Omlet zero waste czyli co zrobić z resztkami po tłoczeniu soku z pomidorów.

Nie jest tak, że cierpię na manię kreatywnego zużywania wytłoków po każdym użyciu wyciskarki wolnoobrotowej RONIC. Zdecydowanie tak nie jest i w moim przekonaniu wcale tak być nie powinno, ponieważ rozumne postępowanie zgodnie z ideą zero waste polega na tym, by nie marnować jedzenia, a nie za wszelką cenę jeść resztki w rodzaju ziemniaczanych obierków czy skórek po pomidorach. Gdybym miał potraktować wytłoki po pomidorach po swojemu, po prostu bym je wyrzucił. I pewnie jeszcze nieraz wyrzucę. Tak czy owak, wiedziałem, że po publikacji przepisu na domowy ketchup pytanie typu „Jakiś pomysł na miąższ, który zostaje?” niechybnie padnie, no i padło – dosłownie 5 minut po włączeniu posta. Doświadczenie/intuicja nie zawodzą. Po blisko 10 latach prowadzenia bloga „znasz czytelnika swego jak siebie samego”.

Także tak: poniższy przepis to pomysł przede wszystkim dla tych, którym resztki niestraszne i którzy lubią konsumować je do ostatniego obierka. Z wytłoczyn po produkcji soku z pomidorów (np. na wspaniały domowy ketchup) możesz zrobić oszukany pomidorowy przecier, który (podsmażony) świetnie sprawdza się jako nadzienie do omletu. Coś z niczego. Proste i – ku mojemu zaskoczeniu – smaczne.

Omlet zero waste

Omlet zero waste

Omlet zero waste

Omlet zero waste – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

Oszukany przecier

  • wytłoczyny po ok. 4-5 kg pomidorów (na oko = 200-300 g)
  • łodyżki z połowy pęczka kolendry + garść listków (opcjonalnie)
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka łagodnego pimentonu (Pimenton dulce)

Omlet

  • 5 jajek (zerówki, wolny chów)
  • sól i pieprz do smaku, roztarte w moździerzu

Omlet zero waste – PRZEPIS:

  1. W małej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj wytłoczyny po pomidorach z łodyżkami kolendry do uzyskania względnie gładkiej konsystencji pasty. Dodaj przyprawy i ponownie krótko zmiksuj.
  2. Gotową pastę przełóż na patelnię i podsmaż przez kilka minut (smażę na ghee, ale zwykłe masło, olej czy oliwa też mogą być).
  3. Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj przyprawy.
  4. Na drugiej patelni o dużej średnicy (u mnie: 32 cm) rozgrzej ghee, po czym wlej na patelnię masę jajeczną wymieszaną z przyprawami.
  5. Usmaż omlet. Gdy spód zacznie się ścinać, wyłóż na wierzch podsmażoną wcześniej pastę pomidorową i zawiń omlet. Przekrój gotowy omlet na pół, podsmaż jeszcze przez chwilę i przełóż na talerze. Omlet podaj z dowolnymi ziołami, np. z musztardowcem skropionym oliwą.

Omlet zero waste

Omlet zero waste

Omlet zero waste

Omlet zero waste