Domowy ketchup bez cukru – 100% natury. 

Ketchupu ze sklepowej półki nie jedliśmy od lat. Od dekady co najmniej. Nie pasował nam skład (nie takie proporcje i wszędzie nieszczęsny cukier…), więc przestaliśmy kupować. Po co jeść ketchup, skoro są pomidory, a dowolny sos z pomidorów można zrobić od ręki? W końcu jednak nadszedł czas mobilizacji, a dostarczyła jej wyciskarka wolnoobrotowa.

Wyciskarka wolnoobrotowa RONIC to świetny patent nie tylko na soki, musy, smoothies, farsze, lody czy sorbety, ale też na doskonały ketchup z pomidorów. Cały myk polega na tym, że wystarczy tylko wycisnąć sok z pomidorów, przelać go do garnka, ustawić na małym ogniu i czekać – bo ketchup z tego przepisu właściwie robi się sam.

Najlepszy czas na domowy ketchup jest właśnie teraz – we wrześniu i październiku, kiedy pomidory wciąż są pyszne i soczyste, a jednocześnie najtańsze. Za 4-5 kg malinówek na ketchup zapłacisz na targu ok. 2o PLN. To żaden wydatek, a ketchup domowej roboty smakuje jak marzenie.

O tym, że pomidory to samo dobro, nie trzeba nikogo przekonywać. Rumiane bombki witaminowe są bogatym źródłem witamin (m.in. C, B, PP, K i E). Zawierają również likopen – związek z grupy karotenów odpowiedzialny za czerwony kolor pomidorów, a zarazem przeciwutleniacz, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym spowalnia starzenie, wspomaga pracę serca, zmniejsza ryzyko zawału i rozwoju nowotworów. Co więcej, pomidory mają tę dodatkową zaletę, że nawet po obróbce cieplnej zachowują większość swych cennych właściwości. A likopen z pomidorów przetworzonych (podgrzanych) jest nawet lepiej przyswajalny niż z surowych. To dodatkowy argument za tym, by robić pomidorowe przetwory. Za najlepsze źródło likopenu uchodzą przeciery, koncentraty, soki, pasty i sosy z pomidorów, w tym oczywiście ketchup. Każdy z tych produktów najwartościowszy i najzdrowszy będzie wtedy, kiedy zostanie przygotowany samodzielnie w domu. Domowa produkcja ketchupu jest łatwa i przyjemna, a rezultat dosłownie (!) rzuca na kolana. Skład, aromat i cudny skondensowany smak mówią same za siebie. Spróbuj koniecznie!

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru – SKŁADNIKI na ok. 1 kg gotowego ketchupu (=4 niewielkie słoiki)

  • ok. 4,5 kg pomidorów malinowych (lub innych)
  • 2-3 czerwone cebule (w zależności od wielkości)
  • 100 ml octu z sherry
  • 3 łyżki syropu z daktyli (mogą być też po prostu zmiksowane na gładki mus świeże daktyle – ok. 6-8 sztuk)
  • kopiasta łyżeczka czarnego pieprzu roztartego w moździerzu
  • dwie duże szczypty soli (lub więcej – do smaku)
  • 1 łyżka Pimentonu z Murcji (albo zwykłej mielonej papryki)
  • po 1 łyżce suszonego oregano i rozmarynu, roztartych w moździerzu

Domowy ketchup bez cukru – PRZEPIS:

  1. Pomidory umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Cebule obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki.
  2. W wyciskarce wolnoobrotowej RONIC – używając sita o drobnych oczkach – wyciśnij sok z pomidorów i cebuli: włącz wyciskarkę i wrzucaj pomidory oraz cebule do podajnika do wyczerpania zapasów. Uzyskasz w ten sposób wspaniały, aromatyczny, gęsty i pełen smaku pomidorowy sok (mus).
  3. Przelej sok do dużego garnka (używam tego samego garnka z grubym dnem, w którym smażę powidła śliwkowe) i ustaw na niewielkim ogniu.
  4. Po zagotowaniu soku z pomidorów (kiedy zacznie wrzeć) dodaj ocet z sherry i zioła roztarte w moździerzu (oregano i rozmaryn). Gotuj na małym ogniu przez ok. 4 – 4,5  godziny.
  5. Pod sam koniec gotowania dodaj pozostałe przyprawy (Pimenton, pieprz, sól) i syrop z daktyli, po czym gotuj jeszcze przez ok. 5-10 minut.
  6. Zestaw ketchup z ognia i gorący przełóż do wyparzonych wcześniej słoików.

Słoiki na przetwory:

  1. Słoiki wraz z pokrywkami umyj i wyparz w piekarniku – wstaw je wraz z odkręconymi pokrywkami na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni C. Słoiki możesz wstawić do pieca mokre, w takiej temperaturze szybko i idealnie wyschną.
  2. Ketchup zamknięty w słoikach jest gotowy do pasteryzacji (polecam wariant w piekarniku, jest najwygodniejszy): wstaw gotowe zakręcone słoiki na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C. Zapasteryzowane słoiki wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!

Uwagi:

  • Zamiast świeżych daktyli lub syropu z daktyli możesz dodać do pomidorów miód albo dowolne inne słodzidło,
  • Zamiast malinówek możesz użyć innych pomidorów, ważne by były soczyste, aromatyczne i smaczne.

Czytaj też: Co zrobić z resztkami po tłoczeniu soku z pomidorów?

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru

Domowy ketchup bez cukru