Zupa z suszonym bobem.
Latem suszyłem bób, a zimą gotuję pyszne jarzynowe z mnóstwem warzyw i suszonym bobem. By ususzyć w domu bób i używać go później tak samo jak fasolę, wystarczą dwie rzeczy – bób i dehydrator. Instrukcję suszenia bobu znajdziesz w tym wpisie.
Jak używać suszonego bobu?
Tak samo, jak każdych innych suszonych strączków, na przykład fasoli, soczewicy czy grochu. Gulasz, zupa, roślinny pasztet to potrawy, w których suszony bób sprawdzi się najlepiej. Przed gotowaniem suszony bób należy namoczyć przez co najmniej 48 godzin, w trakcie namaczania przynajmniej dwukrotnie zmieniając wodę na świeżą.
Suszony bób, bogaty w białko roślinne, jest doskonałym zamiennikiem fasoli i świetnie sprawdza się między innymi jako składnik zup pełnych warzyw. Jego użycie wymaga nieco zachodu (namaczanie i gotowanie), ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Do zupy dodaję bazowe warzywa korzeniowe, paprykę, brukselkę i jarmuż (który w razie potrzeby możesz zastąpić np. szpinakiem). Tradycyjnie obecne w zupie fasolowej ziemniaki zastępuję batatem, który dodaje więcej koloru. Kiszona cytryna wzbogaca smak i dopełnia całość, ale jeżeli nie masz jej pod ręką, to nic straconego, to składnik opcjonalny. Zachęcam do kiszenia organicznych cytryn w domu, ale nikogo do tego nie zmuszam 🙂 Ostry pimenton znakomicie pasuje do bobu, używam również łagodnej wędzonej papryki, by nadać potrawie jeszcze więcej intensywności. Suszony bób gotuje się około 2 godziny, w tym czasie przygotowujesz pozostałe składniki i we właściwym momencie dodajesz je do zupy. W 5 minut tego nie zrobisz, ale warto!
Sprawdź też inne przepisy z suszonym bobem
Zupa z suszonym bobem – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
- 250 g suszonego bobu (może być kupiony albo zrobiony wg tego przepisu)
- 2 marchewki
- seler
- batat
- 2 pietruszki
- kiszona cytryna z tego przepisu, opcjonalnie
- 2 papryki ramiro
- kilka garści jarmużu
- 2 garście brukselki (większe sztuki przekrojone na połówki)
- 6 liści laurowych
- 2 kopiaste łyżeczki Pimentonu dulce (wędzona słodka papryka)
- łyżeczka Pimentonu picante (wędzona ostra papryka)
- przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu
- wędzona sól Maldon
- oliwa extra vergine
Zupa z suszonym bobem – PRZEPIS:
- Namocz suszony bób: wsyp do miski, zalej zimną bieżącą wodą i odstaw na 48 godzin. W trakcie namaczania przynajmniej dwukrotnie należy zmienić wodę.
- Odcedzony bób zalej świeżą wodą (około 3 litry) i zagotuj. Dorzuć liście laurowe i gotuj przez 2 godziny. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki zupy i dodawaj je kolejno do gotującego się bobu, w zależności od stopnia ich twardości.
- Obrane ze skórki marchew, pietruszkę i seler pokrój na kawałki i podduś na oliwie w głębokiej patelni (pod przykryciem), aż zaczną mięknąć. Dodaj je do zupy mniej więcej na 25-30 minut przed końcem gotowania bobu.
- Do zupy dodaj batata, obranego ze skórki i pokrojonego na kawałki.
- W tej samej patelni podduś pod przykryciem posiekane szalotki oraz papryki pokrojone na kawałki. Gdy zmiękną, dodaj je do zupy.
- Zupę dopraw dwoma rodzajami pimentonu (mielona wędzona papryka – słodka i pikantna) oraz pozostałymi przyprawami wraz z wędzoną solą dla wzbogacenia smaku.
- Na około 10 minut przed końcem gotowania, dodaj do zupy brukselkę, liście jarmużu i kiszoną cytrynę pokrojoną na kawałki. Jeżeli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta, możesz dolać trochę wrzątku z czajnika.
- Spróbuj, czy zupa jest dobrze doprawiona, a bób i pozostałe warzywa wystarczająco miękkie. W razie potrzeby dopraw i gotuj nieco dłużej. Porcje zupy skrop oliwą.