Terrantez do Pico 2020 Pico Wines DO Pico.
I znów butelka z Pico Wines. Największy na wyspie Pico (Azory) producent win, kooperatywa PicoWines CRL (Cooperativa Vitivinícola da Ilha do Pico) z siedzibą w miasteczku Madalena, istnieje od roku 1949. Kooperatywę założyła grupa około 20 rolników, a dziś zrzesza ona niespełna 300 winogrodników z archipelagu Azorów i dysponuje ok. 500 ha upraw. Spółdzielnia rozpoczęła działalność produkcyjną w roku 1961, poczynając od win z klasycznych lokalnych odmian (tj. Arinto dos Açores, Verdelho do Pico i niszowego Terrantez do Pico), a pierwsze wino spod szyldu kooperatywy trafiło na rynek w roku 1965.
W winach z Azorów najpiękniejsza jest niepowtarzalność. Nawet jeżeli użyjesz tego samego szczepu lub blendu kilku odmian i zastosujesz te same metody przetwarzania i produkcji, nie będzie dwóch takich samych roczników. Wulkan i Atlantyk gwarantują jedno: nieprzewidywalność. Każdy sezon jest inny, a aura nie daje się kontrolować i wciąż płata figle. Przykładowo, rok 2023 – poczynając od stycznia – jest na Pico tak ciepły, słoneczny i łagodny, że w niczym nie przypomina kilku ostatnich sezonów. Zmienność warunków sprawia, że próbowanie tych samych win, które znamy z poprzednich lat, w kolejnych rocznikach jest jak odkrywanie (prawie) całkiem nieznanych etykiet.
Terrantez do Pico to słynny, zachowany na Azorach w szczątkowej ilości i odzyskany dla ludzkości biały szczep z Pico, a zarazem jedna z trzech rodzimych odmian winorośli, obok Verdelho do Pico i Arinto dos Açores, występujących wyłącznie na Azorach. Trudny w uprawie Terrantez jest bardzo wrażliwy na pleśnie, owocuje późno, a azorskie zające wiosną nie kryją zamiłowania do jego młodych liści. Terrantez wykazuje niską plenność i daje wina o mniejszej mocy niż dwa siostrzane autochtony, przez co lokalni rolnicy przez lata stopniowo porzucali jego uprawy. W czasie, gdy Antonio Maçanita (AWC) angażował się w projekt badawczy, mający na celu wskrzeszenie, ochronę i rozwój azorskich plantacji Terrantez do Pico, w mikro winnicach archipelagu doliczono się mniej niż 100 krzewów tego szczepu. Obecnie jest ich już przeszło 4000, co w pełni uzasadnia tezę, że odmianę tę udało się uratować i przywrócić winiarskiemu światu. Terrantez daje wina świeże i mineralne, z wyraźnie zaznaczonym solankowym akcentem.
Terrantez do Pico 2020 z Pico Wines to czysty Terrantez wytwarzany – jak wszystkie wina na wyspie Pico – z owoców zbieranych ręcznie. Fermentacja w bardzo starych beczkach, w których starzono słynne wzmacniane wina z Pico (Verdelho), dojrzewanie przez 6 miesięcy na drobnym osadzie z battônage. Tytułem uzupełnienia: azorskie wzmacniane wino produkowano tak, jak madeiras, a jego tradycyjna nazwa – Verdelho – nie określa szczepu użytego do produkcji wina, a tylko wskazuje na typ wina.
W kieliszku: cytrusowy kolor, aromat naznaczony nutami grejpfruta, kwaskowatej satsumy, słodkiej białej śliwki i brzoskwini w otoczeniu ziemi, jodyny i nut wulkanicznych. Treściwe usta z wyraźną żywą kwasowością i muśnięciem soli morskiej w tle. Świetna tekstura, cytrusowa końcówka, pyszne. Czyste Pico. Limitowana produkcja do 1818 butelek.
Nazwa: Terrantez do Pico 2020 Pico Wines DO Pico
Kraj: Portugalia
Region: Açores, Pico
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Terrantez do Pico
Moc: 12,5%
Wino kupiliśmy na wyspie Pico