Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu.

Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu to znakomity side dish albo (u nas) danie główne, dlatego nie dodaję do nich niczego więcej. Proste i szybkie danie z pieczonych ziemniaków powstało dlatego, że zostało mi trochę harissy do zużycia. Harissa to pasta z chilli, która jest mocno pikantna, dlatego przełamuję ją słodyczą soku z pomarańczy. Tłusty jogurt naturalny odpowiada za kremową konsystencję sosu. Sos nie powinien być zbyt płynny oraz nie powinno go być (zbyt) dużo. Chrupkie solone i prażone migdały wzbogacają fakturę i świetnie pasują do kremowych pieczonych ziemniaków. W razie potrzeby, zastąp je innymi orzechami.

Podane proporcje składników spokojnie wystarczą na kilogram ziemniaków. Ostrość, czyli proporcje harissy do jogurtu, dobierz wedle własnego uznania, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej harissy, soku lub jogurtu. Używam trzech rodzajów świeżych ziół, ale nie ma przeszkód by dodać ich mniej lub np. bazylię zastąpić miętą (większość listków dodaj do ziemniaków, najładniejsze zostaw na koniec).

Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu

Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu

Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • około 1 kg młodych ziemniaków
  • przyprawy: łyżeczka kminku, ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego rozgniecionych w moździerzu, ½ łyżeczki kminu rzymskiego rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki pieprzu rozgniecionego w moździerzu
  • łyżeczka suszonego rozmarynu, rozgniecionego w moździerzu
  • sól Maldon
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżeczki harissy (pasty)
  • kopiasta łyżka jogurtu greckiego (bałkańskiego)
  • sok z ½ czerwonej pomarańczy
  • mała garść prażonych solonych migdałów
  • mała garść listków mięty
  • łyżka listków tymianku
  • łyżka listków bazylii greckiej

Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Ziemniaki wyszoruj. Najmniejsze pozostaw w całości, a większe przekrój na połówki. Przełóż do miski. 
  3. Wlej do miski trochę oliwy, dodaj rozmaryn, kminek, kmin rzymski, nasiona fenkułu, pieprz i sól. Wymieszaj i przełóż ziemniaki na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na godzinę.
  4. W tym czasie w tej samej misce wymieszaj harissę (pastę), jogurt grecki, sok z pomarańczy i mały chlust oliwy. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej któregoś ze składników (harissy, soku z pomarańczy, jogurtu) w zależności od efektu i ostrości, jakiej oczekujesz. Sos nie powinien być zbyt płynny, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ziemniaków dodatkowo się rozrzedzi. Dodaj listki mięty i tymianku.
  5. Upieczone ziemniaki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z sosem z harissy i jogurtu. Przełóż na półmisek lub od razu podziel na porcje. Posyp grubo posiekanymi solonymi migdałami i listkami greckiej bazylii.

Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu

Pieczone ziemniaki w sosie z harissy i jogurtu