się samo, dlatego tak go nazywam.
W razie potrzeby migdały możesz zastąpić na przykład prażonymi orzechami laskowymi pozbawionymi skórek lub ewentualnie nerkowcami.
Do tatara najlepiej użyć ghee lub masła. Można zastąpić je – teoretycznie – nierafinowanym olejem kokosowym, jednak moim zdaniem w tym przypadku smak prawdziwego masła najlepiej dopełnia całość.
Przystawkę wieńczą dwa rodzaje kawioru: z oliwy oraz z balsamico. Nie są to może składniki dostępne w każdym sklepie spożywczym, ale z pewnością warto rozejrzeć się za nimi choćby podczas podróży. Tego rodzaju dodatki nie tylko są idealne do dekorowania małych danek, ale też świetnie smakują.
Tatar z migdałów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 120 g migdałów
- 1 łyżka ghee lub masła
- 2 łyżeczki kawioru z oliwy
- 2 łyżeczki kawioru z balsamico
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta tonki (opcjonalnie)
- kilka dowolnych kwiatów jadalnych
- trochę kiełków
Tatar z migdałów – PRZEPIS:
- Zblanszuj migdały: zalej wrzątkiem, odstaw na pięć minut i usuń skórki. Możesz również użyć migdałów już blanszowanych.
- Migdały zmiksuj pulsacyjnie w blenderze na dość drobne kawałki. Przełóż do miski.
- Na patelni rozpuść łyżkę ghee. Dodaj przyprawy.
- Przelej tłuszcz wraz z przyprawami do rozdrobnionych migdałów. Dokładnie wymieszaj.
- Przy pomocy ausztachera uformuj na talerzach porcje tatara z migdałów. Dociśnij migdały w foremce, wyrównaj powierzchnię, po czym usuń ausztacher.
- Talerze z porcjami tatara z migdałów wstaw na kwadrans do lodówki.
- Przygotuj porcje do podania: na każdym talerzu ułóż kiełki i dowolne kwiaty jadalne. Na wierzchu porcji tatara ułóż po jednej łyżeczce kawioru z oliwy i kawioru z balsamico.