Chłodnik z pomidorów malinowych.
Chłodnik z pomidorów malinowych jest najlepszy na upały, dlatego mam szczerą nadzieję, że wysokie temperatury jeszcze wrócą. By docenić chłodnik w pełni, musi być gorąco.
Uwielbiam naturalnie delikatny smak świeżych pomidorów, dlatego nie przesadzam z przyprawami w tym przepisie. Jeżeli uznasz, że bulion warzywny nie jest wystarczająco doprawiony, dodaj trochę soli lub pieprzu. Najlepiej jest zrobić chłodnik na świeżo ugotowanym bulionie, ale równie dobrze sprawdzi się bulion zrobiony wcześniej i zamrożony. Wystarczy go podgrzać i wystudzić, po czym wymieszać ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomidorów.
Do salsy nie dodaję przypraw, ale oczywiście nie ma przeszkód, by to zrobić. W salsie najlepiej prezentują się kolorowe pomidory, które dziś są już wszędzie łatwo dostępne. Porzeczki to znakomity dodatek, który nadaje całości jeszcze więcej świeżości.
Chłodnik z pomidorów malinowych – SKŁADNIKI na 4 porcje:
Na sok
- 4 duże pomidory malinowe
- 600 ml bulionu warzywnego
Na salsę
- 1-2 pomidory czekoladowe (Kumato)
- 2-3 żółte pomidory podłużne
- pomidor malinowy
- kilka łyżek czerwonych porzeczek
- trochę natki koperku
Chłodnik z pomidorów malinowych – PRZEPIS:
- Umyte pomidory malinowe pokrój w spore kawałki i przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej Ronic Zyle* wyciśnij z nich sok (używam sita o drobnych oczkach) – włącz wyciskarkę i wrzucaj pomidory do podajnika do wyczerpania zapasów. Uzyskasz w ten sposób wspaniały, aromatyczny i pełen smaku pomidorowy sok. Z 4 pomidorów malinowych wyciśniesz taką ilość soku, jaka jest potrzebna w tym przepisie.
- Wymieszaj sok z wystudzonym bulionem warzywnym, dopraw w razie potrzeby. Możesz wstawić chłodnik do lodówki.
- Przygotuj salsę: pomidory Kumato, żółte i jeden malinowy obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój na drobne kawałki. Dodaj czerwone porzeczki i przemieszaj. Ewentualną nadwyżkę salsy potraktuj jak sałatkę, jest pyszna.
- Na dno głębokich talerzy wyłóż porcję salsy, po czym wlej chłodnik. Dodaj kilka listków koperku, gotowe!