Pomidory zapiekane z mozzarellą.
Pomidory zapiekane z mozzarellą to ultra proste, rozgrzewające śniadaniowo-lunchowe danko w stylu katalońskiej provolety. Najważniejszy w tym daniu – w jego klasycznej wersji – jest pieczony ser Provolone, który tym razem zastępuję kremową mozzarellą. Mozzarella nie musi mieć formy kulek, chociaż kulki idealnie wkomponowują się w pomidorki koktajlowe – jeżeli używasz jednej większej sztuki sera, porwij go po prostu na mniejsze kawałki.
Pomidory zapiekane z mozzarellą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 250 g mozzarelli (tu: opakowanie liczy 16 kulek – w sam raz na dwie porcje)
- 500 g słodkich pomidorków koktajlowych
- łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- kopiasta łyżeczka suszonego tymianku, roztartego w moździerzu (oregano, rozmaryn, mięta też będą OK)
- pół łyżeczki soli (u mnie: cytrynowa z miętą)
- oliwa extra vergine
Pomidory zapiekane z mozzarellą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Pomidorki oderwij od szypułek, umyj, przekrój na połówki i wrzuć do miski.
- Dodaj przyprawy i spory chlust oliwy extra vergine, starannie wymieszaj dłońmi.
- Przełóż pomidory do naczynia do zapiekania (albo do dwóch mniejszych), dodaj mozzarellę, dodatkowo skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie (bez termoobiegu) przez około 15-20 minut lub nieco dłużej, aż ser ładnie się rozpuści.