Brukselka w pomidorach.

Nie wiem, jak to możliwe, że przepis na smażoną brukselkę w pomidorach nie trafił jeszcze na blog, więc oto jest. To jeden z najczęściej stosowanych przeze mnie patentów na brukselkę – łatwy, szybki, pyszny, do powtarzania przez cały sezon.

Brukselki wstępnie podsmażam, by ładnie się zrumieniły i nieco zmiękły. Dzięki temu gotowe są znacznie smaczniejsze niż kapustki po prostu ugotowane. Kiedy kończy się sezon na świeże aromatyczne pomidory malinowe, do przygotowania sosu używam pomidorów z puszki dobrej jakości (Pelati – np. Mutti, Cirio – są bardzo OK). To chyba jedyne “puszki”, jakich z czystym sumieniem używam w kuchni. Ciecierzycy czy groszku w puszce nie uznaję i nie kupuję, ale… co kto lubi.

Brukselka w pomidorach to danie bardzo nieskomplikowane, dlatego korzystam z minimalnej ilości składników. Do sosu dodaję jedynie cebulę i łodyżki kolendry. Łodyżek kolendry staraj się nie wyrzucać – wystarczy je posiekać i poddusić wraz z cebulą. Jeżeli chodzi o zioła i przyprawy, możesz użyć takich jak ja albo dobrać je samodzielnie, wedle własnego uznania.

Ten przepis, tak jak poprzednie, to świetna alternatywa dla znudzonych tradycyjną gotowaną brukselką. Spróbuj, a nie pożałujesz!

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg świeżej brukselki
  • 2 puszki pomidorów (Pelati)
  • 1-2 czerwone cebule
  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • około pół pęczka kolendry (w zależności od wielkości)
  • oliwa extra vergine
  • przyprawy: łyżeczka łagodnej mielonej papryki, pół łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki owoców fenkułu (kopru włoskiego) rozgniecionych w moździerzu, ognista suszona papryczka chilli (u mnie: Bhut Jolokia), 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego cząbru, sól Maldon

Brukselka w pomidorach – PRZEPIS:

  1. Usuń brzydsze listki brukselki. Opłukane brukselki przekrój na połówki.
  2. W dużej głębokiej patelni podsmaż na oliwie surowe brukselki. Ułóż je przecięciem do powierzchni patelni i smaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Przemieszaj, starając się odwrócić brukselki na drugą stronę i smaż pod przykryciem jeszcze około 3-4 minuty. Brukselki smaż w pojedynczej warstwie – w razie potrzeby smaż partiami. Podsmażone kapustki przełóż do miski i usmaż drugą partię.
  3. Gdy brukselki będą gotowe, w tej samej patelni podduś na oliwie posiekaną cebulę, posiekane łodyżki kolendry (listki odłóż na później) oraz posiekaną suszoną papryczkę chilli. Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je drewnianą łyżką. Wlej trochę wody (około 1/3-1/2 pojemności puszki po pomidorach). Dodaj przyprawy, suszone zioła i posiekane listki rozmarynu. Przykryj i gotuj sos około 15 minut.
  4. Dodaj podsmażone wcześniej brukselki, przemieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze przez około kwadrans. Brukselki powinny zmięknąć, ale zachować jędrną strukturę.
  5. Gotowe danie zdejmij z ognia, dodaj grubo posiekane listki kolendry i wymieszaj. Przed podaniem skrop oliwą.

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach

Brukselka w pomidorach