Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym.

Sam nie wiem, co tu jest lepsze: pokaźna porcja cudownie świeżych kwiatów cukinii z kremowym nadzieniem czy sos miodowo-limonkowy, który wspaniale podbija smaki i pięknie dopełnia całość. 

Ten prosty przepis oddaje hołd kwiatom cukinii w ich najdoskonalszej – surowej – postaci. Kwiaty cukinii świetnie nadają się do nadziewania, a łagodna ricotta ze sporą ilością świeżych aromatycznych ziół doskonale wywiązuje się z tego zadania. W razie potrzeby, użyj innej kombinacji ziół, przykładowo natki pietruszki, bazylii, tymianku, majeranku, etc. Ważne, by zioła były wyraźnie wyczuwalne w smaku. Sos miodowo-limonkowy w połączeniu z kwiatami cukinii to czysta rewelacja (!), a sam sos smakuje tak dobrze, że warto od razu zrobić go więcej. Przyda się nie tylko do kwiatów cukinii, ale również np. do gotowanego młodego bobu i każdej letniej sałatki.

Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym to klasyczny finger food – zanurzaj kwiaty w pysznym gęstym dressingu i ciesz się letnim słońcem, smacznego!

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Kwiaty

  • 12 żeńskich kwiatów cukinii (męskie – z łodyżką zamiast mini cukinii – też będą OK)
  • 500 g ricotty (albo mascarpone)
  • garść posiekanego koperku, garść posiekanych listków kolendry, garść posiekanych listków mięty (plus najładniejsze listki do dekoracji)
  • łyżka listków oregano
  • długi pieprz (może być też zwykły czarny), roztarty w moździerzu
  • pół łyżeczki czerwonego pieprzu (plus dodatkowy pieprz do oprószenia kwiatów na koniec)
  • duża szczypta płatków łagodnej chili (plus trochę więcej do posypania na koniec)
  • szczypta płatków ostrej chili
  • duża szczypta suszonego majeranku
  • szczypta soli (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)
  • oliwa extra vergine

Sos

  • sok z 2 limonek
  • 3 łyżeczki miodu (u mnie: kasztanowy)
  • oliwa extra vergine
  • duża szczypta suszonego majeranku
  • szczypta płatków łagodnej chili

Surowe kwiaty cukinii z sosem miodowo-limonkowym – PRZEPIS:

  1. Przygotuj nadzienie: w misce rozmieszaj ricottę, dodaj posiekane zioła (koperek, kolendra, mięta) oraz przyprawy roztarte w moździerzu (długi pieprz, czerwony pieprz, płatki chili, sól). Dokładnie wymieszaj.
  2. Ziołową ricottą nadziej kwiaty cukinii. Ułóż je na dużym talerzu, skrop oliwą i oprósz czerwonym pieprzem, płatkami chili, listkami oregano i mięty.
  3. Przygotuj sos: dodaj wszystkie składniki do słoika, zakręć słoik i mocno wstrząśnij, by wszystko dobrze się wymieszało.
  4. Surowe kwiaty cukinii nadziewane ricottą podaj z sosem miodowo-limonkowym.

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem

Surowe kwiaty cukinii z sosem