Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną.

Wspaniała, pyszna zimowa jarzynowa z szafranem oraz magicznym składnikiem, który zmienia wszystko: kiszoną cytryną. Kiszona cytryna zawsze czyni cuda, dodając potrawom niezwykle świeżego cytrusowego aromatu i smaku.

Zupę gotuję z podstawowych warzyw, łatwo dostępnych o tej porze roku. Oczywiście, nie ma przeszkód, by zmienić składniki i dobrać inny zestaw jarzyn. Sprawdzi się niemal wszystko, jak choćby seler naciowy, szpinak, dynia czy fenkuł (koper włoski). Poszczególne warzywa przygotowuję kolejno i duszę je na patelni, dzięki czemu przyrządzanie jarzynowej idzie bardzo sprawnie. Rewelacja, polecam!

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • 3 marchewki
  • duży seler korzeniowy
  • spory batat (albo 2 mniejsze)
  • 2 papryki odmiany ramiro
  • 4-5 dużych szalotek
  • 2 pory
  • 2 kiszone cytryny z tego przepisu
  • duża garść listków kolendry
  • spora szczypta szafranu
  • 2 listki laurowe
  • przyprawy: łyżeczka suszonego estragonu, pół łyżeczki czarnego pieprzu roztartego w moździerzu, pół łyżeczki kolendry roztartej w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego roztartego w moździerzu
  • suszona papryczka piri piri, rozgnieciona w moździerzu
  • łyżeczka płatków łagodnej chili
  • sól Maldon (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną – PRZEPIS:

  1. Marchewki obierz ze skórki, przekrój wzdłuż na pół i posiekaj w półplasterki, po czym przełóż do miski. Seler obierz i pokrój w kostkę.
  2. Duś warzywa na oliwie w głębokiej patelni, pod przykryciem. Gdy zaczną mięknąć, przełóż je do garnka. W trakcie duszenia warzyw na patelni, przygotuj kolejne, dzięki czemu całość pójdzie szybciej i sprawniej.
  3. Podduś pod przykryciem pokrojoną paprykę ramiro i przełóż do garnka. Następnie, podsmaż szalotki, aż zmiękną i zaczną się rumienić, po czym dodaj do garnka.
  4. Na koniec podduś pod przykryciem pory, aż zaczną mięknąć i przełóż je do garnka. Wlej wodę, dodaj szafran i listki laurowe, zagotuj.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę bataty oraz przyprawy. Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż bataty zmiękną (około 20 minut lub nieco dłużej). Mniej więcej w połowie gotowania dodaj do zupy pokrojone kiszone cytryny.
  6. Gotową zupę zdejmij z ognia i dopraw w razie potrzeby (kiszone cytryny są wprawdzie mocno słone, jednak przy takiej ilości płynu i składników mogą okazać się niewystarczająco słone, by doprawić całą zupę). Dodaj listki kolendry i wymieszaj. Porcje jarzynowej skrop oliwą dobrej jakości.

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną

Jarzynowa szafranowa z kiszoną cytryną