Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym.
Sam nie wiem, co tu jest lepsze: pokaźna porcja cudownie świeżych kwiatów cukinii z kremowym nadzieniem czy sos miodowo-limonkowy, który wspaniale podbija smaki i pięknie dopełnia całość.
Ten prosty przepis oddaje hołd kwiatom cukinii w ich najdoskonalszej – surowej – postaci. Kwiaty cukinii świetnie nadają się do nadziewania, a łagodna ricotta ze sporą ilością świeżych aromatycznych ziół doskonale wywiązuje się z tego zadania. W razie potrzeby, użyj innej kombinacji ziół, przykładowo natki pietruszki, bazylii, tymianku, majeranku, etc. Ważne, by zioła były wyraźnie wyczuwalne w smaku. Sos miodowo-limonkowy w połączeniu z kwiatami cukinii to czysta rewelacja (!), a sam sos smakuje tak dobrze, że warto od razu zrobić go więcej. Przyda się nie tylko do kwiatów cukinii, ale również np. do gotowanego młodego bobu i każdej letniej sałatki.
Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym to klasyczny finger food – zanurzaj kwiaty w pysznym gęstym dressingu i ciesz się letnim słońcem, smacznego!
Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Kwiaty
- 12 żeńskich kwiatów cukinii (męskie – z łodyżką zamiast mini cukinii – też będą OK)
- 500 g ricotty (albo mascarpone)
- garść posiekanego koperku, garść posiekanych listków kolendry, garść posiekanych listków mięty (plus najładniejsze listki do dekoracji)
- łyżka listków oregano
- długi pieprz (może być też zwykły czarny), roztarty w moździerzu
- pół łyżeczki czerwonego pieprzu (plus dodatkowy pieprz do oprószenia kwiatów na koniec)
- duża szczypta płatków łagodnej chili (plus trochę więcej do posypania na koniec)
- szczypta płatków ostrej chili
- duża szczypta suszonego majeranku
- szczypta soli (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)
- oliwa extra vergine
Sos
- sok z 2 limonek
- 3 łyżeczki miodu (u mnie: kasztanowy)
- oliwa extra vergine
- duża szczypta suszonego majeranku
- szczypta płatków łagodnej chili
Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym – PRZEPIS:
- Przygotuj nadzienie: w misce rozmieszaj ricottę, dodaj posiekane zioła (koperek, kolendra, mięta) oraz przyprawy roztarte w moździerzu (długi pieprz, czerwony pieprz, płatki chili, sól). Dokładnie wymieszaj.
- Ziołową ricottą nadziej kwiaty cukinii. Ułóż je na dużym talerzu, skrop oliwą i oprósz czerwonym pieprzem, płatkami chili, listkami oregano i mięty.
- Przygotuj sos: dodaj wszystkie składniki do słoika, zakręć słoik i mocno wstrząśnij, by wszystko dobrze się wymieszało.
- Surowe kwiaty cukinii nadziewane ricottą podaj z sosem miodowo-limonkowym.