Pedras Brancas Colheita Selecionada.

Pedras Brancas Colheita Selecionada

Pedras Brancas Colheita Selecionada

Region winiarski Azorów, położony na Atlantyku mniej więcej w połowie drogi między Europą a kontynentem północnoamerykańskim, obejmuje trzy apelacje: DOP Graciosa (Graciosa), DO Biscoitos (Terceira) oraz DO Pico. Pedras Brancas Colheita Selecionada to wytrawny, wulkaniczny biały klasyk z Graciosy.

Założona w 1962 roku Adega e Cooperativa Agrícola da Ilha Graciosa jest jedynym działającym na Graciosie producentem win. Początkowo, w kooperatywie uprawiano wyłącznie odmiany białe, a w miarę rozwoju spółdzielni i potrzeb partnerów zaczęto przetwarzać również odmiany czerwone. Z czasem, Adega Graciosa przyjęła rolę lokalnego promotora nie tylko miejscowych win, ale również tradycyjnie uprawianych tu od pokoleń produktów rolnych, rozszerzając swój zakres działania o miejscowe organiczne uprawy melonów i czosnku oraz rzemieślniczą produkcję konfitur z melonów i winogron uprawianych na wyspie. Wszystkie te produkty, od butelki wina po słoik domowego dżemu, powstają w ultra czystym i naturalnie zrównoważonym środowisku, ponieważ cała Graciosa i otaczający ją obszar morski jest od 2007 roku Rezerwatem Biosfery Unesco.

Na Graciosie wpływ oceanu na terroir objawia się w szczególności wysokim zasoleniem wody i podłoża (wyższym niż na innych wyspach archipelagu z uwagi na charakterystyczne płaskie ukształtowanie terenu Graciosy), umiarkowanymi opadami deszczu od wiosny do jesieni i łagodnymi temperaturami przez cały rok. Winorośle, podobnie jak na Pico i Terceirze, uprawiane są tu na surowym podłożu pochodzenia wulkanicznego. Rosną tuż nad Atlantykiem w tradycyjnych mozaikowych winnicach, w szczelinach bazaltowych skał, osłonięte typowymi dla winiarstwa Azorów bazaltowymi currais. Zadaniem currais jest chronić winorośl przed ostrym wiatrem i zasoleniem oraz akumulować ciepło, które bazalt oddaje winorośli w chłodne noce. Wina, które tu powstają, mają sól w DNA.

Pedras Brancas Colheita Selecionada to mieszanka dwu tradycyjnie azorskich szczepów, Verdelho i Arinto dos Açores, z mikro domieszką odmiany Boal. Winifikacja pod czujnym okiem Paulo Machado w skrócie: ręczny selektywny zbiór dojrzałych owoców do małych skrzynek, delikatne wyciskanie całych gron (bez odszypułkowania), dekantacja po 24 godzinach sedymentacji, fermentacja w stali w kontrolowanej temperaturze i bez dodatku siarki, dojrzewanie przez 12 miesięcy w stalowych kadziach. 

Na etykiecie mały domowy osioł endemicznej dla wyspy rasy Burro Anão da Ilha da Graciosa, a co w kieliszku? Złoty kolor z zielonkawym odcieniem. Świeży, żywiołowy, czysty aromat białych i żółtych owoców z muśnięciem polnych kwiatów, jodu i soli morskiej. Podniebienie intensywne i złożone, super świeży cytrusowy atak, wyraziście mineralny i solankowy. Solidna struktura i dobrze zrównoważona kwasowość. Pedras Brancas Colheita to klasyczna azorska biel z charakterem, która nie ukrywa swojego wulkanicznego pochodzenia. Wino świetnie zagrało zarówno z grillowaną ośmiornicą w pięknie położonej restauracyjce Estrela do Mar w Luz na Graciosie, jak i ze spontanicznym zestawem serów z Pico w pewien letni deszczowy wieczór w wakacyjnej chatce w Feteira na Terceirze. Bardzo dobre.

Nazwa: Pedras Brancas Colheita Selecionada 2020
Kraj: Portugalia
Region: Azory, DOP Graciosa
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: 60% Verdelho, 39% Arinto dos Açores, 1% Boal
Moc: 12%
Źródło: Adega e Cooperativa Agrícola da Ilha Graciosa

Pedras Brancas Colheita Selecionada

Pedras Brancas Colheita Selecionada