Pieczony kumkwat z ricottą.

Na zakończenie kumkwatowego sezonu podrzucam przepis na super prosty i pyszny deser z kumkwatem w roli głównej. Pieczony kumkwat ładnie się karmelizuje, a dodatkowo pod wpływem pieczenia zaczynają dominować w nim kwaśniejsze nuty, stąd dodatek miodu. Do tego jeszcze tylko trochę mięty oraz pistacje (które możesz zastąpić dowolnymi innymi orzechami, choćby włoskimi), i gotowe.

Kumkwat to mini cytrus o chińskim rodowodzie, który świetnie przyjął się między innymi na Sardynii, Sycylii i w południowej Hiszpanii. Do Europy sprowadzono go w połowie XIX wieku. Drzewo kumkwatu jest niewielkich rozmiarów, zwykle nie przekracza trzech metrów wysokości, kwitnie wiosną i owocuje w okresie od lutego do kwietnia, czyli właśnie teraz. Jego owoce wielkością i kształtem przypominają pomidorki daktylowe. Kumkwat ma pomarańczową cienką skórkę, która jest jadalna. Smakuje jak pomarańcza z kwaskowatą nutą – miąższ jest soczysty i kwaskowaty, a skórka nadaje mu słodyczy. Jemy go w całości, ze skórką, na surowo lub na ciepło, jest pyszny!

Pieczony kumkwat z ricottą

Pieczony kumkwat z ricottą

Pieczony kumkwat z ricottą

Pieczony kumkwat z ricottą

Pieczony kumkwat z ricottą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • około 500 g kumkwatu
  • 250 g ricotty (albo mascarpone)
  • 300 g jogurtu greckiego (używam bałkańskiego)
  • garść listków mięty
  • duża garść pistacji, posiekanych (albo innych orzechów)
  • 2-3 łyżeczki miodu kasztanowego

Pieczony kumkwat z ricottą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Kumkwaty umyj, sparz (przelej wrzątkiem), przekrój na połówki i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
  3. Wymieszaj ricottę z jogurtem greckim, podziel na porcje i rozprowadź po powierzchni talerzy. Na ricottę wyłóż upieczone kumkwaty. Całość skrop miodem i posyp grubo posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

Sprawdź też inne przepisy z kumkwatem.

Pieczony kumkwat z ricottą

Pieczony kumkwat z ricottą

Pieczony kumkwat z ricottą