Anselmo Mendes Magma Verdelho 2018.
Biała, wytrawna Magma powstaje na Terceirze z winogron szczepu Verdelho. Winnice Adega Cooperativa dos Biscoitos ulokowane w północnej części wyspy, w gminie o tej samej nazwie, nad brzegiem Atlantyku, wspierane w projekcie Vinhos Magma przez dwa znane nazwiska (Anselmo Mendes, Diogo Lopes) mają format typowy dla archipelagu. To mozaikowe konstrukcje, złożone z czarnych jak smoła bazaltowych currais (curraletas), czyli murów otaczających niewielkie poletka wulkanicznej gleby, na których uprawiane są winorośle. Currais, kwadratowe (tradycyjnie przeznaczone winoroślom) lub półokrągłe (w przeszłości uprawiano w nich figowce) stanowią istotny element lokalnego krajobrazu i dziedzictwa kulturowego Azorów, a w szczególności Pico i Terceiry. Bazaltowe mury chronią winorośl przed zasoleniem i silnym atlantyckim wiatrem. Bez currais owocna uprawa winogron w takich warunkach nie byłaby możliwa.
Verdelho jest zbierane ręcznie do 20-kilogramowych wiklinowych koszy i niezwłocznie przetwarzane poprzez wyciskanie całych winogron pozbawionych szypułek, klarowanie na zimno i trzytygodniową fermentację. Dojrzewa 5 miesięcy na lekkim osadzie drożdżowym z bâtonnage.
Magma 2018 to świeży, owocowy nos (cytrusy, białe owoce egzotyczne). W ustach kwiatowo-owocowe (melon, brzoskwinia, limonka), mineralne, słonawe (sól wyczuwalna jest mocniej niż w roczniku 2015), z delikatną kwasowością i pikantną nutą. Świeże i długie. Dla amatorów autentycznie wulkanicznych win. Bardzo dobre.
Nazwa: Anselmo Mendes Magma Verdelho 2018
Kraj: Portugalia
Region: Azory, Terceira, DO Biscoitos
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczep: 100% Verdelho
Wino kupione w Biscoitos, Ilha da Terceira