Ciasto jabłkowo-daktylowe.
Ciasto jabłkowo-daktylowe – z sokiem z jabłek, mielonymi migdałami zamiast mąki i syropem z daktyli zamiast cukru – jest tak łatwe i tak pyszne, że pokochasz ten przepis od pierwszego wejrzenia pieczenia. Przygotujesz je w kilka chwil, a resztę zrobi za Ciebie piekarnik. To idealny wypiek na jesień: jabłka, cynamon, migdały. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dobrej kawy, a z tym ciastem doskonale zgra się każda. I maleńka filiżanka aromatycznego espresso, i duży kubek przelewowej czarnej, na przykład z chemexa.
Dzięki dodatkowi oliwy oraz soku z jabłek ciasto jest wspaniale wilgotne i aromatyczne, a przy okazji bardzo długo zachowuje świeżość. Oliwa, która zastępuje masło, zapewnia niesamowity efekt nawilżenia. Ciasto ma idealną strukturę i trzyma formę, dzięki czemu bez problemu można podzielić je nawet na 16 małych porcji. Na zdjęciach widzicie 8 kawałków, ponieważ większe porcje prezentują się ładniej :-)
Do ciasta dodaję domowy sok jabłkowy, który nie jest klarowny, a gęsty i zawiesisty. Taki sok mam gotowy w kilka chwil dzięki wyciskarce wolnoobrotowej Geneve BM 101 marki 4SWISS. Do przygotowania dwóch szklanek przepysznego, gęstego soku wystarczą dwa duże lub cztery małe słodkie i soczyste jabłka, np. odmiany szara reneta, rubin lub empire.
Wyciskarka wolnoobrotowa – czyli po prostu slow juicer – to świetne urządzenie, szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez porcji soku albo musu z owoców lub warzyw. Mając w domu wysokiej jakości wyciskarkę nie tylko nie musisz studiować z niepokojem etykiet gotowych soków w poszukiwaniu składnikowych pułapek, ale też możesz komponować soki z dowolnych zestawień owoców, warzyw, ziół i przypraw. Żaden sklep nie ma w ofercie soku Twoich marzeń? Zrób go sam(a)! Jakby tego było mało, w wyciskarce 4SWISS przygotujesz również lody – wystarczy do tego porcja zmrożonych owoców i jogurt.
Jeżeli wolisz, jabłka możesz zastąpić gruszkami. Takie ciasto będzie jeszcze słodsze. W razie potrzeby mielone migdały możesz zastąpić mielonymi orzechami laskowymi. Syrop z daktyli można zastąpić innym słodzidłem, na przykład syropem z agawy albo klonowym – ciasto będzie mieć wówczas jaśniejszą barwę (syrop daktylowy nadaje mu ciemny kolor, a dodatkowo podczas pieczenia karmelizuje się).
Ciasto jabłkowo-daktylowe – SKŁADNIKI na 8 dużych albo 16 małych porcji:
Ciasto:
- pół szklanki oliwy extra vergine
- pół szklanki syropu z daktyli (czysty syrop składa się w 100% z daktyli)
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 2/3 szklanki domowego soku z jabłek
- 200 g migdałów, zmielonych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (tu: bezglutenowy)
- 1 kopiasta łyżka cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
Do podania (opcjonalnie):
- garść orzechów laskowych, posiekanych
- 2-3 łyżki płynnego miodu (tu: spadziowy)
Uwaga: do odmierzenia porcji soku z jabłek, oliwy i syropu daktylowego używam tej samej miarki o pojemności 1 szklanki (=1 cup). Jeżeli nie masz takiej miarki, użyj szklanki o pojemności 200 ml.
Ciasto jabłkowo-daktylowe – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu).
- Dno tortownicy z odpinaną obręczą (u mnie o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz. Nie natłuszczam spodu ani boków tortownicy, ale jeśli Twoja forma do pieczenia tego wymaga, możesz to zrobić.
- Migdały zmiksuj na mąkę. Używam migdałów w skórkach, ale jeśli wolisz, wcześniej możesz je zblanszować, osuszyć i obrać.
- W wyciskarce wolnoobrotowej zrób domowy sok z jabłek. Do uzyskania 2 szklanek soku z wyciskarki 4SWISS (łącznie ok. 400 ml) potrzebujesz 2 dużych lub 4-5 małych jabłek. Nie trzeba obierać ich ze skórki ani usuwać z nich gniazd nasiennych. Z jabłek wystarczy usunąć ogonki. Jeżeli owoce są małe lub średnie, można wrzucać je do wyciskarki w całości (wlot ma szerokość 8 cm), a jeżeli większe – wystarczy pokroić je na połówki lub ćwiartki.
- W mikserze lub blenderze ręcznym połącz oliwę i syrop daktylowy (ok. 45 sekund). Dodaj jajka i miksuj przez ok. 60 sekund. Dodaj sok z jabłek i miksuj ok. 30 sekund. Dodaj zmielone migdały, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól, po czym miksuj jeszcze przez minutę. Gotowe ciasto jest płynne.
- Przelej ciasto do tortownicy (ZOBACZ) i piecz ok. 35-40 minut na środkowym poziomie (do suchego patyczka).
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia, po czym odepnij obręcz tortownicy (ZOBACZ).
- Przed podaniem wierzch ciasta potraktuj miodem i oprósz posiekanymi orzechami laskowymi.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Partnerem wpisu jest 4SWISS.
Dobrze, że sprecyzowałeś pojemność szklanki. Dla mnie szklanka to zawsze było 250 ml, a cup tłumaczyłabym jako filiżanka – czyli faktycznie 200 ml. Czyli bez uściślenia otrzymałabym nie tyle wilgotne ciasto co typowy zakalec.
Brzmi ciekawie i pewnie będę eksperymentować ze słodzidłami. Czemuś pasuje mi tu jako słodzidło a nie tylko na wierzch miód gryczany… Lubię takie przepisy, w których jest miejsce na inwencję własną <3
W każdym przepisie jest miejsce na inwencję. Mnie też kusi, żeby powtórzyć to z miodem, tym bardziej, że zapasy mam na kilka lat do przodu;-) Ty pewnie zmierzysz się z tym pomysłem pierwsza, więc czekam na wieści:-)
A czy oliwę można zastąpić np. Olejem kokosowym? Czy oliwa extra nie zdominuje smaku?
Wydaje się, że można, ale nie sprawdzałem, jak taka zmiana zagra w tym konkretnym przepisie. Bez oliwy efektu idealnego nawilżenia ciasta raczej nie będzie, ponieważ olej kokosowy tężeje w lodówce. Wysokiej jakości oliwa extra virgin z całą pewnością nie zdominuje smaku:-) Ciasta z oliwą to od lat popularne wypieki w wielu krajach/regionach, między innymi na południu Europy, więc – bez obaw.
PS. W Polsce całkiem szerokie grono zwolenników mają ciasta z majonezem (dla mnie sam pomysł brzmi odpychająco, nie tylko dlatego, że nie lubię majonezu). Na tym tle oliwa tym bardziej nie powinna budzić nawet cienia niepokoju. Polecam spróbować.
Czy zamiast syropu z daktyli można dodać po prostu daktyle?
Możesz spróbować dodać daktyle zmiksowane z odrobiną wody, tak by uzyskać konsystencję syropu. Ciasto powinno mieć gładką i płynną konsystencję. Cząstki daktyli mogą nadmiernie je obciążyć i sprawić, że nie wyrośnie lub będzie z zakalcem.
ale pyszne, na jesienne popołudnie idealne :)
Dokładnie!:-)
A ma Pan jakiś fajny przepis na ciasto z pistacjami?
Tak, polecam ciasto pistacjowe: https://www.facetikuchnia.com.pl/ciasto-pistacjowe/ lub migdałowe z pistacjami: https://www.facetikuchnia.com.pl/ciasto-migdalowe-z-pistacjami/
Jak wyciskarka sprawdza się przy warzywach, najbardziej interesuje mnie sok z buraków. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Sprawdza się znakomicie:-), proszę zerknąć tutaj https://www.facebook.com/Facetikuchnia/photos/a.167543416674445/1863545160407587/?type=3&theater i na instagram.com/facetikuchnia
Gdzie dostać syrop z fakturki?
Z fakturki?
Wygląda pięknie, będzie pieczone, a pomysł z sokiem i oliwą intrygujący. Unikam masła, więc wypróbuję to ciasto z przyjemnością.
Ciasto – mistrzostwo świata!
:-) :-) :-) jestem tego samego zdania:-)
Wspaniałe, smakuje jak pszenne, jest wilgotne i puszyste, a nie zawiera nawet grama mąki. Cudo, nie ciasto:) pozdrawiam i ściskam najmocniej!
A ciekawe czy zamiast jajek można użyć siemienia lnianego?
Możesz spróbować, nie sprawdzałem wersji z zamiennikiem jajka.
Ciasto pieklam według wskazówek 40 min ale patyczek nie był suchy. Dziś rano posmakowalam i w smaku obłędne jednak co do konsystencji wciąż ‚wobbly’. Nagrzalam piekarnik i wstawiam na kolejne pół godziny (patyczek wciąż nie suchy). Co mogło pójść nie tak i jaka jest jego prawdziwa konsystencja?
Niestety nie wiem. Jeżeli składniki były zgodne z tymi podanymi w przepisie, powinno się upiec jak należy. To bardzo łatwy przepis, który wszystkim się udaje, nie ma tu żadnej filozofii. Może sok z jabłek/gruszek był bardziej klarowny i miał rzadszą konsystencję niż u mnie albo np. zamiana migdałów na orzechy laskowe / syropu daktylowego na inne słodzidło skutkuje koniecznością dłuższego pieczenia. Można tylko zgadywać.
Ciasto upieklam wedlug wskazowek jednak patyczek nie byl suchy po 40min wiec pieklam kolejne 30 min. Ciasto smakuje oblednie jednak czy jego konsystencja powinna byc ‚wobbly’?
Czy ciasto na zdjęciach wygląda, jakby było „wobbly”?
Tak jak napisałem wcześniej, przepis jest tak łatwy, że ciasto nie może się nie udać. Ciasta na bazie oliwy przez bardzo długi czas zachowują świeżość, są wilgotne, nie wysychają. Może typową konsystencję oliwnego ciasta oceniłaś jako niedopieczenie? Tak czy owak, ciasto pieczone wg tego przepisu na pewno nie jest niestabilne, jakkolwiek by to interpretować. Pokroiłem je do zdjęć w całości, przenosiłem z blachy na deskę i z powrotem. Jak widać na zdjęciach, żadna cząstka nie ucierpiała w najmniejszym stopniu. Gdyby z konsystencją było coś nie tak, rozpadłoby się na kawałki. Coś poszło nie tak po Twojej stronie, może to Twój piekarnik? A może ilość oliwy nie zgadzała się z tą w przepisie, ponieważ odmierzyłaś ją zbyt dużą szklanką? Naprawdę nie wiem.
Czy udało się komuś to ciasto ze zblendowanymi daktylami z odrobiną wody zamiast syropu daktylowego?
Nie mam niestety wyciskarki wolnoobrotowej (jeszcze:) i zastanawiam się, czy można byłoby np. zblendować na mus obrane i wydrążone z gniazd nasiennych jabłka i dodać je do ciasta zamiast soku. Czy to nie spowoduje nadmiernego obciążenia ciasta i w rezultacie czy nie powstanie zakalec?
Czym można ewentualnie zastapić sok z wyciskarki wolnoobrotowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S. Blog bardzo inspirujący, kopalnia świetnych i niebanalnych pomysłów :)
Pozdrawiam ciepło
Tak, moim zdaniem zblendowane jabłka będą OK. Sok z szarych renet (widoczny na zdjęciach), który dodałem do ciasta, był bardzo gęsty i zawiesisty. Pod względem konsystencji przypominał mus jabłkowy bobofrut/gerber dla niemowlaków.
Dzięki, zapraszam po więcej:-)
Hej,
chciałabym zrobić przepis, ale nie wiem jaka wielkość ma twoja forma do ciasta? 26 cm?
Tak jak napisałem w przepisie: 20 cm.
Ponieważ nie posiadam wyciskarki, czy można dodać soku jabłkowego, ale takiego ze sklepu tzw. jednodniowego? :-)
Tak, ale nie wiem, jaka jest jego gęstość. Proponuję zmniejszyć ilość, np. o 30%.
Dzień dobry, nie mam szansy wybrać się dzis po migdały, czy ewentualnie mogę zastąpić je mąką lub płatkami owsianymi? Jeśli tak, to w takiej samej ilości co migdały? Dziękuję i pozdrawiam
Można spróbować, ale nie sprawdzałem, jak przepis na ciasto z migdałów zagra z takim zamiennikiem, więc nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji, pozdrawiam
2/3 i 1/2 – to dwie trzecie, jedna druga czy dwie/trzy, jedna/dwie?
2/3 = dwie trzecie
1/2 = jedna druga czyli pół
2-3 = dwie lub trzy
1-2 = jeden lub dwa
Dzień dobry, czy można ewentualnie zastąpić migdały mąką? Jeśli tak, to prosiłbym o info jaka i w jakiej ilości. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam
Lepiej zastąpić migdały mielonymi orzechami. Nie wiem, jak zachowa się ciasto, jeśli orzechy zastąpi się mąką.
Plynnosc ciasta i ilosc soku jablkowego moze byc mylaca, w Skladnikach jest napisane 2/3 szklanki, czyli okolo 150ml – niepelna szklanka. W Przepisie jest napisane 2 szklanki czyli 400ml. Czy można poprawic, o ktora ilosc soku naprawde chodzi?
Ja dalam niecala szklanke i konsystencja wyszla gesta lejaca jak do babki. Ciasto przepyszne!
W opisie napisałem tak: do odmierzenia porcji soku z jabłek, oliwy i syropu daktylowego używam tej samej miarki o pojemności 1 szklanki (=1 cup). Jeżeli nie masz takiej miarki, użyj szklanki o pojemności 200 ml.
Lista składników to informacja o proporcjach poszczególnych produktów, z których ma powstać ciasto. Informacja o ilości soku z 2 jabłek w przepisie to tylko wskazówka, że soku wytłoczonego z podanej ilości jabłek będzie więcej niż ilość potrzebna do upieczenia ciasta.