Gofry z winogron.
Krótką historię gofrów z winogron mogę zamknąć w jednym zdaniu: potrzeba matką wynalazku.
Mamy w ogrodzie kilka starych winorośli, których głównym zadaniem jest tworzyć latem ścianę z liści. Każdej jesieni zielona ściana dorzuca w bonusie sporo winogron gratis. Dojrzałe owocki są bardzo słodkie, z grubą skórką i obowiązkową pestką w środku. Do jedzenia ot tak nadają się raczej średnio (chociaż są tacy, którzy je lubią), dlatego co roku wyciskam z nich sok. A właściwie mus.
Sok/mus pozwala zachować pełnię smaku owoców i świetnie się mrozi, a gotowe porcje winogronowego musu to doskonały dodatek do ciasta na gofry, naleśniki, placki, ale też do owsianek, smoothie bowls, wypieków czy jogurtu.
Gofry z winogron – choć bez dodatkowego cukru – są mocno słodkie, a jednocześnie da się w nich wyczuć wyraźnie kwaskowate, winne nuty. Mają intensywnie fioletowy środek, a kolor skórki – ciemny jak po dodaniu gorzkiego kakao – to efekt karmelizacji zawartych w owocach cukrów pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia. Gofry są pyszne nawet sauté, a jako dodatki znakomicie sprawdzą się różne owoce, nie tylko winogrona – wypróbuj śliwki, figi, żurawinę lub maliny.
Domowy mus z winogron, który dodaję do ciasta na gofry, robię w mega efektywnej wyciskarce wolnoobrotowej RONIC. Używam sitka o większych oczkach, dzięki czemu mus jest gęsty i zawiesisty (a nie klarowny). Do przygotowania 2 szklanek (ok. 350-400 ml) przepysznego, gęstego musu wystarcza ok. 8-10 małych kiści winogron z przydomowej winorośli.
Wyciskarka wolnoobrotowa – czyli po prostu slow juicer – to rewelacyjne urządzenie, szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez porcji zdrowego soku albo musu z warzyw czy owoców. Mając w domu taką wyciskarkę nie tylko nie musisz studiować z niepokojem etykiet gotowych soków w poszukiwaniu składnikowych pułapek, ale też możesz komponować soki z dowolnych zestawień owoców, warzyw, ziół i przypraw. Żaden sklep nie ma w ofercie soku Twoich marzeń? Zrób go sam/-a! Jakby tego było mało, w wyciskarce RONIC przygotujesz również lody – wystarczy do tego porcja zmrożonych owoców i jogurt.
Gofry z winogron – SKŁADNIKI na 7-8 sztuk:
Gofry
- 200 g mąki owsianej pełnoziarnistej (bezglutenowej)
- ok. 350 ml musu z winogron
- łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (tu: różowa himalajska)
- 2 jajka (zerówka, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Dodatki
- ricotta fresca lub inny twarogowy ser (po ok. 50-70 g na gofra)
- ok. 400 g winogron (może być mieszanka kilku odmian)
- łyżka octu balsamicznego dobrej jakości
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- trochę świeżo startej tonki (opcjonalnie)
- trochę listków świeżej mięty
Uwaga:
- do odmierzenia porcji musu z winogron używam miarki o pojemności 1 szklanki (=1 cup). Jeżeli nie masz takiej miarki, użyj szklanki o pojemności 200 ml.
Gofry z winogron – PRZEPIS:
- W wyciskarce wolnoobrotowej RONIC zrób domowy mus z winogron: starannie opłukane owoce oddziel od szypułek. Włącz wyciskarkę, wrzuć owoce do podajnika, zaczekaj kilka chwil i gotowe. W przypadku winogron z naszego ogrodu – jak widać na zdjęciach – wyciskarka przerobiła 100% owoców na mus, nie tworząc nawet grama odpadów.
- Mus z winogron (350 ml) przelej do miski, dodaj jajka i wymieszaj.
- W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki, tj. mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło klarowane rozpuść na patelni.
- Do suchych składników dodaj składniki płynne, w tym roztopione ghee (masło). Wymieszaj do połączenia. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje gęstego ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 11-12 minut.
- W trakcie pieczenia gofrów przygotuj winogrona. Większe sztuki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Podsmaż/podduś winogrona przez chwilę, aż zaczną mięknąć i puszczą nieco soku. Pod koniec dodaj łyżkę octu balsamicznego.
- Gofry podaj z ricottą i owocami z patelni. Udekoruj miętą i oprósz szczyptą gałki muszkatołowej.
Robie podobne tylko winogrona traktuje blenderem ręcznym za 30 zl i jakoś daje rade. Fajny pomysl z tym dodawaniem roznych owocow do ciasta