Ziemniaki pieczone z octem balsamicznym – tak pyszne, że brak słów!

To bardzo prosty przepis na pieczone ziemniaki, podkręcone octem balsamicznym i przyprawami.

Zapiekam różnokolorowe ziemniaki (do kupienia np. w Hali Mirowskiej), ale równie dobrze możesz poprzestać na zwykłych. W miarę możliwości użyj młodych ziemniaków (np. dostępnej zimą odmiany francuskiej). Duże, starsze ziemniaki też świetnie się sprawdzą – po prostu pokrój je na mniejsze kawałki.

Postaraj się o ocet balsamiczny naprawdę dobrej jakości. Prawdziwe octy balsamiczne pochodzą z Reggio nell’Emilia i z Modeny. Najlepsze są te najgęstsze, z czystego moszczu gronowego długo dojrzewającego w dębowych beczkach. Taki balsamico naprawdę robi różnicę.

Mój zestaw przypraw to tylko propozycja, możesz użyć również innych, np. zamiast kopru włoskiego (fenkułu) świetnie sprawdzi się kminek.

Pod koniec pieczenia lekko rozgniatam ziemniaki widelcem. Takie lubię najbardziej, ale rozgniatanie nie jest konieczne, dlatego jeśli wolisz, możesz piec ziemniaki do końca w całości. Rozgniecione ziemniaki absorbują więcej smaku z przypraw i octu, stają się bardziej kruche i delikatne, czyli są po prostu lepsze :-)

Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone z balsamico – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków, w miarę możliwości różnokolorowych (tu: białe, różowe i fioletowe)
  • ok. 1 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny (niewoskowanej)
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2-3 gałązki świeżego cząbru
  • 1/3 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka owoców kopru włoskiego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • trochę różnokolorowego pieprzu
  • sól
  • chlust gęstego octu balsamicznego jak najlepszej jakości
  • oliwa extra vergine

Ziemniaki pieczone z balsamico – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Do dużej miski dodaj posiekane listki rozmarynu i cząbru, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz przyprawy rozgniecione wcześniej w moździerzu (fenkuł, ziele angielskie, pieprz).
  3. Wlej porządny chlust octu balsamicznego i oliwy, dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
  4. Dokładnie umyj i osusz ziemniaki. Większe sztuki przekrój na połówki.
  5. Dodaj ziemniaki do miski z oliwą i przyprawami, dokładnie obtocz je dłońmi w dressingu.
  6. Przełóż ziemniaki do dużego naczynia do zapiekania – tak, by utworzyły jedną warstwę. Naczynie możesz wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
  7. Wstaw ziemniaki do piekarnika na około 40 minut.
  8. Jeśli po wskazanym czasie ziemniaki wystarczająco zmiękły, rozgnieć je lekko widelcem i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut.

Smacznego!

Sprawdź też przepis na:

Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone

Ziemniaki pieczone