Gofry z winogron.

Kr贸tk膮 histori臋 gofr贸w z winogron mog臋 zamkn膮膰 w jednym zdaniu: potrzeba matk膮 wynalazku.

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Mamy w ogrodzie kilka starych winoro艣li, kt贸rych g艂贸wnym zadaniem jest tworzy膰 latem 艣cian臋 z li艣ci. Ka偶dej jesieni zielona 艣ciana dorzuca w bonusie sporo winogron gratis. Dojrza艂e owocki s膮 bardzo s艂odkie, z grub膮 sk贸rk膮 i obowi膮zkow膮 pestk膮 w 艣rodku. Do jedzenia ot tak nadaj膮 si臋 raczej 艣rednio (chocia偶 s膮 tacy, kt贸rzy je lubi膮), dlatego co roku wyciskam z nich sok. A w艂a艣ciwie mus.

Sok/mus pozwala zachowa膰 pe艂ni臋 smaku owoc贸w i 艣wietnie si臋 mrozi, a gotowe porcje winogronowego musu to doskona艂y dodatek do ciasta na gofry, nale艣niki, placki, ale te偶 do owsianek, smoothie bowls, wypiek贸w czy jogurtu.

Gofry z winogron – cho膰 bez dodatkowego cukru – s膮 mocno s艂odkie, a jednocze艣nie da si臋 w nich wyczu膰 wyra藕nie kwaskowate, winne nuty. Maj膮 intensywnie fioletowy 艣rodek, a kolor sk贸rki – ciemny jak po dodaniu gorzkiego kakao – to efekt karmelizacji zawartych w owocach cukr贸w pod wp艂ywem wysokiej temperatury podczas pieczenia. Gofry s膮 pyszne nawet saut茅, a jako dodatki znakomicie sprawdz膮 si臋 r贸偶ne owoce, nie tylko winogrona – wypr贸buj 艣liwki, figi, 偶urawin臋 lub maliny.

Gofry z winogron

Domowy mus z winogron, kt贸ry dodaj臋 do ciasta na gofry, robi臋 w mega efektywnej聽wyciskarce wolnoobrotowej RONIC.聽U偶ywam聽sitka o wi臋kszych oczkach, dzi臋ki czemu mus jest g臋sty i zawiesisty (a nie klarowny).聽Do przygotowania 2 szklanek (ok. 350-400 ml) przepysznego, g臋stego musu wystarcza ok. 8-10 ma艂ych ki艣ci winogron z przydomowej winoro艣li.

Wyciskarka wolnoobrotowa 鈥 czyli po prostu slow juicer 鈥 to rewelacyjne urz膮dzenie, szczeg贸lnie dla tych, kt贸rzy nie wyobra偶aj膮 sobie dnia bez porcji zdrowego soku albo musu z warzyw czy owoc贸w. Maj膮c w domu tak膮 wyciskark臋 nie tylko nie musisz studiowa膰 z niepokojem etykiet gotowych sok贸w w poszukiwaniu sk艂adnikowych pu艂apek, ale te偶 mo偶esz komponowa膰 soki z dowolnych zestawie艅 owoc贸w, warzyw, zi贸艂 i przypraw. 呕aden sklep nie ma w ofercie soku Twoich marze艅? Zr贸b go sam/-a! Jakby tego by艂o ma艂o, w wyciskarce RONIC przygotujesz r贸wnie偶 lody 鈥 wystarczy do tego porcja zmro偶onych owoc贸w i jogurt.

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron – SK艁ADNIKI na 7-8 sztuk:

Gofry

  • 200 g m膮ki owsianej pe艂noziarnistej (bezglutenowej)
  • ok. 350 ml musu z winogron
  • 艂y偶eczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli, roztartej w mo藕dzierzu (tu: r贸偶owa himalajska)
  • 2 jajka (zer贸wka, wolny ch贸w)
  • 70 g ghee / mas艂a klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do nat艂uszczenia gofrownicy

Dodatki

  • ricotta fresca lub inny twarogowy ser (po ok. 50-70 g na gofra)
  • ok. 400 g winogron (mo偶e by膰 mieszanka kilku odmian)
  • 艂y偶ka octu balsamicznego dobrej jako艣ci
  • 艣wie偶o starta ga艂ka muszkato艂owa
  • troch臋 艣wie偶o startej tonki (opcjonalnie)
  • troch臋 listk贸w 艣wie偶ej mi臋ty

Uwaga:

  • do odmierzenia porcji musu z winogron u偶ywam miarki o pojemno艣ci 1 szklanki (=1 cup). Je偶eli nie masz takiej miarki, u偶yj szklanki o pojemno艣ci 200 ml.

Gofry z winogron – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej RONIC聽zr贸b domowy聽mus z winogron: starannie op艂ukane owoce oddziel od szypu艂ek. W艂膮cz wyciskark臋, wrzu膰 owoce do podajnika, zaczekaj kilka chwil i gotowe. W przypadku winogron z naszego ogrodu – jak wida膰 na zdj臋ciach – wyciskarka przerobi艂a 100% owoc贸w na mus, nie tworz膮c nawet grama odpad贸w.
  2. Mus z winogron (350 ml) przelej do miski, dodaj jajka i wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj suche sk艂adniki, tj. m膮k臋 owsian膮, proszek do pieczenia i s贸l. Ghee lub mas艂o klarowane rozpu艣膰 na patelni.
  4. Do suchych sk艂adnik贸w dodaj sk艂adniki p艂ynne, w tym roztopione ghee (mas艂o). Wymieszaj do po艂膮czenia. Nie mieszaj zbyt dok艂adnie, wystarczy, by sk艂adniki tylko si臋 po艂膮czy艂y. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpocz臋艂o.
  5. W艂膮cz i nagrzej gofrownic臋. Nat艂u艣膰 p艂yty grzejne odrobin膮 oleju i kolejno upiecz gofry. Du偶膮 艂y偶k膮 nak艂adaj porcje g臋stego ciasta na kratk臋 i piecz, a偶 gofry 艂adnie si臋 zrumieni膮. Czas pieczenia uzale偶niony jest od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 11-12 minut.
  6. W trakcie pieczenia gofr贸w przygotuj winogrona. Wi臋ksze sztuki przekr贸j na p贸艂, mniejsze pozostaw w ca艂o艣ci. Podsma偶/poddu艣 winogrona przez chwil臋, a偶 zaczn膮 mi臋kn膮膰 i puszcz膮 nieco soku. Pod koniec dodaj 艂y偶k臋 octu balsamicznego.
  7. Gofry podaj z ricott膮 i owocami z patelni. Udekoruj mi臋t膮 i opr贸sz szczypt膮 ga艂ki muszkato艂owej.

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron