Gofry z winogron.

Krótką historię gofrów z winogron mogę zamknąć w jednym zdaniu: potrzeba matką wynalazku.

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Mamy w ogrodzie kilka starych winorośli, których głównym zadaniem jest tworzyć latem ścianę z liści. Każdej jesieni zielona ściana dorzuca w bonusie sporo winogron gratis. Dojrzałe owocki są bardzo słodkie, z grubą skórką i obowiązkową pestką w środku. Do jedzenia ot tak nadają się raczej średnio (chociaż są tacy, którzy je lubią), dlatego co roku wyciskam z nich sok. A właściwie mus.

Sok/mus pozwala zachować pełnię smaku owoców i świetnie się mrozi, a gotowe porcje winogronowego musu to doskonały dodatek do ciasta na gofry, naleśniki, placki, ale też do owsianek, smoothie bowls, wypieków czy jogurtu.

Gofry z winogron – choć bez dodatkowego cukru – są mocno słodkie, a jednocześnie da się w nich wyczuć wyraźnie kwaskowate, winne nuty. Mają intensywnie fioletowy środek, a kolor skórki – ciemny jak po dodaniu gorzkiego kakao – to efekt karmelizacji zawartych w owocach cukrów pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia. Gofry są pyszne nawet sauté, a jako dodatki znakomicie sprawdzą się różne owoce, nie tylko winogrona – wypróbuj śliwki, figi, żurawinę lub maliny.

Gofry z winogron

Domowy mus z winogron, który dodaję do ciasta na gofry, robię w mega efektywnej wyciskarce wolnoobrotowej RONIC. Używam sitka o większych oczkach, dzięki czemu mus jest gęsty i zawiesisty (a nie klarowny). Do przygotowania 2 szklanek (ok. 350-400 ml) przepysznego, gęstego musu wystarcza ok. 8-10 małych kiści winogron z przydomowej winorośli.

Wyciskarka wolnoobrotowa – czyli po prostu slow juicer – to rewelacyjne urządzenie, szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez porcji zdrowego soku albo musu z warzyw czy owoców. Mając w domu taką wyciskarkę nie tylko nie musisz studiować z niepokojem etykiet gotowych soków w poszukiwaniu składnikowych pułapek, ale też możesz komponować soki z dowolnych zestawień owoców, warzyw, ziół i przypraw. Żaden sklep nie ma w ofercie soku Twoich marzeń? Zrób go sam/-a! Jakby tego było mało, w wyciskarce RONIC przygotujesz również lody – wystarczy do tego porcja zmrożonych owoców i jogurt.

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron – SKŁADNIKI na 7-8 sztuk:

Gofry

  • 200 g mąki owsianej pełnoziarnistej (bezglutenowej)
  • ok. 350 ml musu z winogron
  • łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu (tu: różowa himalajska)
  • 2 jajka (zerówka, wolny chów)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki

  • ricotta fresca lub inny twarogowy ser (po ok. 50-70 g na gofra)
  • ok. 400 g winogron (może być mieszanka kilku odmian)
  • łyżka octu balsamicznego dobrej jakości
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • trochę świeżo startej tonki (opcjonalnie)
  • trochę listków świeżej mięty

Uwaga:

  • do odmierzenia porcji musu z winogron używam miarki o pojemności 1 szklanki (=1 cup). Jeżeli nie masz takiej miarki, użyj szklanki o pojemności 200 ml.

Gofry z winogron – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej RONIC zrób domowy mus z winogron: starannie opłukane owoce oddziel od szypułek. Włącz wyciskarkę, wrzuć owoce do podajnika, zaczekaj kilka chwil i gotowe. W przypadku winogron z naszego ogrodu – jak widać na zdjęciach – wyciskarka przerobiła 100% owoców na mus, nie tworząc nawet grama odpadów.
  2. Mus z winogron (350 ml) przelej do miski, dodaj jajka i wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki, tj. mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło klarowane rozpuść na patelni.
  4. Do suchych składników dodaj składniki płynne, w tym roztopione ghee (masło). Wymieszaj do połączenia. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
  5. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje gęstego ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia uzależniony jest od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 11-12 minut.
  6. W trakcie pieczenia gofrów przygotuj winogrona. Większe sztuki przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Podsmaż/podduś winogrona przez chwilę, aż zaczną mięknąć i puszczą nieco soku. Pod koniec dodaj łyżkę octu balsamicznego.
  7. Gofry podaj z ricottą i owocami z patelni. Udekoruj miętą i oprósz szczyptą gałki muszkatołowej.

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron

Gofry z winogron